Veseli december – nepotrebno bahaštvo in razsipništvo

Foto: Božiček za en dan

Zadnji mesec letošnjega leta je pred nami – in sodeč po trgovskih oglaševalskih akcijah ter vsem blišču in okrasju, ki se ga da čutiti dobesedno na vsakem koraku – tudi najbolj razsipen, zapravljiv in bahaški … Če se milo izrazim …

Časi nikakor niso rožnati in lokalne volitve leta 2018
Naše gospodarstvo je še vedno »na psu«, številni nimajo dovolj denarja niti za normalno preživetje iz meseca v mesec, znesek položnic je višji od zasluženega… Na drugi strani pa se sedaj bohoti neverjetno (in nepotrebno) razsipništvo. Številna mesta so pretirano okrašena, prav neverjetno je, koliko (proračunskega) denarja župani namenjajo za tovrstne okrasitve. Še posebej letos – saj veste, prihodnje leto bodo lokalne volitve (in župani se žele na takšen način promovirati).

A ob tem ne pomislijo, da bodo do volitev ljudje vse to zagotovo že pozabili, le proračunskega denarja ne bo več za druge, nujnejše stvari. Lahko pa bi (vsaj) del sredstev namesto za okrasitve in pojedine namenili tistim, ki potrebujejo denar za preživetje. Zagotovo se bi našel ustrezen način, kako jim pomagati.

Sreča se skriva v malenkostih
Je pa res, da so tudi številni ljudje (pa ne bom veliko zgrešil, če napišem, da predvsem iz »javnega sektorja«) že povsem zgrešili smisel in namen »veselega decembra«. Nebrzdano veseljačenje in pijančevanje, nakup dragih daril, neverjetnih količin (drage) hrane in pijače, da ne naštevam dalje… Je to res potrebno? Bomo zaradi vsega tega zapravljanja kaj srečnejši, bolj veseli? Zagotovo ne. Še ne tako dolgo v preteklosti vsega tega ni bilo… Ljudje so bili srečni, če so za božično darilo prejelo kakšno malenkost, v večini primerov pa je bil dovolj že iskren stisk rok in izražene lepe želje, s katerimi se jim je polepšalo dneve ob koncu leta.

Celoten članek si lahko ogledate na portalu portal-os.si.