fbpx

Ne nasedajte, dragi državljani! Mediji zopet manipulirajo glede referenduma o dolgotrajni oskrbi

Upokojenca. (Foto: Pixabay)

Čez deset dni bomo lahko državljani soodločali o treh pomembnih zadevah. O spornem zakonu RTV, o novo nastalih nepotrebnih ministrstvih in o ukinitvi zakona o dolgotrajni oskrbi. Mediji, koalicija in nevladne organizacije se poslužujejo manipulativne in umazane kampanje in napačno prikazujejo dejstva, zato, spoštovani državljani, ne nasedajte takšnim navedbam.

Dejstvo je, da so nekateri zaposleni v DSO kljub obljubam vlade Roberta Goloba ostali brez višjih plač. “Kdaj in kako konkretno bo Vlada RS zagotovila finančna sredstva za vse tiste zaposlene v domovih za starejše občane, ki bi v novembru morali prejeti višje oktobrske plače, poračun regresa za prehrano in poračun regresa za letni dopust, ampak tega zaradi njenega neučinkovitega dela niso dobili?” je v poslanskem vprašanju vprašala poslanka SDS mag. Karmen Furman.

Sredi letošnjega septembra je koalicija pompozno naznanila, da so s sindikati javnega sektorja dosegli dogovor glede zvišanja plač javnim uslužbencem za 4,5 odstotka, ki je stopil v veljavo 1. oktobra letos. Dogovorili so se tudi za dodaten dvig plač spomladi prihodnje leto, za zvišanje nadomestila za malico in za poračun regresa za letni dopust.

Zaposleni so dobili celo manjše plače, ker vlada ni zagotovila finančnih sredstev!
Pred dobrim tednom dni, ko so javni uslužbenci na svoje bančne račune začeli prejemati oktobrske plače, so se začela pojavljati prva opozorila, da so zaposleni v posameznih domovih za starejše občane prejeli nižje plače, kot jim pripadajo, ostali so tudi brez poračuna regresa za prehrano in poračuna regresa za letni dopust, saj Vlada Republike Slovenije domovom za starejše občane ni zagotovila finančnih sredstev. Na slednje je poslanka Furman opozorila na izredni seji državnega zbora 11. novembra, ko so obravnavali predlog Zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev in omejitev dviga oskrbnin na področju socialnega varstva. Državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan ji je odgovoril: “Mi smo v kontaktu s posameznimi zavodi, ki imajo likvidnostne težave, in jim poskušamo pomagati, da bodo te plače seveda lahko tudi izplačali.”

Poslanka mag. Karmen Furman.

Včeraj pa smo lahko v medijih spet brali, da so nekateri domovi za starejše občane zaradi referenduma glede novele Zakona o dolgotrajni oskrbi prisiljeni v najem kredita za izplačilo plač in stroškov. Gre za izjemno zavajajoče navedbe tako vas kot medijev, na katere so v Slovenski demokratski stranki že večkrat odgovorili. Tako višje oskrbnine v domovih kot višje plače javnih uslužbencev nimajo popolnoma nobene povezave z referendumom. Sprejemanje in uveljavljanje hitrih in učinkovitih ukrepov za spopad z vsesplošno draginjo je v tem času vaša primarna naloga, ki pa ji več kot očitno niste kos. Prav tako je z vaše strani izjemno neodgovorno, da zadeve obljubite, se z njimi hvalite, vendar zanje ne zagotovite finančnih sredstev.

Še en dokaz, zakaj je treba na referendumu obkrožiti proti!
Furman zato zahteva odgovore, kdaj in kako konkretno bo vlada zagotovila finančna sredstva za vse tiste zaposlene v domovih za starejše občane, ki bi v novembru morali prejeti višje oktobrske plače, poračun regresa za prehrano in poračun regresa za letni dopust, ampak tega zaradi vašega neučinkovitega dela niso dobili. Prav tako, kdaj bodo vladni in koalicijski predstavniki prenehali z zavajajočo kampanjo, češ da so se oskrbnine v domovih povišale zaradi referenduma glede novele zakona o dolgotrajni oskrbi, čeprav so v SDS te navedbe že večkrat demantirali.

Sara Kovač