“Za Polono Kambič so volivci NSi in SDS manj vredni”

Foto: facebook

Na zadnjih lokalnih volitvah v Semiču je SDS s 24,01 odstotka glasov prehitela SLS, ki je dobila 19,50 odstotka glasov, in s tem postala najmočnejša politična stranka v občini. Obe stranki sta imeli na volitvah tudi svoji kandidatki za županjo. SLS je podprla Polono Kambič, SDS pa Sonjo Klemenc Križan, ki jo je dodatno podprla še stranka NSi.

SDS in NSi sta tako skupno dobili 35,6 odstotka glasov volivcev in volivk. Vendar pa je Polona Kambič po volitvah njune predstavnike skorajda povsem izločila iz občinskih odborov in komisij.

Rezultat na županskih volitvah je bil zelo tesen, razlike med obema kandidatkama je bilo le 72 glasov. Volitve so tudi pokazale, da podpora Poloni Kambič v semiški občini upada.

Glede na obstoječi volilni sistem imata SDS in SLS v zdajšnjem mandatu enako število svetnikov, po tri, na listi NSi pa je bila izvoljena ena svetnica, to je Urška Banovec. Preostali svetniki v 14-članskem občinskem svetu so iz vrst liste Ni nam vseeno (2) in po en svetnik iz strank DeSUS, SNS in SD, predstavnico v občinskem svetu ima še romska skupnost.

Kambičeva se je NSi sicer odrekla že takoj po volitvah v mandatu 2014, čeprav so jo takrat v NSi podpirali pri kandidaturi. Koalicijsko se je že leta 2014 združila s stranko SMC.

Kako gre to v zdajšnjem mandatu Kambičeve, ki se že dlje časa politično nagiba k levici in tega niti ne skriva, je na 2. redni seji občinskega sveta opisala svetnica NSi Urška Banovec. Dejala je, da je županja ob izvolitvi v zahvali zatrdila, da bo funkcijo opravljala modro, odgovorno, v zadovoljstvo vseh občanov, s pomočjo občanov in v sodelovanju s svetniki. V predlogu t. i. občinske kadrovske komisije, ki ga je predhodno odobrila tudi županja, pa ne vidi odseva besed o modrosti, sodelovanju in upoštevanju vseh občanov.

Kadrovanje je slabo, saj županja svetnikom, ki ne tvorijo koalicije, ne dovoli sodelovanja in podaje lastnih predlogov v odborih. NSi je, na primer, v odbore predlagala mlade, visoko izobražene občane, ki so v občini družbeno dejavni na več področjih, imajo vizijo in želijo soustvarjati prihodnost občine.

Županjino kadrovanje pa je pokazatelj, kako so cenjeni mladi izobraženi občani, ki razmišljajo drugače od nje.

Banovčeva je še povedala, da so volivci na volitvah strankama SDS in NSi podelili 35,6 odstotka glasov, zato je pričakovala, da bo županja spoštovala voljo volivcev. Vprašala jo je, zakaj so volivci, ki so svoj glas oddali za NSi in SDS, manj vredni? Iz zapisnika ni razvidno, da bi Kambičeva odgovorila, sejo je nadaljevala.

Urško Banovec je podprla tudi svetnica in kandidatka za županjo Sonja Klemenc Križan. Vendar učinka ni bilo.

Semiški občinski glasovalni stroj, v katerem je 9 članov, je delo opravil po svoje in po želji županje. V županjini koaliciji so: SLS, lista Ni nam vseeno, SMC, DeSUS, SNS in SD.

Županja se je po tokratnih volitvah tako povsem in še bolj kot v prejšnjem mandatu politično obrnila na levo.

Celoten članek preberite TUKAJ

 • Joža

  Semičan pa je povedal, da tudi na zborih krajanov zadirčno odgovarja in ignorira vprašanja in pobude ljudi, za katere si ji dozdeva, da niso na njeni strani. SLS ostaja, kar je bila že pred leti: zlizana z levico. Sicer da je bila solidna županja, zdaj pa postaja zadirčna cokla.

 • antimur

  Zopet kaže SLS svojo pregovorno zahrbtnost. Vprašanje je, kaj bo, ko bodo Podobnik in ostali začeli spletkariti.

 • Joško

  Ni kaj, partizansko dete!

 • Jan Kovalski

  “Nova poitika” Marjana Podobnika.

 • Jože

  Ne iskat krivcev če ste pa sami krivi za aroganten nastop svoje stranke ,zmeraj dobite večino,ko pa je potrebno kaj narediti ,pa stisnete rep med noge in začnete delati tisto kar vas je veliki vožd naučil.JAMRANJE.
  Lep pozdrav
  Joško

  • Steiermark

   bedak!

 • Hunyađi

  M. Podobnik paktira s “šmrkavcem” A. Čuš-em/om.
  SDS se lahko obriše pod nosom z zavezništvom “pomladanskih” strank.

 • Hribouc

  Ne razumem teh cepcev!

  Kako se NSI in SDS zmenijo z kandidatko in naredijo samo gobčno in nič pismeno pogodbo o sodelovanju…ali kao razumeto to butasto jadikovanje?

 • Steiermark

  Rdeči fašistični ritolizniki, se sploh ne zavedajo, da gredo po stopinjah rdečih fašističnih barab ter da jim bije zadnja ura, kot ostalim rdečim fašistom…..

 • črnaovca

  Ja mi imamo nekega nestrankarskega povzpetnika kateremu je tudi malo mar koliko je katera stranka dobila na volitvah, povsod rine samo svoje. Ima dva podžupana za luknjo v asfaltu pa ni denarja.

 • šmentanamuha

  Pr nas so sam ene mučke ves čas in nepripravljenost na sodelovanje. Dejansko nimamo politične kulture.

 • Ladka Sladič

  Slovenska ljudska stranka je bila od vsega zacetka samostojnosti republike Slovenije, izdajalka slovenske pomladi. Takoj za njo pa Nova Slovenija, ki ni nic boljsa. Vcasih je veljal pregovor: “Daj hlapcu zezlo v roke, pa te bo z njim udaril po glavi!”. Zal je se danes tako.

  • Gavtroža

   Popolnoma se strinjam z vami

 • Skrajno Desni

  Komunistična sodrga.

 • Hunyađi

  Ves sijaj pomladanskih strank.

 • FRANC3

  Kaj SLS v Semiču nadaljuje politiko SLS na državni ravni. Brata Podobnik sta v preteklosti raje paktirala z LDS in SD kot pa z SDS ali SKD (danes NSi)