[Video] Pirc Musarjeva je lani plačala manj dohodnine kot novinar – je to pravično?

Foto: TW

Predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar je v lanskem letu plačala 3.180 evrov dohodnine – novinar POP TV-ja je povedal, da je sam plačal več dohodnine, čeprav nima takšnega premoženja. “Ali je to pravično,”  je Pirc Musarjevo v intervjuju vprašal – eden od njenih sloganov je namreč tudi “pravično”. “Ne vem, kako naj vam pojasnim, da vam bo jasno,” je odgovorila kandidatka za predsednico, katere soprogova poslovna pot je prepletena z davčnimi oazami.

Ob najavi kandidature je Nataša Pirc Musar razkrila, da ima 30 tisoč evrov prihrankov, 243 tisoč evrov naložb, avto Mercedes, motor Kawasaki, 145 delnic Krke, večji del hiše v Radomljah in da je lastnica treh podjetij. Iz dohodninske odločbe za leto 2021 je razvidno, da si v svoji odvetniški pisarni izplačuje okoli 2.000 evrov bruto mesečno. “Izplačujem si plačo, s katero lahko preživim. Ni minimalna, ni visoka,” je Pirc Musarjeva pojasnila novinarjema, ki ju je zanimalo, kako človek zgradi takšno premoženje s takšno plačo. V nadaljevanju pojasnila je seveda še poudarila, da plačuje davek na dobiček – tega si seveda tudi izplačuje. “Plačam davek na dobiček, plačam davek na izplačilo in vse davke v Sloveniji plačujem redno in vestno,” je povedala v intervjuju za POP TV.

V preteklem mesecu smo v našem mediju razkrivali poslovanje predsedniške kandidatke Pirc Musarjeve, za katerega seveda ne moremo trditi, da je nepovezano s poslovanjem njenega moža Aleša Musarja – kot zatrjuje kandidatka sama. Včeraj pa je na dan prišla še analiza njegovega poslovanja, ki naj bi bila narejena po naročilu premierja Roberta Goloba. Analiza med drugim tudi izpostavlja, da solastniško premoženje Pirc Musarjeve v družbi Ruska dača d. o. o. prek skrivnostne nemške družbe Aulon nima “običajnega in znanega izvora”. Omenili smo tudi že, da ima Kučanov klan sedaj možnost na pomembno mesto inštalirati osebo, ki je del vzporednega mehanizma, po drugi strani pa je “inštaliranka” tudi toliko kompromitirana, da jo vzporedni mehanizem lahko še vedno povsem kontrolira.

Zanimivo, Milan Kučan je pred kratkim želel prikazati, da Pirc Musarjeva s tranzicijskimi posli svojega moža nima nič. Za N1 je dejal: “Za predsednika republike ne kandidira njen mož. Pirc Musarjeva poudarja, da je pri tem pomembno, ali so stvari zakonite, ali so plačani davki in ali so podjetja družbeno odgovorna. Mislim, da je v tem njeno zaupanje v pravosodni sistem. Če so nepravilnosti, jih je treba odkriti. Če bodo odkrite nepravilnosti, bo njen mož za to tudi odgovarjal.” Nekatere nepravilnosti so seveda že bile odkrite. Ekonomist in avtor Rado Pezdir je nedavno v oddaji Beremo med drugim povedal, da v odločbi, ki jo je izdala agencija za trgovanje z vrednostnimi papirji Republike Srbske v Banjaluki opozarjajo, da je bilo mimo zakonodaje o upravljanju teh privatizacijskih skladov zvedeno poslovanje na relaciji Slovenija-Bosna, in sicer s strani Aleša Musarja. Odločanje o načinu, kako bosanski sklad vstopa v Slovenska podjetja, je bilo netransparentno, protipravno z vidika BiH. Ista odločba tudi kaže, da Musar v bosanskem skladu ni razkril, da trguje s povezanimi osebami – gre za primer prodaje obveznic slovenskemu podjetju AG d.o.o., ki je ena izmed dveh ključnih osi v Musarjevem omrežju – bosanska agencija je še eksplicitno opozorila, da je bil Musar v konfliktu interesov, prodajal je samemu sebi in tega ni razkril. Tudi analiza, ki smo jo objavili včeraj, razkriva marsikaj – in to na podlagi javno dostopnih podatkov. Kar pomeni, da so določeni posamezniki v Sloveniji zaščiteni do te mere, da jim sumljivega poslovanja očitno niti ni treba pretirano skrivati.

Sara Kovač