fbpx

V petek bodo položili temeljni kamen za izgradnjo novega nadvoza v Grosupljem

Temeljni kamen za izgradnjo novega nadvoza Taborska bodo položili v petek 15. oktobra ob 15. uri na lokaciji gradbišča – ob križanju Industrijske in Taborske ceste v Grosuplju. Zbrane bodo nagovorili župan Peter Verlič, predsednik uprave CGP Martin Gosenca in državni sekretar ministrstva za infrastrukturo Aleš Mihelič.

24. julija 2020 sta župan Občine Grosuplje dr. Peter Verlič in državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič podpisala sporazum o sofinanciranju gradnje novega nadvoza Taborska čez železniško progo v Grosupljem proti Ponovi vasi. Po izvedbi postopka oddaje javnega naročila »Gradnja nadvoza križanja Taborske ceste z regionalno železniško progo št 80 d.m. – Metlika – Ljubljana ter dela vzporednega cestnega omrežja« je bil za izvajalca del izbrano podjetje CGP, d.d.. Župan Verlič, direktorica Direkcije RS za infrastrukturo Ljiljana Herga in predsednik uprave CGP Martin Gosenca so pogodbo za izgradnjo novega nadvoza podpisali 18. marca 2021.

Dela so se pričela in 25. junija 2021. Nadvoz pri nekdanjem Motvozu je že dlje časa predstavljal ozko grlo, nov bo zato širši, sodobnejši. Srečevanje vozil bo varnejše, na nadvozu se bo uredilo tudi površine za pešce in kolesarje.

Pogodbena vrednost investicije je 2.114.645,44 evrov z DDV, skladno s sporazumom finančno breme gradnje novega nadvoza v celoti nosi Ministrstvo za infrastrukturo, medtem ko je občina prevzela pripravljalna dela pred gradnjo in z njimi povezane stroške (izdelava projektne dokumentacije, odkup zemljišč).

Dela bodo predvidoma zaključena junija 2022, sočasno z nadgradnjo železniške postaje Grosuplje. Gre za obsežnejši projekt Ministrstva za infrastrukturo, del katerega je tudi izgradnja za nas težko pričakovanega novega nadvoza Taborska, ki pa vključuje tudi zamenjavo spodnjega in zgornjega ustroja železniške proge na tem območju, izgradnjo nove peronske infrastrukture, vključno z izven nivojskim dostopom na perone, nadgradnjo telekomunikacijskih in elektroenergetskih naprav ter obnovo samega postajnega poslopja. Na območju ukinjenega nivojskega prehoda, v bližini Sončnih dvorov, se bo zgradil dodatni podhod.

Vrednost celotne investicije nadgradnje železniške postaje Grosuplje, vključno z izvedbo signalnovarnostnih in telekomunikacijskih naprav ter izgradnjo novega nadvoza, je ocenjena kar na 24,1 milijona evrov.

Sara Kovač