fbpx

Iz internih dokumentov policije: Incidenti in varnostne grožnje migrantov v Sloveniji

Foto: STA

Policija vsako jutro medijem pošlje sporočilo o vsakem posredovanju, ki so ga opravili čez noč ali pretekli dan. Le o kaznivih dejanjih, ki so jih zagrešili migranti, medijem ne posredujejo praktično ničesar.

Pretekli teden smo poročali o ukradenih otrocih, ki jih policija vodi zgolj kot pogrešane, pri čemer se za policijo zgodba zaključi, ko najdejo domnevne starše. Danes vam predstavljamo vse varnostno relevantne dogodke v zadnjih dneh, ki jih je zabeležila policija, toda o tem ni obvestila niti javnosti niti ni ukrepala v skladu z zakonom (pridržanje, zaslišanja itd.).

1) Nasilje nad kristjani
V nastanitvenem centru Šentilj se je pojavil Libanonec, ki po pregledu pri zdravniku zaradi groženj s smrtjo ni želel več nazaj v šotor, kjer je bila nastanjena njegova družina. Pripadniki slovenske vojske so zaznali, da bi lahko šlo za resno ogrožanje in se skupaj s civilnimi policisti dogovorili, da to družino nemudoma predajo avstrijskim kolegom. Ugotovljeno je bilo, da je šlo za libanonske državljane, po veroizpovedi kristjane. To je že drugi primer, zaznan pri razgovorih, da v nastanitvenem centru prihaja do nesoglasij med muslimani in pripadniki krščanske vere (prvič poročali v razgovoru s poveljujočim v nastanitvenem centru Šentilj 24. 10. 2015).

2) Nasilje nad gasilci
Gasilci so posredovali pri požaru v stavbi nastanitvenega centra Beti, pri tem so jih migranti obmetavali s kamenjem. Poškodovano je bilo gasilsko vozilo.

3) Uporaba plinskega razpršilca
Za obvladovanje množične kršitve javnega reda in miru v nastantvenem centru Beti v Dobovi je prišlo do uporabe plinskega razpršilca proti množici. Poškodovanih ni bilo.

4) Poizvedovanje o orožju
Med opravljanjem dolžnosti ob sprejemu migrantov na mejnem prehodu Petišovci je neimenovani prevajalec s strani nevladne organizacije UNCHR vodnega podčastnika spraševal po količini streliva, ki ga imajo pripadniki slovenske vojske na dolžnosti.

3) Spori med migranti
Na lokaciji nastanitvenega centra Šentilj je prišlo do več manjših sporov, najočitnejši je bil, ko je skupina okoli desetih, najverjetneje afganistanskih migrantov, po prihodu v nastanitveni center s postelj zmetala opremo že nastanjenih migrantov.

Kdo je zahteval, da policija prikriva kriminalna in kazniva dejanja migrantov, in koliko je v to vpletena sama ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, še preiskujemo. Prav tako še vedno nimamo odgovora na vprašanje, zakaj policija najpogosteje ne ukrepa v skladu z zakonom, ko naleti na primere kaznivih dejanj med migranti. In s tem seveda sama krši zakone, ki bi jih morala varovati.

5) Kraja elektrike
Poročilo, da so migranti vdrli v elektro omarico na območju Šentilja, da so lahko polnili svoje telefone.

6) Poskus uboja z nožem
V sprejemnem centru v Brežicah je migrant zabodel drugega migranta – uporaba plinskega razpršilca in telesne sile. Storilec je bil prijet.

7) Uporaba psov in solzilca
Prebežniki so pri pretepu uporabljali tudi dele aluminijaste konstrukcije prenosnih postelj in ostankov konstrukciji šotorov. Posredovati je morala policija s službenimi psi in solzivcem.

8) Kraja otrok
Prerivanje, pretepi, še posebej ob vkrcavanju na transportna sredstva in delitvi dobrin (hrana, pijača, oblačila). Določeni prebežniki v zbirnem centru Brežice kradejo otroke, da lahko hitreje pridejo na avtobus, nato otroka zapustijo.

9) Podkupovanje
Migranti v zbirnem centru Brežice pripadnikom Slovenske vojske in policistom ponujajo 600 EUR za prehod iz enega v drug koridor. Migranti za eno (1) cigareto ponujajo po 10 EUR.

10) Nasilje nad policisti
Po podatkih s PU Maribor je na mejnem območju med Avstrijo in Slovenijo dne 30. 10. 2015 prišlo do pretepa med dvema migrantoma. Ko je v pretep posegel avstrijski policist, je eden izmed migrantov le-tega udaril v obraz.

12) Tihotapljenje ljudi
Na območju PU Maribor (avtobusna postaja Maribor) in Novo mesto (Rigonci) je bilo zaznati organiziran nelegalni prevoz migrantov. Policija je s to informacijo seznanila policijske postaje v notranjosti države, ki zadevo spremljajo.

13) Hladno orožje
Pri enem migrantu je policija zasegla skalpel – posamezniki še vedno posedujejo nevarne predmete in hladno orožje.

14) Nalezljive bolezni
Največje težave predstavljajo zelo slabe higienske razmere v zbirnem centru v Lendavi. Migranti zunaj šotorov bruhajo, opravljajo potrebo. V zbirnem centru naj bi bili prisotni ščurki. Pripadniki Rdečega križa so potrdili prisotnost nalezljivih bolezni, kar ima vpliv na zdravstveno stanje pripadnikov Slovenske vojske, ki se nahajajo v neposredni bližini migrantov – kljub uporabi zaščitnih sredstev. Nujno bi bilo potrebno izvajati dezinfekcijo opreme (škornji, zgornji deli oblačil), ker se le-to prinaša v vozila in posledično tudi v prostore Slovenske vojske.

15) Prostovoljci s ponarejenimi dokumenti
Policija naj bi bila sicer seznanjena tudi z informacijo, da naj bi na poti iz Madžarske v Slovenijo prihajala skupina prostovoljcev z namenom, da stopijo v stik z migranti in jim dostavijo ponarejene dokumente. Skupina potuje z manjšim vozilom bele barve (registrska št. ni znana). Po nepreverjenih podatkih so v vozilu osebe po imenu Hajni,  Läszlö, Baba, Zsuzsa, György. Skupina je opremljena s ponarejenimi oz. neavtoriziranimi novinarskimi izkaznicami: Yellow Press, DUE, MTI.

Uroš Urbanija