fbpx

Donald Trump ustavlja prihod sirskih migrantov in izdajo vizumov za obiskovalce iz muslimanskih držav

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Ameriški predsednik Donald Trump pravi, da so omejitve za obiskovalce iz muslimanskih držav potrebne, ker je svet “popolna godlja”. Za nedoločen čas ustavlja sprejemanje migrantov iz Sirije.

V pogovoru za televizijo ABC je povedal: “To ni prepoved muslimanov, a njihove države imajo ogromno terorizma, ljudje iz teh držav bodo povzročili velike probleme v ZDA.  Nobene muslimanske države sicer Trump ni izpostavil, je pa povedal, da je Evropa naredila ogromno napako, ko je dovolila milijonom ljudi vstop v Nemčijo in različne druge države. Če samo pogledaš, vidiš, da je to, kar se tam dogaja, katastrofa.” Na vprašanje, ali ga ne skrbi, da bodo omejitve, ki jih bo uvedel, razjezile muslimane po svetu, je Trump dejal: “Jeza? Že sedaj je dovolj jeze. Kako bi jo lahko bilo še več.”

Osnutek izvršnega odloka predvideva prepoved vstopa sirskim migrantom za nedoločen čas, za 120 dni bodo ustavili izvajanje širšega ameriškega programa sprejemanja beguncev – dokler ne bodo uradniki pripravili seznama držav z nizkim tveganjem. Za 30 dni bodo ZDA blokirale vse prošnje za vizume iz držav, ki veljajo za teroristično nevarne. To so Irak, Sirija, Iran, Sudan, Libija, Somalija in Jemen. Pentagon bo v 90 dneh pripravil načrt za vzpostavitev takoimenovanih varnih območij v Siriji ali blizu nje, kjer naj bi namestili begunce iz države, ki jo je uničila vojna. To je še zadnji Trumpov izvršni ukaz, ki jih je dala na mizo njegova administracija z vsebino nacionalne varnosti, imigracije in zdravstvene oskrbe.

Trump je že v volilni kampanji veliko govoril in opozarjal na islamski terorizem. Organizacije za zaščito človekovih pravic so ga obtožile stigmatizacije globalne veroizpovedi, drugi pa so ga opozarjali, da bo žalitev muslimanskih zaveznic ZDA škodila boju proti ekstremizmu. Nekateri ameriški uradniki, kot poroča STA, pravijo, da je to majhen varnostni ukrep in se bo jeza hitro polegla. Nekdanji varnostni svetovalec bivšega predsednika ZDA Georgea Busha, James Jeffrey, je spomnil, da so ZDA pod predsednikom Barackom Obamo od začetka vojne leta 2011 sprejele le 18.000 sirskih migrantov.

Branka Jurhar