V okolici Spodnje Idrije opažen medved

V četrtek, 13. maja v večernih urah, so bili s strani člana Lovske družine Jelenk policisti obveščeni o srečanju občanov z medvedom na glavni cesti med Spodnjo Idrijo in Dolenjo Trebušo, in sicer pod zaselkom Spodnja Kanomlja (Občina Idrija). Medved se je ob srečanju z ljudmi prestrašil in stekel čez bližnji potok v gozd. O srečanju z divjo zverjo so bile obveščene tudi druge pristojne službe.

V naravnem okolju velike zveri srečamo oz. vidimo le v redkih primerih, saj nas  te  živali običajno opazijo prej in se praviloma umaknejo človeku, saj zanje predstavljamo naravnega sovražnika. Do težav pri tovrstnih srečanjih lahko  pride  ob  nekaterih  posebnih okoliščinah, in sicer če na primer medveda   s  svojo  prisotnostjo  presenetimo  in  se  znajdemo v  njegovi neposredni  bližini,  ko  nas  ne  pričakuje oz. nima časa da bi se človeku umaknil. Prav tako so ta srečanja nevarna v primerih, ko sprehajalec sreča medvedko   z   mladiči. Lastnikom  psov  priporočamo  naj  imajo  psa na sprehajalnih  poteh  v  naravnem okolju vedno na povodcu. Psi, ki niso na povodcu,  namreč  lahko  napadejo  medveda,  ker želijo zaščititi lastnika. Divja zver se bo branila, pes pa se bo najverjetneje prestrašil in pritekel nazaj  k  lastniku, s tem pa bo ogrožena tudi njegova osebna varnost. Med hojo v naravnem  okolju  naj  bodo  pohodniki glasni oz. naj se med seboj pogovarjajo, saj bodo na ta način divjo zver opozorili na svojo prisotnost, medved se bo praviloma umaknil.

Več priporočil,  kako  ravnati  ob  srečanju  z  medvedom  oz. se izogniti konfliktom  z  velikimi  zvermi, na spletni strani Ministrstva za okolje in prostor https://www.gov.si/teme/velike-zveri/ oz. Zavoda za  gozdove Slovenije ( https://dinalpbear.eu/wp-content/uploads/2015/02/ZLO%c5%bdENKA___SLO-WWW.pdfd )

Demokracija