fbpx

To so vplivni strici iz ozadja, ki kadrujejo nekdanje oficirje JLA v Slovensko vojsko

Od leve proti desni: Anton Donko, Ladislav Lipič in Vladimir Miloševič (foto: STA).

Polkovnik Peček, nekdanji pripadnik JLA, ki ga bo generalštab junija imenoval na Natovo misijo v Mons, naj bi bil trenutno na misiji na Kosovu. Glavni strici iz ozadja, ki kadrujejo po Slovenski vojski JLA častnike, so Ladislav Lipič, Anton Donko in Vladimir Miloševič. 

Nedavno smo pisali o polkovniku Tomislavu Pečku, ki se je v času vojne za Slovenijo boril na okupatorski strani JLA in je eden od petih polkovnikov, ki so še danes zaposleni v SV, vendar nimajo urejenega statusa prestopnika, kar pomeni, da so do konca vojne vztrajali na strani JLA proti Sloveniji.

V nadaljnjem raziskovanju o Pečku smo ugotovili, kdo nekdanje kadre, ki so bili v ključnih trenutkih osamosvajanja Slovenije zvesti Jugoslovanski agresorski armadi, nastavlja na visoke položaje v Slovenski vojski.

Foto: Matic Štojs; montaža, Urban Cerjak; Demokracija

Foto: Matic Štojs; montaža, Urban Cerjak; Demokracija

Nabor naj bi delal nihče drug kot Anton Peinkiher
Tomislav Peček, ki je bil v času jugoslovanskega napada na Slovenijo pripadnik JLA, je v Zadru končal vojaško akademijo za letalsko oziroma protiletalsko delovanje. Ker so v teh enotah imeli modre uniforme, so jim rekli tudi “plavci”. Nato je v Slovensko vojsko prestopil kot zamudnik. Za vse prestopnike – zamudnike pa naj bi poskrbel nihče drug kot nekdanji obveščevalec in uslužbenec ministrstva za obrambo Anton Peinkiher. Peinkiher, ki naj bi poskrbel za njihov formalen prestop tudi po uradnem prestopnem roku, je dejanja opravičeval z izgovorom, da so v JLA za Slovenijo delovali kot obveščevalci.

Vsa kadrovanja v SV idejno zasnujejo v naslednjem trikotniku
Polkovnik Peček, ki naj bi trenutno služboval na Kosovu, se junija vrne z misije, nato pa naj bi ga generalštab, če jim uspe nabor, poslal dalje na ugledno funkcijo poveljstva Nata v Evropi. Generalštab Slovenske vojske, ki ureja napotitve pripadnikov SV na mednarodne dolžnosti v različna poveljstva, pa je pod močnim zakulisnim vplivom treh ali štirih oseb.

To so predsednik Združenja veteranov Slovenije in nekdanji Türkov svetovalec Ladislav Lipič, predsednik Zveze društev upokojencev in vplivni član stranke Desus Anton Donko ter veteran vojne za Slovenijo, ki je bil zajet s strani JLA v Pekrah, Vladimir Miloševič. Ta trojica, po naših informacijah pa naj bi šlo še za eno osebo, se redno dobiva po gostinskih lokalih v Murski Soboti, kjer kalijo načrte za kadrovanje – predvsem nekdanjih jugo častnikov.

Posledica zakulisnega kadrovanja: Porušena razmerja zaposlenih v vojski
Nagrajevanje in napredovanje vojakov Slovenske vojske je pripeljalo do tega, da je porušena sestava oboroženih sil. Namesto razmerja častnik, podčastnik, vojak 1:2:5, kar določa doktrina o razvoju vojske zveze Nato, imamo v naši vojski razmerje v sestavi 1:1,5:2. Primanjkljaj okoli štiristotih vojakov je sicer posledica mačehovskega odnosa do vojske in varčevanja na obrambnem področju, ki je daleč od zavezujočih standardov Nata.

Na MORS velja nenapisan rek, da se nič ne zgodi brez vednosti in blagoslova generala Lipiča.

Poleg tega pa je Slovenska vojska in njeno porušeno kadrovsko razmerje odraz napredovanja kadrov, ki so blizu nekdanji komunistični partiji in JLA ter jih na ključne položaje ciljno kadrira prej omenjena trojica iz ozadja. Poleg zelo vplivnega generala Lipiča je v sistem še vedno močno vpet polkovnik in velik srbofil Milan Gorjanc, ki je v svojih govorih večkrat obračunaval z osamosvojitelji in pripadniki Slovenske vojske ter ji očital proameriško smer. Mimogrede, to je polkovnik, ki je osamosvojitelja Janeza Janšo na javnem govoru označil za plevel, ki ga je potrebno iztrebiti. In tudi on je bil do zadnjega jugoslovanski častnik, ki ni nikoli prestopil v Teritorialno obrambo.

Gorjanc in Lipič, skupaj z brigadirjem Davidom Humarjem (do konca osamosvojitvene vojne se je boril na strani JLA in šele potem prestopil, ko je bilo vsega konec), tvorijo lobi, ki se zavzema za rusko-srbsko prihodnost Slovenske vojske.

M. P.