fbpx

Slavko Kmetič: To so štirje najpomembnejši dogodki osamosvojitve

Foto: STA

“Slovenije nismo dobili, ampak smo jo izborili. Ta država je čisti čudež. To je bil neverjeten splet okoliščin. Pravi ljudje so bili na pravih mestih ob pravem času. Komunizem je padal po vzhodni Evropi, dogajali so se protesti, ljudje so zahtevali svoboščine. Bili smo priča smrti romunskega diktatorja Čaušeskuja. In na podlagi tega se je takratna partija odločila, da dovoli prve demokratične volitve,” je začetke osamosvajanja opisal poslanec prve demokratično izvoljene skupščine Slavko Kmetič.

Pravi, da je bil pogoj za samostojno državo to, da je takrat zmagala koalicija Demos, ki je tudi naredila in vodila državo. Kmetič pravi, da je zaradi neizvedbe lustracije in zaradij razprtij v Demosu ostalo zgolj pri tem. “Naredili smo državo, nismo pa prelomili s prejšnjim sistemom. Vse institucije prejšnjega sistema so ostale enake,” trdi Kmetič.

“Najpomembnejši dogodki osamosvojitve so štirje”
“Prvi ključni dogodek je zmaga Demosa. Drugi je odvzem orožja Teritorialni obrambi in posledično ustanovitev Manevrske strukture narodne zaščite. Tretji dogodek je posvet poslancev Demosa na Poljčah. Četrti pa plebiscit o samostojnosti Slovenije. Seveda je pomembno tudi obdobje oboroženega odpora in razglasitve samostojnosti.”

Kmetič pravi, da so se se na sestanku Demosa v Poljčah pogovarjali o številnih temah, glavna pa je bila osamosvojitev in kako le-to izpeljati. Pravniki v poslanskem klubu Demosa so takrat svetovali, da je ena od možnosti plebiscit in za to pot so se na koncu tudi odločili.

General Lipič: “Teritorialna obramba ni bila razorožena”
Kmetič je bil nad to izjavo Ladislava Lipiča šokiran. Dejal je, da bi v normalnih demokratičnih državah nekdo te ljudi poslal v norišnico. Pravi pa, da je v tem stanju duha, v katerem se trenutno nahaja Slovenija, tudi ta izjava možna.

“Oni so to utemeljevali s tem, da ni bil pobran zadnji kos orožja. In potem so preštevali, koliko orožja je bilo pobranega. To nima nobenega smisla. Dejstvo je, da je bil dan ukaz. Dejstvo je, da se je ta ukaz v večini Slovenije izvršil. Dejstvo je, da bi lahko predsedstvo to preprečilo, pa ni. Orožje je bilo odvzeto. Ostalo je samo tam, kjer je bil odpor.”

Kmetič je bil v tistem času občinski svetnik v Trbovljah. Ko so se zavedali, kaj se dogaja, se je zbral občinski svet, na katerem so sprejeli sklep, da orožja ne dajo. Tako je v Trbovljah ostalo orožje, medtem ko so v Hrastniku in Zagorju sile JLA orožje Teritorialne obrambe pobrale.

Vrhove osamosvojitvenih društev so prevzeli ljudje, ki so bili proti osamosvojitvi
Kmetič pravi, da so Združenje veteranov vojne za Slovenijo ustanovili osamosvojitelji z Janezom Janšo na čelu. Danes pa ta društva javno nastopajo proti osamovojitvi in proti osamosvojiteljem.

“Stanje duha pri članih teh društev je znanstvena fantastika. Vsa ta energija iz 90. let, ko je bil narod pokončen, ko je debatiral, ko se je zanimal za zadeve, ko je aktivno prispeval k stvarem, je zdaj zamrla. Ostala je samo še birokracija, ostala so samo še vodstva teh organizacij, odtujena od članstva. To članstvo se je na nek način vdalo v usodo.”

Kmetič pravi, da se sicer člani organizacij, ki zagovarjajo vrednote slovenske osamosvojitve, med seboj razumejo, kot pravi – “gredo skupaj v gostilno.” Problematični so samo vrhovi teh organizacij, ki so bili sistematično zamenjani.

Kakšno vlogo pri ohranjanju sistema ima Radio Televizija Slovenija?
“Kot programski svetnik sem večkrat izpostavil, da so novinarji RTV v tem trenutku najbolj svobodni ljudje. Nihče jim ne odreja, kaj morajo poročati. Prav tako nihče ne pritiska na programskega direktorja. V ozadju je neka druga sila, inercija prejšnjega sistema, neka avtocenzura. Opazil pa sem, da je absolutna cenzura pri opravičevanju zločinov prejšnjega sistema in UDBE.”

Celotno oddajo si lahko ogledate na tej povezavi.

Aleksander Rant