[Video] Kandidatka za županjo Ljubljane dr. Bregantova si prizadeva za regionalno bolnišnico v Ljubljani in naselja za mlade družine

Dr. Tina Bregant (foto: Nova24TV)

Tina Bregant, nekdanja sekretarka na ministrstvu za zdravje, je neodvisna kandidatka s podporo SLS in Naše dežele za županjo Ljubljane. Vložila je tudi listo za mestni svet, na kateri bo nekaj članov stranke Naša dežela. Kandidatka Bregant je v tokratni oddaji Tema dneva povedala, da je v Ljubljani mogoče izboljšati predvsem področje zdravstva, med drugim mesto potrebuje regionalno bolnišnico, veliko poudarka pa bo dala tudi prometni infrastrukturi in boljšemu zraku v Ljubljani.

“Kandidiram, da bo nekaj deset tisoč Ljubljančank in Ljubljančanov imelo svojega osebnega zdravnika, pediatra in ginekologa, zato da bo 300 tisoč občanov Ljubljane dobilo regionalno bolnišnico, zato da bo 300 tisoč občanov Ljubljane dihalo čistejši zrak z manj prašnimi delci, ki so zlasti posledica težkega prometa,” je povedala kandidatka za županjo Ljubljane Tina Bregant. Želi si, da Ljubljančani ne bi več tekmovali v čakalni vrsti z ostalo Slovenijo.

Spomnila je, da je veliko Ljubljančanov v Šiški in Fužinah ostalo brez osebnega zdravnika, pediatra, ginekologa in zobozdravnika in da je to pristojnost župana, in dodala, da je zaskrbljujoče tudi stanje slabega zraka v Ljubljani, da pa je to povezano s prometom, ki je prav tako v dometu župana. Enako velja za parkirnine, “v Ljubljani bi morali urediti promet v korist tako Ljubljančanov kot ostalih v tranzitu.” Ljubljančane iz Ljubljane čaka ista usoda vožnje po avtocesti, čeprav so morda le nekaj minut stran od cilja, “vinjete moramo plačevati vsi, pa čeprav živimo v Ljubljani”.

Bregantova si želi hitrih železnic, tramvajev in boljše povezave ljudi iz okoliških mest, omenila pa je tudi povezavo Ljubljana–Brnik in Krvavec, da se tudi na dopuste ne bi vozili z avtom in iskali parkirišča, “koncentracija prometa je ogromna, sploh ko omenimo Celovško ulico v Šiški, to bi se moralo izboljšati.” Izpostavila je pomembnost zelenic, nasprotuje gradnji visokih stolpnic, v katerih so na voljo luksuzna stanovanja, za katere se sprašuje, kdo jih kupuje.

Bregantova si želi več hiš in naselij za mlade družine
O stanovanjski problematiki v Ljubljani pa je dejala, da gradnja stanovanj, ki si jih Ljubljančani ne morejo privoščiti, ni način reševanja te problematike. Sama namreč meni, da je absolutno premalo stanovanj in hiš za mlade družine in da bi morala biti to prioriteta pri sami gradnji objektov.

Bregantova je poudarila, da že dolgo ni bilo zgrajenega naselja s hiškami za mlade družine. (Foto: Freepik)

Pitna voda in čist zrak, oboje je izrednega pomena za zdravje, ki je najpomembnejše. Po njenem mnenju je zaskrbljujoče, da je letos umrlo kar nekaj deset Ljubljančanov zaradi onesnaženega zraka.

Človek je lahko še ne vem kako bogat, vendar, če nima zdravja, težko uživa v tem bogastvu,” je dejala Bregantova, poudarila pa je tudi pomembnost osebnega stika z ljudmi. Čeprav se zaveda, da bo Zorana Jankoviča težko premagati, upa, da bodo ljudje prepoznali pozitivne vidike njene kandidature. Priznava, da je Jankovič na infrastrukturnem pdoročju zelo dober, sama pa lahko prispeva na področju zdravja, čistega zraka, čiste vode, prometa in oskrbe starostnikov, na ostalih področjih pa je obdana z ekipo strokovnjakov.

Tanja Brkić