fbpx

[VIDEO] Diktatorji: Nori oboževalci luksuza, ki so sejali strah in morili

Foto: iStock.

Vas zanima, kateri diktatorji so imeli v primeru nevarnosti in slabega zdravja svoje dvojnike ter kateri si je dal napisati knjigo kar iz lastne krvi?

Številni diktatorji so se v želji, da v svoji državi pustijo pečat, posluževali norih domislic.

1. Leonid Brežnjev
Njegovo ime je uvrščeno med najbolj popularne ruske voditelje 20. stoletja, kljub temu da so njegovi politični ukrepi državo pripeljali v dobo stagnacije. Slovel je kot nesposoben voditelj, ki je gradil kult osebnosti o svoji veličini in je degradiral vsakogar, ki v njem ni videl genialnosti. Imel je veliko strast do luksuznih stvari, ki so poudarjale družbeni status. Še posebno rad se je kitil z medaljami, ki jih je zbral več kot 100, in hitrimi zahodnimi avtomobili.

2. Saddam Hussein
Peti predsednik Iraka in diktator, ki je bil znan po svoji okrutnosti, je gojil željo po kultu lastne osebnosti. V ta namen so po Iraku postavili nešteto portretov, kipov in drugih propagandnih predmetov, ki so bili narejeni v njegovo čast in njegovo veselje. Te ikone iraškega voditelja so bile namenjene idealiziranju Husseina in propagandi njegovega režima. Hussein je bil eden redkih, ki je imel Koran napisan z lastno krvjo. Po govoricah so za zapis v čast bogu za varovanje njegovega življenja pred različnimi nevarnostmi porabili kar 27 litrov njegove krvi.

3. Josip Visarionovič Stalin
Najbolj zatiralski voditelj vseh časov, ki je bil odgovoren za smrt okoli 60 milijonov ljudi, je svojo osebnost uveljavljal predvsem skozi strah in nadzor. Ironično je, da je v svoji državi uvedel tudi Stalinove nagrade in Stalinove nagrade za mir. Velikodušno je na svoj račun sprejemal tudi komentarje, ki so ga naslavljali z “brilijantnim genijem človeštva”. Stalin je imel svojega dvojnika, ki je bil znan pod imenom Rashid. Ta ga je spremljal ali zamenjal na javnih dogodkih po 2. svetovni vojni, ko je Stalinovo zdravje začelo pešati.

4. Neron
Problematični vladar starega Rima, ki je uničil svoje priljubljeno mesto, ni nikoli prenehal graditi svoje slave. Neron je sprožil požig Rima z namenom, da bi si zagotovil nov prostor za gradnjo razkošne arene, kristjane pa je namakal v olje, jih ponoči zažigal ter z njimi osvetljeval mesto. Odgovoren je bil za poboje številnih Rimljanov, umoriti pa je dal tudi lastno mamo ter dal zastupiti polbrata. Poleg svoje okrutne osebnosti je imel tudi bolj nežno in umetniško plat, saj je – da bi popravil svojo priljubljenost – skladal glasbo ter nastopal v javnosti. Nazadnje je zaradi strahu, da bi postal sovražnik ljudstva, storil samomor.

Nicolae Ceausescu (foto: epa)

Nicolae Ceausescu (foto: epa).

5. Nicolae Ceausescu

Romunskega komunističnega diktatorja, ki je vladal več kot 30 let, so skupaj z ženo zaradi genocida in kraje javnega denarja obsodili na smrt. Tiran in samoimenovani “genij iz Karpatov” si je dal, ko je bil izvoljen za predsednika Romunije, narediti kraljevo žezlo. To je španskega slikarja Salvadorja Dalija spodbudilo, da mu je poslal telegram in mu sarkastično čestital, da je izumil “predsedniško žezlo”. Zaradi njegove sumničavosti in nezaupljivosti do svojih sodelavcev je na številna pomembna mesta v vladi imenoval kar svoje družinske člane. Vse njegove uradne fotografije so bile posnete, ko je bil star 40 let.

 

6. Moamer Gaddafi
Libijski revolucionar je prišel na predsedniško mesto iz zelo skromnega okolja, saj je bil sin beduina, ki je pasel koze. V javnosti je vselej ohranjal vtis skromnega človeka in je imel zelo nenavaden stil oblačenja. Vendar je bila njegova javna podoba skromnega in pobožnega človeka v ostrem nasprotju s tem, kar se je dogajalo za vrati njegove palače. Poznavalci pravijo, da je bil Gaddafi velik ženskar, posiljevalec in sadist, ki je imel v lasti harem žensk. Njegovemu seksualnemu apetitu niso ušle niti njegove osebne stražarke amazonke. Glede na govorice je Gaddafi prvi uvedel zabave s pomanjkljivo oblečenimi dekleti, ki jih je nato od njega kopiral italijanski politik Silvio Berlusconi.

Kim Jong Il (foto:epa)

Kim Jong Il (foto: epa).

7. Kim Jong Il
Korejski diktator, bolj poznan kot ljubljeni vodja Kim Jong Il je bil na čelu države manj kot 20 let. Zgradil je močan kult osebnosti, ki ga je nasledil od svojega očeta, ki ga je propagandni stroj povzdignil v status božanstva. Njegova moč je bila tako velika, da je njegovo razpoloženje vplivalo celo na vreme. Menda je tudi on imel svojega dvojnika, da bi zakril sledove bolezni, zaradi katere je umiral, in da je lahko še naprej širil iluzijo, da je nesmrten.

M. P.