fbpx

Vsako gospodinjstvo v Sloveniji bo prejelo publikacijo Stali smo in obstali

Foto: Matic Štojs Lomovšek

Urad vlade za komuniciranje je ob 30. obletnici razglasitve in obrambe samostojne in neodvisne Slovenije izdal publikacijo z naslovom Stali smo in obstali. V poštnih nabiralnikih jo bodo našla vsa slovenska gospodinjstva, so zapisali v uradu.

V publikaciji so najprej uvodni nagovori osamosvojiteljev in politikov iz leta 1991, in sicer tedanjih ministra za obrambo Janeza Janše, poveljnika enote Teritorialne obrambe Alojza Kovšce, predsednika vlade Lojzeta Peterleta, ministra za notranje zadeve Igorja Bavčarja in ministra za zunanje zadeve Dimitrija Rupla.

Avtorica Andreja Valič Zver opisuje denimo slovensko politično pomlad, krizo v takratni Jugoslaviji, krepitev slovenske civilne družbe, odzive komunistov ob obsežnih spremembah takratnega časa, proces proti četverici in nastajanje novih političnih sil, Majniško deklaracijo, nastajanje avtonomnega sindikalnega gibanja in zakonodajne spremembe.

Pred 30 leti premogli pogum, odločenost in dokajšnjo enotnost
V poglavju, ki opisuje Demos in pot osamosvojitve, se bralec seznani z razorožitvijo slovenske Teritorialne obrambe, deklaracijo o suverenosti, Manevrsko strukturo narodne zaščite, vojaško strategijo in nastankom slovenske vojske. Prav tako so predstavljeni začetki oblikovanja ustave ter pomen plebiscita o slovenski samostojnosti in neodvisnosti. V nadaljevanju so analizirane politične in vojaške priprave na dejansko osamosvojitev, sprejemanje zakonodaje in vloga Demosa. Poleg tega so orisani dogodki in osebe, ki osamosvajanju niso bile naklonjene.

V delu o agresiji jugoslovanske armade na komaj rojeno državo so opisani bojni spopadi in druga dogajanja. Poudarjena pa je tudi pomembna vloga zamejskih rojakov, Slovencev po svetu in Cerkve na Slovenskem. Poglavje “Zmagali smo” pa bralce spomni, da smo pred 30 leti premogli pogum, odločenost in dokajšnjo edinost pri ključnih nacionalnih odločitvah, so poudarili v uradu vlade.

Publikacija bo imela po navedbah urada pomembno vlogo tudi v vzgojno-izobraževalnem sistemu. “Je odličen povzetek časa, ki nam je omogočil, da smo danes lahko ponosni na svojo domovino, časa, v katerem smo si priborili samostojnost, neodvisnost in suverenost,” so izpostavili. To je po njihovih navedbah “pripoved o hrepenenju slovenskega naroda po demokraciji in svobodi, pripoved o pogumu, čudovitih dosežkih in predvsem ljudeh”. “Je droben poklon tudi vsem tistim, ki so za našo domovino dali svoje življenje,” so sklenili.

Luka Perš