Donald Trump ustavlja prihod sirskih migrantov in izdajo vizumov za obiskovalce iz muslimanskih držav

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Ameriški predsednik Donald Trump pravi, da so omejitve za obiskovalce iz muslimanskih držav potrebne, ker je svet “popolna godlja”. Za nedoločen čas ustavlja sprejemanje migrantov iz Sirije.

V pogovoru za televizijo ABC je povedal: “To ni prepoved muslimanov, a njihove države imajo ogromno terorizma, ljudje iz teh držav bodo povzročili velike probleme v ZDA.  Nobene muslimanske države sicer Trump ni izpostavil, je pa povedal, da je Evropa naredila ogromno napako, ko je dovolila milijonom ljudi vstop v Nemčijo in različne druge države. Če samo pogledaš, vidiš, da je to, kar se tam dogaja, katastrofa.” Na vprašanje, ali ga ne skrbi, da bodo omejitve, ki jih bo uvedel, razjezile muslimane po svetu, je Trump dejal: “Jeza? Že sedaj je dovolj jeze. Kako bi jo lahko bilo še več.”

Osnutek izvršnega odloka predvideva prepoved vstopa sirskim migrantom za nedoločen čas, za 120 dni bodo ustavili izvajanje širšega ameriškega programa sprejemanja beguncev – dokler ne bodo uradniki pripravili seznama držav z nizkim tveganjem. Za 30 dni bodo ZDA blokirale vse prošnje za vizume iz držav, ki veljajo za teroristično nevarne. To so Irak, Sirija, Iran, Sudan, Libija, Somalija in Jemen. Pentagon bo v 90 dneh pripravil načrt za vzpostavitev takoimenovanih varnih območij v Siriji ali blizu nje, kjer naj bi namestili begunce iz države, ki jo je uničila vojna. To je še zadnji Trumpov izvršni ukaz, ki jih je dala na mizo njegova administracija z vsebino nacionalne varnosti, imigracije in zdravstvene oskrbe.

Trump je že v volilni kampanji veliko govoril in opozarjal na islamski terorizem. Organizacije za zaščito človekovih pravic so ga obtožile stigmatizacije globalne veroizpovedi, drugi pa so ga opozarjali, da bo žalitev muslimanskih zaveznic ZDA škodila boju proti ekstremizmu. Nekateri ameriški uradniki, kot poroča STA, pravijo, da je to majhen varnostni ukrep in se bo jeza hitro polegla. Nekdanji varnostni svetovalec bivšega predsednika ZDA Georgea Busha, James Jeffrey, je spomnil, da so ZDA pod predsednikom Barackom Obamo od začetka vojne leta 2011 sprejele le 18.000 sirskih migrantov.

Branka Jurhar

 • dež

  V Sloveniji se 2 leti prepiramo o tem, kako zapreti mejo. Evo, kako Američani to naredijo v praksi. Predsednik zapre mejo, ko bodo pripravili vse potrebno iz varnostnega vidika, jo bodo ponovno odprli. Pa še takrat previdno, postopoma. Mirko, uči se !

  • Franc Šink

   Trump ima Atlantik vmes in še kakšen ocean. Zato bodi previden.

   • dež

    Saj med Sirijo in Italijo je tudi morje pa se čez fura tisoče migrantov dnevno. Enako proti Grčiji. Gre samo za vprašanje ali nekaj hočeš narediti ali ne ?
    Če branjevki na tržnici zmanjka jajc in obesi tablo, da jih ni več, ljudje ne stojijo v vrsti pred njenim štantom.
    Enako je z državno mejo (kopensko ali morsko), ko je “chiuso”, se pritisk in interes v hipu zmanjšata, ker vsi tuhtaju, kje je ni zaprto. In se kasneje preusmerijo na tisto lokacijo. Je treba biti tudi malo psihologa pri teh zadevah.

    • Marija

     Če jih pa ladje čakajo,da jih pripeljejo v EU. Kdo je tu nor in ne vidi kaj se godi.Afriški mogotci so kupili EU in za nameček še papeža,da zagovarja islam in nam pridiga o strpnosti.

 • Olga

  Pravilno! Preprečiti je treba terorizem!

 • Antonius

  Tale na povezavi z dekletom je muslimane kar sam na svojo roko imenitno zrihtal.
  Miselnost in korajža, ki jo primanjkuje tako Bruslju kot v Sloveniji.

  https://www.youtube.com/watch?v=b-WpfgBF1-U&feature=youtu.be

  • Marija

   On ni prodan kot Bruselj in Slovenija in to lahko naredi. Evropejci pa smo prodani,upam,da to veste. Dokazano

 • Caetano

  Trikrat BRAVO za Trumpa! Eno ključnih predvolilnih obljub je izpolnil!

 • Slovenka

  Trump, očisti greznico in veliko sreče.

 • xtc

  Tudi EU MORA STORITI ISTO:

 • samsara

  Mu bo pisal in izrazil globoko zaskrbljenost kakšen političnjak, tako kot Sloveniji?

 • Darth Vader

  kaj pa zdaj…..dragi Kućan in Janković in Fajonova in Cerar? a se je svetovni politični trend kar naenkrat obrnil? :)

 • Marija

  zato so še včeraj tako brcali,da zakon nebi bil sprejet.Celo Afrijo v Slovenijo to bi radi levaki.