V Suhi krajini krvoločno napadel volk: kozo in ovco je ubil, še več pa so jih našli živih – s pretrganim vratom!

Foto: Družabna omrežja

V luči vse bolj pogostih napadov divjih zveri, med ljudmi upravičeno vlada strah, saj nikoli ne vedo, kdaj bodo te povzročile škodo na domačih živalih. Volk je okrog 6. ure zjutraj pokazal zobe in napadel v Suhi krajini, kjer je ubil kozo in ovco, še dve kozi in ovca pa zaradi poškodb ne bosta preživeli. Daleč od tega pa da je to edina zver, ki se je motala naokoli, okrog pašnika s konji so namreč opazili medveda.

Slike, ki ponazarjajo napad volka kažejo, kako je volk povsem razmesaril ovco in kozo, da sta poginili, ker pa je druga ovca utrpela tako hude poškodbe, ni moč upati, da bo preživela. Nič bolje pa ne kaže kozi, saj ji je volk pregrizel vrat.

Foto: Družabna omrežja

Foto: Družabna omrežja

Foto: Družabna omrežja

Nič čudnega tako ni, da so kmetje jezni, saj pogosto prihaja do napadov drobnice in zveri, ki se svobodno sprehajajo po naseljih in povzročajo strah med podeželskim prebivalstvom. Kot lahko vidimo se problematika še naprej prelaga iz roke v roko, pravočasnih ustreznih ukrepov pa več kot očitno še vedno ni. Nedavni napad v Suhi krajini kaže, da  bi morala država vse napore usmeriti v zmanjšanje populacije zveri.

Hana Murn

 • anzek

  Saj se ni za čuditi, saj je volk stroj za ubijanje, kot se je izrazil eden izmed komentatorjev:
  https://www.facebook.com/watch/?v=515105802594435

  • šmentanamuha

   Najbolj krvoločen stroj za ubijanje je človek.

   • Ani

    Si tudi ti?

    • šmentanamuha

     Kot vidiš. nisem za odstrel divjih zveri in zagovarjam stališče, da je treba zmanjšati živinorejo in posledično konzumiranje mesa. Kdor redi živino za zakol, je že po definiciji stroj za ubijanje. Živali tega ne počno. Kam pa sebe prištevaš?

     Takšen naj bi bil odgovoren odnos do divjih živali:
     People and Bears Live in Harmony in This Wildlife-Friendly Town
     https://www.youtube.com/watch?v=a8oknbDLrzA&t=79s

     • Janez Korenjak

      Tvojo socialistično agrarno reformo z veganskim navdihom prosim izvajaj na svoji zemlji in ne pametuj iz naslanjača, kako bi ti drugim vsiljevala prehranjevalne navade.

     • dare326

      Človek se je začel razvijati, ko je prešel iz presne, na prehrano mešano z živalskimi beljakovinami. Budisti so vegiji, hindu uživajo tudi živalske beljakovine. Kateri Indijci so bolj napredni oz. kateri so poslali na Mesec lunarni modul?

      Ni problem sobivanje, problem je preveliko število zveri, ki je prekoračilo kritično mejo.

      Slovenija ima zaradi preteklega sistema največ razdrobljenih naselij,
      kmetij per capita. Imeli smo veleposestnike in manj kmetij, sedaj je
      obratno. Ker so se zveri razširile tudi tja, kjer jih prej ni bilo, so
      ljudje ogroženi.

      Ne ponujaj rešitev iz pametnih držav, z normalnim demokratičnim sistemom.

      Mi nimamo ne enega, ne drugega.
      Nikjer v Canmoru nisem videl kmetij, pač pa samo strnjeno naselje in prebivalci se vozijo na delo v Calgary. Primerjaš neprimerljivo.

  • janko

   A obstaja kakšna injekcija za volka in medveda, da bi postali krvoločni izključno na rdeče politike in lopove in da bi uboge živali malih revnih kmetov pustili pri miru?

 • Branislav Valter

  Ma kaksen volk.
  Drobnico sta zgrizla zakonca Kucan.

  • šmentanamuha

   Ma ne vem, če ni bil Podobnik na delu.

 • Lisjak

  Da se je volk tako razmnožil se lahko zahvalimo lovcem.

  Prvi znaki ozaveščenosti ljudi so se zgodili leta 1973, ko so prenehali izplačevati nagrade za pokončane volkove. Sledila je prva samoiniciativna zaščita volka na nekem območju, kar se je zgodilo leta 1974 najprej v Gojitvenem lovišču Medved Kočevje in nato še leta 1976 v Gojitvenem lovišč Jelen Snežnik. Volku je v slovenski lovski zakonodaji šele leta 1976, ko je bi sprejet nov Zakon o varstvu, gojitvi in lovu divjadi ter o upravljanju lovišč, ki je v Sloveniji trenutno še vedno v veljavi, prvič podeljena lovna doba, posredno s tem pa tudi zaščita v najbolj delikatnem letnem obdobju – v času poleganja in vzgoje mladičev. Leta 1990 je volka za celo leto zaščitila še krovna lovska organizacija – Lovska zveza Slovenije, ki je to zaščito pisno opredelila še naslednje leto (1991) z izidom Gojitvenih smernic za veliko divjad. Približno dvajset let po prvi neuradni zaščiti volka na slovenskih tleh, pa je leta 1993 z izidom Uredbe o zavarovanju ogroženih vrst (Ur. l. RS, št. 57/93) svoje storila tudi država in vrsto uvrstila na seznam celo leto zavarovanih živalskih vrst. Danes je torej volk v Sloveniji zaščiten celo leto in je na seznamu redkih in ogroženih živalskih vrst. Pristojno ministrstvo lahko na osnovi podatkov o številčnosti volkov, opažanjih in realizaciji odstrela v preteklem obdobju, škodah na domači živini in drugih podatkih, izda odločbo o izrednem odstrelu določenega števila živali. Odstrel je časovno omejen in je prostorsko razdeljen na regije. Odločba pa se izda za vsako leto posebej.

  • Janez Korenjak

   Ne. Zahvalimo se lahko biotehniški fakulteti in projektu Slowolf, ki je volka ponovno naselil na območja, kjer ga prej sploh ni bilo.

 • šmentanamuha

  Takšna krvoločnost … potem pa slike z družabnega omrežja. Revčki ste. Tako pisanje po naročilu, ne bo prineslo nobene rešitve. S Podobnikom se je začel zaton tudi za SDS.

  • Ani

   Slike so tudi pi naročilu?

   • šmentanamuha

    Pojma nimam, od kod so te slike, ti veš? Na netu najdemo vse sorte grozovitosti, tudi zaklane in zmasakrirane ljudi, ki so jih pokončali krvoločni ljudje.

  • Janez Korenjak

   Ti pa si res zmešana baburina – to so fotografije resničnega pokola, ki jih je objavila konketna uporabnica socialnega omrežja facebook; uporabnica ima ime in priimek in jo je mogoče kontaktirati ter preveriti pristnost fotografij. Kar pa se je tudi zgodilo, saj je škodni primer prijavljen in ga bo država dolžna obravnavati.
   Ti pa seveda v vsem tem vidiš teorijo zarote. Daj se kar ti nastavi ponoči namesto ovac in koz na območju velikih zveri, če smatraš, kako je vse skupaj le pisanje po naročilu.

 • Joško

  Suhokranjci, dvocevke v roke…..

  • Ani

   Enocevke, ksrabine….
   .

   • janko

    Od kdaj se pa ženske spoznate na orožje?

 • Hamid Begic

  Ograje pa nikjer. Niti psov. :)

  PS: Vi bi nekaj imeli, ne bi pa delali. Sem mislil, da ste kapitalisti. :)
  PS: Jebem mater vsem podpornikom odstrela(Podobnik,SDS in Co.,,..) :)

  • janko

   Živalski svet je kar krut. Jaz bi vse zverine in ujede reduciral redno na minimum.
   Kar se dela tiče, delam že 50 let po cel dan in sem še vedno zdrav.

 • Dylan

  Zdaj grem na bolho, pa bom temu kmetu kupil kozo za teh borih 40 eur oz. koliko je pač vredna, da bo srečen in da bo nehal jokat po celi slovejiji, kaka tragedija se mu je zgodila.

 • Nata

  Saj ne vem , kam bi pripela !!
  Toliko je govora o zvereh, da se mi zdi, da bodo ljubitelji le teh odprli kakšno zavetišče za njih !!
  Kaj otroci. . . . kaj starejši. . . . . ŽIVALI. Zapuščene, ki jih ” ljubitelji ” ne marajo več ?
  https://www.casnik.si/zavetisce-za-zapuscene-zivali/?fbclid=IwAR0iITLHBSmvYbSGrODge893vDjeXmnr7BNgTdtxVikEoLoo5yv9xyJuiGI