fbpx

V Trebnjem in Mirnski dolini nadpovprečno veliko smrti zaradi raka in samomorov

Foto: iStock

V občini Šentrupert je bilo lani neverjetno veliko samomorov, kar 2,65-krat več od povprečja v državi. Nadpovprečno veliko samomorov je bilo še na območju občin Trebnje in Mirna.

V Šentrupertu je nadpovprečno veliko smrti tudi zaradi bolezni srca in ožilja ter vseh vrst raka. Zaradi raka je veliko smrti tudi v občini Mirna. Podatki o zdravstvenem stanju še kažejo, da je na območju Upravne enote Trebnje manj kadilcev kot v povprečju v državi, nadpovprečno pa je visoko tvegano opijanje. V nekaterih delih je kritično tudi število prekomerno prehranjenih otrok. Indeks staranja je najvišji v Šentrupertu, kjer je bil lani tudi prirast prebivalstva najnižji.

Občina Trebnje je na spletni strani objavila gradivo s sestanka strokovne skupine za preventivo, kjer so obravnavali zdravstveno stanje prebivalcev na območju Upravne enote Trebnje. Ta pokriva občine Trebnje, Šentrupert, Mokronog – Trebelno in Mirna.

Podatki kažejo, da je bil indeks staranja prebivalstva daleč najvišji na območju občine Šentrupert. Tudi podatki o prirastu prebivalstva kažejo, da je ta najslabši prav v Šentrupertu, kjer se je prirast v letu 2018 še posebej zmanjšal. Prirast prebivalstva pa se je lani občutneje izboljšal v občinah Mirna in Trebnje.

V Trebnjem je prekomerno prehranjenih 30,2 odstotka vseh otrok, v Mirni 32,6 odstotka, v Mokronogu 27,5 in v Šentrupertu 25 odstotkov vseh otrok. V tem delu so kazalniki za Mokronog in Šentrupert bistveno boljši od drugih dveh občin.

Več si oglejte na portalu moja-dolenjska.si.

Komentarji so onemogočeni.