Življenje v Avstriji bo še kakovostnejše – razbremenili bodo plače, več bo ostalo ljudem!

Foto: Demokracija

Avstrijska vlada niža davke najslabše plačanim v državi, rezultat davčnih razbremenitev bodo višje neto plače. Dežela Koroška uvaja višje otroške štipendije, družine bodo z letošnjim letom privarčevale tudi do 1.500 evrov mesečno. Podoben predlog je v parlamentarno proceduro vložila tudi stranka SDS, vendar je vladajoča leva koalicija predlog zavrnila.

Čeprav se radi potolažimo, da se v Avstriji ne cedita med in mleko in da v Sloveniji vendarle ni tako slabo, je življenje naših severnih sosedov znatno bolj kakovostno, na kar kažejo gola dejstva. Po podatkih iz leta 2018 je razvidno, da je bila povprečna bruto plača Avstrijca za dva tisoč evrov višja od povprečne slovenske plače (vir: https://www.reinisfischer.com/average-salary-european-union-2018), napovedane davčne spremembe pa bodo to razliko še povečale.

Avstrijska vlada namerava v prihodnjih treh letih znatno znižati davčne obremenitve. Postopno uvajanje nižjih davčnih stopenj v treh spodnjih dohodninskih razredih bo razbremenilo slabše plačane zaposlene, rezultat razbremenitev bodo višje neto plače. Do leta 2022 se torej obeta nižja davčna stopnja v treh dohodninskih razredih pod 60 tisoč evrov letnih dohodkov, in sicer s 25 na 20 odstotkov, s 35 na 30 odstotkov in z 42 na 40 odstotkov, prihodki nad 60 tisoč evrov letno pa bodo ostali enako obdavčeni.

Obdavčitev plač v Sloveniji v samem vrhu
Nižje davke bodo občutili mnogi Korošci in drugi Slovenci, ki so zaposlitev našli pri severnih sosedih. Ob tem si za primerjavo poglejmo dohodninske razrede v Sloveniji, ki med članicami OECD kotira v samem vrhu po višini obdavčitve plač. Zaposleni v Avstriji, ki zaslužijo do 11 tisoč evrov letno, ne plačujejo davka državi, medtem ko je v Sloveniji 16-odstotni davek na letne dohodke do 8 tisoč evrov letno. Velika večina delovno aktivnega prebivalstva v Sloveniji zasluži med 8 tisoč in 20 tisoč evrov letno, kar pomeni plačilo davka v višini 27 odstotkov, za plačo enakega ranga pa bodo v Avstriji po novem plačevali samo še 20 odstotkov davka.

V primerjavi s Slovenijo je v Avstriji že danes precej boljše razmerje med bruto in neto plačo, do leta 2022 pa bo avstrijska vlada razmerje še izboljšala. Poleg tega, da so plače zaposlenih višje, so z dajatvami državi manj obremenjeni tudi delodajalci; podjetja lahko ustvarjajo večje dobičke, kar rezultira v večji uspešnosti in konkurenčnosti avstrijskih podjetij. Kot je za časnik Finance pojasnil podjetnik Štefan Pavlinjek, delodajalec v Avstriji zaposlenemu za plačo v višini 1.200 evrov neto plača državi kar 300 evrov manj dajatev kot delodajalec v Sloveniji.

Medtem ko vlada niža davke vsem državljanom, pa gre Koroška še korak dlje. Deželna vlada je namreč sporočila, da bodo povišali otroške štipendije, in sicer s 50 odstotkov povprečnega prispevka staršev na 66 odstotkov. Iz Celovca so sporočili, da bodo družine po septembru 2019, ko bo ukrep stopil v veljavo, privarčevale od 308 do 1.507 evrov mesečno. Cilj pobude je, da bi Koroška postala otrokom najbolj naklonjena evropska regija, so zapisali na spletni strani avstrijskega ORF.

Več si lahko preberete na portalu e-koroška.si.

 • ZatonMesecnikov

  Leta 1913 je bila Kranjska industrijsko bolj razvita od Koroške.

  Leta 1945 je imela takratna Slovenija precej manj gospodarske škode in manj žrtev med prebivalci zaradi vojne, od sosednje Avstrije (bombardiranja, prehod front, uničena infrastruktura, zasedba med štiri okupacijske sile).

  Leta 2019 Slovenija gospodarsko in po življenskem standardu precej zaostaja za sosednjo Avstrijo.

  Kaj je torej Slovenija imela in kaj Avstrija ni imela, da je prišlo do takšne razlike v razvoju?

  • Anton

   KOMUNISTE NA OBLASTI!

   sarkazem press

  • skorpijon93

   Le tzakaj ima Češka najnižji delež revščine med evropskimi državami, skandinavci pa ne ?

   • ZatonMesecnikov

    Ker Čehi nimajo migrantov….

 • Olga101

  Bravo Avstrijci! Tudi bencin je cenejši kot v Butalah!

 • skorpijon93

  nič ni tako svetlo v avstriji kot se vam prikazuje . po podatkih evropskega statističnega urada naj bi pod pragom revščine živelo 14,4 % delež avstrijcev po podatkih 2017 leta, prag revščine pa 1.239 eur mesečno na osebo, če primerjamo podatke z letom 2007 in prej je pod pragom revščine živelo le 12 % avstrijcev, torej znatno manj ! leta 2007 je javni dolg avstirje znašal 65 % BDPja, v lanskem letu pa 73 % BDPja .Tudi v Avstriji ni več kakor je včasih bilo. SLovenci so le poceni delovna sila

  • Darth Vader

   če je prag revščine pri 1239 znotraj držav eurocone……potem je revščina v Sloveniji prisotna pri približno 85% državljanov

   • skorpijon93

    populističen odgovor, pravilen odgovor je da prag revščine znaša 60 % mediane dohodka, vsaj tako merijo revščino, ki ima mednarodno metodologijo torej se lahko države med seboj primerjajo, seveda pa ne upošteva cen življenjskih stroškov

 • Novakec1

  Za naivneže, isto kot pri nas, pri stranski luknji bodo pa vse in še več nazaj pobral.