fbpx

Zbogom, Titova cesta v Radencih! Dobrodošla, Cesta osamosvojitve Slovenije!

Župan Radencev Roman Leljak (Foto: družbena omrežja)

Občinski svet v Radencih je v torek preimenoval dosedanjo Titovo cesto v Cesto osamosvojitve Slovenije. Župan Roman Leljak ob tem pravi, da tudi referenduma o preimenovanju, ki je bil predviden po umiritvi epidemije covida-19, ne bo.

“Vse smo preklicali, referenduma ne bo, odločili smo o novem imenu in zadeva je končana. Občinski svet in župan občine Radenci se s problematiko Titove ceste ne bosta več ukvarjala, ker Titove ceste v Radencih več ni,” je povedal župan Roman Leljak. Civilna pobuda (Titovih oboževalcev), ki se bori proti preimenovanju Titove ceste, bo po besedah Franca Vukajča vztrajala pri referendumu.

Ustavno sodišče je 4. decembra namreč zavrglo ustavno pobudo, ki jo je vložil Vukajč, ker pobudnik tudi po ponovnem pozivu ni uspel z dokazovanjem protiustavnosti in nezakonitosti odloka, ki ga je sprejel občinski svet. Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o imenovanju ulic, trgov in naselij v zdraviliškem kraju Radenci začne veljati v četrtek.

Titova cesta v občini Radenci bo po dolgotrajnih postopkih sedaj preimenovana v Cesto osamosvojitve Slovenije (Foto: STA)

Z občine so sporočili, da je preimenovanje sprejeto ob 30-letnici samostojne Slovenije in 30. obletnici plebiscita, s katerim smo odločili, da bo Slovenija samostojna država.

Občina bo krila stroške za zamenjavo dokumentov
Občina Radenci se je tako pridružila mnogim mestom in krajem, ki so del zgodovine poimenovanja javnih cest, ulic in trgov umaknili v muzeje, so še zapisali v sporočilu. Stanovalcem bo občina povrnila po 50 evrov stroškov za zamenjavo dokumentov.

eMaribor