fbpx

Končala se je 8. Poletna šola strojništva, s katero želijo mlade navdušiti za strojniški poklic

Foto: Fakulteta za strojništvo

Končala se je 8. Poletna šola strojništva, ki je na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani potekala med 17. in 20. avgustom 2021. Udeležilo se je je 84 otrok, od tega 10 deklet. Kljub koronavirusu je poletna šola potekala v polnem obsegu in z vsemi spremljevalnimi aktivnostmi, pri čemer so bili upoštevani vsi zaščitni ukrepi glede covid-19 in priporočila NIJZ. Izvedenih je bilo 12 raznovrstnih delavnic, med njimi tudi štiri nove, ki so bile pretežno usmerjene v trajnostni razvoj in zeleno energijo.

Fakulteta za strojništvo UL z različnimi aktivnostmi želi osnovnošolce in dijake navdušiti za svet tehnike in strojništva. Med poletnimi počitnicami je zato že 8. leto zapored organizirala Poletno šolo strojništva, ki je namenjena učencem od končanega 6. razreda osnovne šole do zaključenega 3. letnika srednje šole. V letošnjem letu so, kljub koronavirusu, ponovno zabeležili rekordno število udeležencev, in sicer 84.

Prilagajanjem trenutnim epidemiološkim razmeram je bilo pri organizaciji Poletne šole strojništva nujno, a zato sam potek ni bil okrnjen. V času šole je bilo dvakrat organizirano brezplačno testiranje s hitrimi testi, sledili pa so tudi priporočilom glede razkuževanja, umivanja rok, varnostne razdalje, prezračevanja prostorov in nošenja zaščitnih mask. Izvedenih je bilo 12 delavnic, v katerih je bilo največ do 10 udeležencev, kar je mentorjem med drugim omogočilo tudi izredno individualen pristop do udeležencev.

Poletna šola strojništva temelji na konceptu zasnuj, izdelaj, preizkusi. Vsi udeleženci so izdelali svoj izdelek in ga na koncu odnesli domov, ob tem pa so spoznali še osnove posameznega področja, ki ga je delavnica pokrivala ter delovanje profesionalne opreme, ki se na tem področju uporablja. Med 17. in 20. avgustom so udeleženci zgradili in preizkušali modele avtonomnih električnih vozil, modelirali prenosno vremensko postajo, spoznali svet superračunalništva, s hriba spuščali svoje modele letal, tiskali s 3D-tiskalniki, izdelali hidravlično roko, preganjali vročino z USB-hlajenjem, izdelali mini vetrno elektrarno, spoznali Stirlingov motor in izdelali enostaven toplotni stroj. V okviru delavnic so obiskali še termoelektrarno Toplarna Ljubljana in pokukali tudi v sosednje delavnice.

Vedoželjni udeleženci so bili nad Poletno šolo strojništva navdušeni, številni med njimi pa že razmišljajo, da bi svojo študijsko pot nadaljevali prav na Fakulteti za strojništvo UL.

Sara Kovač