fbpx

Danes je zadnji dan, ko lahko predčasno oddate glas PROTI politizaciji RTVS, ukinitvi dolgotrajne oskrbe in bohotenju birokracije

Foto: Montaža Demokracija/STA

Le še danes je mogoče predčasno oddati glas pred nedeljskimi referendumi, kjer se odloča o usodi dolgotrajne oskrbe, javnega zavoda RTV Slovenija in dodatnem bohotenju ministrstev. Med 7. in 19. uro je mogoče glasovati na 95 voliščih po državi.

V času draginje želi aktualna vlada ustanoviti še tri ministrstva, kar predstavlja dodatne stroške. Širitev vlade prinaša tri dodatne ministre, tri nove kabinete, nove prostore in dodatne zaposlitve. Več kot očitno je, da se s tem ljudem jemlje, na drugi strani pa se gre vlada Republike Slovenije razkošje. Na drugi strani pa želi vlada jemati ostarelim in si povsem podrediti javno RTV Slovenija, da bi jo pretvorili v nekakšno vladno trobilo, kjer ne bo prostora za kritični glas.

Vir: Twitter

Medtem ko vlada trdi, da ni denarja za izvrševanje zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je bil sprejet v času Janševe vlade, se je na drugi strani brez problema našlo več kot 70 milijonov evrov za oskrbo migrantov, pa tudi za dodatna ministrstva bodo nabrali dovolj sredstev.

Vir: Twitter

Za vsak referendum se je potrebno podpisati
Kot je v navadi, je potrebno s seboj na glasovanje prinesti osebni dokument, da z njim izkažete svojo identiteto. Odrezka obvestila ne potrebujete, saj je le-ta informativne narave in služi kot pripomoček članom volilnega odbora, da v volilnem imeniku hitreje najdejo volivca.

Volivec se bo moral na glasovanju o treh referendumih v volilni imenik podpisati za vsak referendum posebej. Volivec se lahko namreč sam odloči, ali bo glasoval za en referendum, dva ali za vse tri referendume. Za vsak oddan podpis bo volivec tako prejel glasovnico. Predčasno glasovanje je omogočeno na 95 voliščih, ki so večinoma na sedežih upravnih enot. V Ljubljani so volitve omogočene na enem volišču, ki je na Gospodarskem razstavišču.

Vir: Twitter

V torek, torej na prvi dan predčasnega glasovanja, se je po podatkih okrajnih volilnih komisij predčasnega glasovanja na treh zakonodajnih referendumih (o noveli zakona o vladi, noveli zakona o dolgotrajni oskrbi in noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija) udeležilo 15.202 volivk in volivcev oziroma nekaj manj kot 0,9 odstotka vseh volilnih upravičencev.

S pomočjo referenduma, ki predstavlja eno od oblik neposredne demokracije, lahko državljani izrazijo mnenje o podanem vprašanju. Ko oblast, ki ima zagotovljeno udobno večino, sprejema škodljive zakone, je udeležba na referendumu toliko bolj pomembna. Zatorej odidite na volišča in oddajte svoj glas, da ne bodo namesto vas odločali drugi.

Sara Kovač