fbpx

Se bo Schäuble postavil proti Merklovi? Begunska politika vse bolj maje stolček nemške kanclerke.

Foto: epa

Kritika begunske politike Angele Merkel ni nova – a če prihaja s strani Wolfganga Schäubla, potem ima to povsem drugo težo. Finančni minister naj bi na zasedanju predsedstva nasprotoval predstavitvi, da kanclerka uživa veliko podporo v stranki.
Do sedaj se je vedel izrazito tiho. Seveda igra Wolfgang Schäuble kot finančni minister tudi pri begunski krizi pomembno vlogo – od nekod mora vendar priti denar. A kadar je šlo za nezadovoljstvo CDU s kanclerko, se je Schäuble vedno držal nazaj. Drugače kot mnogi strankarski kolegi ni poskušal, da bi se javno profiliral na račun Angele Merkel. Ni sodeloval pri javnem izražanju zaskrbljenosti nad vse večjim prepadom med bazo in predsednico stranke. Kadar je govoril o begunski politiki, je vselej ostal pri svojem resorju, poroča nemški magazin FOCUS. 
Schäuble: Odnos med vrhom stranke in bazo je ogrožen
Po poročanju tednika Spiegel je Schäuble na zadnjem zasedanju predsedstva CDU opozoril, da je razpoloženje med članstvom stranke spričo begunskega vprašanja “dramatično” slabo. In je odločno posvaril, da če novi azilni paket zvezne vlade ne bo kmalu pokazal učinkov, bo to poškodovalo odnos med vodstvom stranke ter bazo, govora je bilo celo o hudi preizkušnji.
Zakaj je Schäuble spremenil retoriko do Merklove – zdaj o tem špekulirajo nemški mediji. Kot ena izmed možnosti se je pojavlja tudi ideja, da se zaveda svoje trenutno močne pozicije znotraj CDU in hoče sam postati kancler, a je to manj verjeten scenarij, saj je vsakomur jasno, da se Merklova ne bo umaknila prostovoljno.
Druga možnost je seveda tudi ta, da mu je enostavno dovolj poslušanja parol strankinih strategov, kako je treba samo zdržati. Tretja možnost, ki jo še omenja Focus in je najverjetnejša, pa je ta, da želi Merkolovo prepričati, da je smer glede beguncev – smer v propad.
Z odločitvijo, da bo sprejela begunce, je Angela Merkel določila smer nemške begunske politike. Od takrat naprej ponavlja svojo mantro: “Mi to zmoremo,” a vprašanje kako za mnoge ostaja nezadovoljivo pojasnjeno.

Poleg kanclerke je edini, ki ima res avtoriteto, zaradi begunske krize ostal le še Schäuble. Če Schäuble reče, da nekaj ni dobro in da med kanclerko in njeno stranko raste prepad, potem mu prisluhnejo vsi. Tudi kanclerka.

M. H.