Začela se je vojaška vaja Jadranski udar 2019

Začela se je mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2019, ki poteka že osmo leto. Trajala bo do sobote, 8. junija 2019, ko Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvaja usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev.

Letošnjo vajo organizira in vodi poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva iz vojašnice Jerneja Molana Cerklje ob Krki. Že tretje leto zapored sodelujejo tudi pripadniki zračnega operativnega centra iz Poggia Renatica, ki spada k poveljstvu evropskih Natovih zračnih sil.

Organizatorji na vaji pričakujejo okoli 700 udeležencev. Približno 350 bo pripadnikov iz 26 zavezniških in partnerskih držav, in sicer: Albanije, Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Danske, Estonije, Francije, Hrvaške, Irske, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Severne Makedonije, Slovaške, Španije, Turčije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike.

Urjenje postopkov usmerjevalcev zračne podpore podpirajo različne letalske zmogljivosti:

 • Helikopterji: Bell 206, Slovenija, Bell 412, Slovenija, Bell OH-58 Kiowa, Avstrija, Cougar AS AL 532, Slovenija in Albanija, Mi 17, Slovaška, Mi 24, Madžarska in Severna Makedonija, SA 341 Gazela, Črna gora;
 • Letala: Aero L-159, Češka, AMX, Italija, Lear Jet, Nemčija in Nizozemska, MC 12W, Združene države Amerike, Pilatus PC-9, Hrvaška, Nemčija in Slovenija, Pilatus PC-7, Avstrija, SAAB JAS 39 Gripen, Madžarska in Tornado, Italija.

Letalniki v podporo usposabljanju kontrolorjev združenih ognjev vzletajo z letališč v Cerkljah ob Krki in na Brniku, zavezniška letala hrvaški Pilatus PC-9, italijanska AMX in Tornado ter madžarski SAAB JAS 39 Gripen pa vajo podpirajo z matičnih letališč.

Usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev poteka na novem simulatorju na letališču v Cerkljah ob Krki, na osrednjem vadišču Slovenske vojske v Postojni, na katerem letalniki, minometi, tanki in topovi zagotavljajo ognjeno podporo, na območjih občin Radeče, Sevnica, Novo mesto, Vipava ter na širšem območju Kamniško-Savinjskih Alp, kjer letalniki zgolj simulirajo letalsko podporo.

Zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaje in neprekinjenega zračnega prometa bo med vajo začasno zaprt zračni prostor nad območji delovanja, in sicer med:

 • 9. in 12. uro,
 • 14. in 18. uro,
 • 21. in 23. uro.

Večji del usposabljanja bo potekal v vidnem delu dneva, vse aktivnosti na delovnih točkah pa bodo končane do 23. ure. Na območjih usposabljanja je pričakovan povečan hrup zaradi preletov letalnikov.

Več na moja-dolenjska.si.

 • RATATA

  Vreme so dobro zrihtali natovci. Perfektamente.

 • stajerc5

  U mater, nastetih je toliko drzav kot je “bojevnikov”. Manjkajo se samo Andora, San Marino in Monaco…

  • stajerc5

   Cuj, Stric z ozadja, razsirjas Malwere z tvojimi maili!!!!!!!!!
   Povem samo zato, da si ocistis PC!!!!!!!!!

   PS.: To ni hec, resno mislim!

  • Luiggi

   Ja pr mej dus,kok pa da si Vatikan pozabu!??

 • sem dokaj

  Zato danes na nebu grmi in nič videti ni.

  • stajerc5

   Uzbuna, svi u zaklonista! Napadaju nas sa chemtraili, i s leva i s desna! Spasi se, ko moze!
   Ne mi zameriti, sem pac se sluzil v yugovojski…

   • tomven

    Pri nas je bilo pa-otroci s leva, gas masku stavi, lezi gotov si…

   • sem dokaj

    Ampak res tu ob morju stalno nekaj grmi in preleta, vidi se pa nič.

 • pajac debeli

  Spet bo brnelo brez veze. Mar bi sli mejo za en vikend zavarovat bi blo vec koristi, kot da ruske fantome preganjajo.

 • Hribouc

  A što Galebovi, pa Orlovi i Kraguji, pa Utve ?
  Tako, oldtajmersko jugonostalgično kot Tomos mopedi in Rogovi poniji, sm mislu, a ne?

 • večni srb

  To pa bo, sama tehnično dovršena letala.
  Lahko bi se šli bolj zanimivo igrico, američani bi jih napadali, vse ostale države pa bi se branile z vsem kar imajo, pa ne bi nikoli zmagali. Saj vem, da naj bi bili američani naši zavezniki, ampak recimo, verjetno bi bilo vojne konec prej kot v Iraku, ki se je upiral celih par mesecev.
  Naši najboljši borci so gremlini, ki včasih vlečejo kakšne kable iz motorjev in odvijejo kakšno matico, to je edina možnost, da bi zaradi naše opravilno nesposobne armije kaj njihovega dol padlo.

  • Luiggi

   Maticam smo mi rekli metrle,vijakom pa srajfi ali sraufi!

 • večni srb

  Slovenija ne rabi.nobene vojske, dokler nas hrvati še spustijo v našo nuklearko. Te dni se gleda po televiziji nadaljevanka Černobil, ki je sicer hudo ideološko kontaminirana propaganda, vendar operirajo z realnimi dejstvi, ki laikom pomagajo razumeti kaj vse se lahko dogaja pred našim nosom, pa je ni tehnike, ki bi vojski omogočila, da bi šli vsaj pogledat kako zgleda nesreča. Več ton z nevtroni zasičenega radioaktivnega materiala seva toliko energije, da tista kepa v par minutah pobije vse v okolici. Gasilci in reševalci so zgledali kot, da bi jih nekdo skuhal v veliki mikrovalovki, v par tednih jim je odpadlo meso iz živega telesa, čeprav niso bili niti blizu žarišča. Niso si mogli pomagati z nobeno tehniko, radiacija je takoj skurila celo vojaško zaščiteno elektroniko, kar je letelo nad izpostavljeno radioaktivno gmoto, so x žarki takoj scvrli in je padlo dol. Od nesreče je minilo že 40 let, ostanki reaktorja so obdani z več metri betona, ki so ga ogradili še s posebmim hangarjem, pri gradnji katerega je sodelovala cela Evropa, kljub stalni sanaciji radiacija v območju nevarno naraste vedno kadar dežuje, ko voda prodre do še vedno razbeljenih ostankov sredice. Cela pokrajina bo še stoletja smrtno nevarno območje, kjer se ne more za dolgo utaboriti nobena vojska.

  Večina ljudi ne dojame kako je lahko ena navadna nuklearka veliko močnejša od prave jedrske bombe, ki je izdelana za čim hujše razdejanje, medtem ko nuklearka vendar proizvaja samo elektriko. V bombi je samo par kilogramov težka kepa materiala, medtem ko vodo v reaktorju greje več ton čedalje bolj nestabilnega urana, če tiste palice raznese in razmeče po okolici, je to isto kot, če bi tja vrgli več deset sodobnih atomskih bomb, vse živo se zastrupi in počasi umre, le da ni nobenih kraterjev in ruševin.

  • Darth Vader

   na youtube vtipkaš: nature in chernobyl in ti pljune ven dokumentarne filme o živalskem svetu, ki živi v neposredni bližini tega zabetoniranega reaktorja…..tako da očitno kvasiš bedarije https://www.youtube.com/watch?v=U5ax0R5wXOQ

 • Liberalec

  Naš najboljši obrambni sistem je Hrvaška. Loči nas od ničvredne Srbije z katero nas nekateri želijo ponovno združiti.
  Vajo pa pozdravljam.

  • kokobily

   Aaaaa, zato ovi bizantinci imajo tistih 4xC na grbu…(beremjo jih, kot S+S+S+S)
   Pomeni, praviš da je pravi pomen tega ssssikanja Srbija+Slovenija+Sveti Sava…
   Matr, kako so zviti ovi Srbovi…

  • Tomaz

   A slovenija pa hrvaska pa sta kaj vec vredni kot propadla srbija al kaj tile ostanki bivse juge so se najbolj podobni patogenim bakterijam ki kar tekmujejo med sabo kdo bo vecji hlapec bruslja pa berlina , cez 70 let bomo tak vsi skup izginli zamenjala pa nas bo afrika pa azija tak da je tak al tak vseeno…

 • Jožef

  Halo sovražniki zahodne civilizacija in nata, dajte si duška in drùžno s Kordišem pljunite v nebo, ko bodo zagrmela prestrezna letala in helikopterji.
  Rusofili, nabavite si frače, na jutubu sem videl video o tem, kako si sam izdelaš dobro fračo.

 • Janez Novak

  Žal smo spoznali tudi, kaj je Nato: To je globalistična udarna pest. Ne gre za obrambo, temveč gre za ekspanzijo zahodne politično-gospodarske elite. Njen cilj je nič več in nič manj kot obvladovanje vsega sveta. Nekoč v bodočnosti želi ta elita oblikovati Svetovno državo s svetovno vlado (zametek OZN), s svetovno valuto (zametek dolar), svetovno vojsko (zametek Nato).
  Kakšne so namere Nata na simbolni ravni kaže njegov znak: dva prekrižana kazalca kompasa. Kompas kaže vedno v smeri sever-jug, Natov “kompas” pa kaže v vse smeri neba, tudi vzhod-zahod. Simbolika je jasna: gre za širjenje v vse smeri planeta.
  To, kar simbolično nakazuje Natov znak, dokazujejo tudi realna dejstva. Po razpustitvi Varšavskega pakta ne le, da se Nato ni razpustil, temveč je še bistveno povečal število članic in to večanje se niti slučajno ne misli ustaviti, saj se Natu stalno pridružujejo nove članice. Večinoma se tako kot Slovenija ne zavedajo, za kaj sploh gre v Natu.
  Kaj je Nato, kaže tudi vaja Slovenske vojske, ki jo je le-ta pred leti izvedla z Američani in še nekaterimi drugimi pripadniki Nato pakta. Scenarij vaje je bil nekako tak: Skupina slovenskih domoljobov se je samo-organizirala pod slovensko zastavon z namenom obrambe meje pred migranti. Pripadniki SV in ostalih Nato vojakov so ustavili slovenske domoljube in migrantom omogočili vstop v Slovenijo.
  Bolj zgovorne vaje o tem, kaj je Nato in kaj SV, si ni mogoče zamisliti.
  Trump, ki je ob začetku mandata trdil, da je Nato preživela organizacija, ima prav, čeprav ni jasno povedal zakaj.

 • Vince Blake

  Kateri general bo pa tokrat odletel zaradi te vaje?
  Pod nujno zamenjati Kahla in tisto maščevalno Ermenčevo, preden čisto uničita še tisto malo, kar je od SV ostalo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!