fbpx

[Video] Gasilci pozivajo k donaciji iz dohodnine: Do zdaj se jim je odločilo donirati več kot pet tisoč ljudi

Foto: STA

Z Gasilske zveze Slovenije so sporočili, da jim je v zadnjih treh dneh s pomočjo spletne platforme e-donacije 0,5 odstotka svoje dohodnine namenilo več kot pet tisoč slovenskih državljanov.

“Od petka, 27.12.2019, do danes, 30.12.2019, do 14:15 ure, se je s pomočjo Kovančka in njihove spletne platforme E-DONACIJE odločilo donirati več kot 5157 državljanov,” so v sporočilu za medije zapisali pri Gasilski zvezi Slovenije.

Pri tem so izpostavili, da je povprečni čas izpolnitve obrazca za doniranje dohodnine manj kot dve minuti.

“Davčni zavezanec rezident lahko zahteva, da se do 0,5 % dohodnine, odmerjene po zakonu, ki ureja dohodnino, od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni za financiranje splošno-koristnih namenov in za financiranje političnih strank in reprezentativnih sindikatov. V kolikor je odmerjena dohodnina v višini 0 EUR, je tudi znesek donacije 0 EUR,” so pojasnili na spletnem portalu RS eDavki.

Novinarska konferenca Gasilske zveze Slovenije, na kateri so predstavili poenostavljen način doniranja dela dohodnine. Predstavnica Kovančka Valentina Metez in predsednik GZS Janko Cerkvenik (foto: STA)

Pri GZS so ob tem opozorili, da je časa za namenitev dela dohodnine samo še do 23. ure, zadnjega dne v letu 2019. Davčni organ namreč upošteva zgolj veljavne zahteve, s katerimi razpolaga na dan 31. decembra leta, za katero se dohodnina odmerja. Zahteva velja do trenutka, ko davčni organ prejeme novo zahtevo ali preklic zahteve.

Digitalno potrdilo nadomestil elektronski podpis

Kot je pred dnevi v Mariboru po poročanju STA spomnil predsednik zveze Janko Cerkvenik, “vsaj polovica sredstev, ki bi jih davkoplačevalci iz naslova dohodnine lahko donirali različnim društvom, ostane državi,” zato želijo poskrbeti za to, da bi se ljudje s pomočjo e-Donacij, ki jih ponuja društvo za napredne humanitarne rešitve Kovanček, lažje odločili za donacijo.

Prednost omenjene platforme je po Cerkvenikovem mnenju, da za podpis in oddajo obrazca ni več potrebno digitalno potrdilo, saj njegovo nalogo nadomesti elektronski podpis.

“Verjamem, da bomo gasilci s tem na bistveno bolj enostaven način in še bolj uspešno zbirali sredstva, od katerih smo zelo odvisni,” je rekel Cekvenik.

 

Ivan Šokić