16 let po vstopu Slovenije v EU: Češka in baltske države nas prehitevajo zato, ker slovenske elite vzdržujejo “status quo”

Predsednik slovenske vlade Marjan Šarec in Milan Kučan, bivši predsednik države in vodja najbolj vplivnega združenja slovenskih elit, Forum 21. (Foto: STA)

Predsednik slovenske vlade Marjan Šarec in Milan Kučan, bivši predsednik države in vodja najbolj vplivnega združenja slovenskih elit, Forum 21. (Foto: STA)

Slovenija je leta 2004 vstopila v Evropsko Unijo, najmočnejšo gospodarsko in politično organizacijo v Evropi. Spadala je med najbolj razvite in perspektivne nove članice. Vendar je ob začetku leta 2020 vse drugače: Slovenija je na mnogih področjih zaostala za primerljivimi državami, z bliskovito hitrostjo nas prehitevajo baltske države, pa tudi nekatere države srednje Evrope.

Slovenija je veljala za svetilnik razvoja med vsemi desetimi novimi članicami, ki so bile sprejete v Evropsko Unijo leta 2004. Poleg Slovenije so takrat stopile v EU še Ciper, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Madžarska, Malta, Poljska in Slovaška. Večina teh držav je stopicala za nami, slabih šestnajst let kasneje pa nas marsikatera prehiteva tako po gospodarskih kazalcih kot BDP-ju.

O težavah Slovenije in njenega stopicanja na mestu je razmišljal profesor dr. Jernej Letnar Černič s Fakultete za državne in evropske študije. “Težko je razmišljati mimo dejstva, da je slovenska država izšla iz nedemokratičnega režima, a podobno izkušnjo imajo tudi ostale srednje in vzhodnoevropske, ki nas, kot rečeno, dohitevajo in prehitevajo. Zato je odgovor iskati v mentaliteti, ki se je iz prejšnjega sistema ohranila in prenesla v stare-nove oziroma nove-stare institucionalne družbene elite, ne le na strani tranzicijske levice, temveč širom slovenske družbe,” je v svoji kolumni zapisal Letnar Černič na portalu Iusinfo.

Dokler bo slovenski levi gospodarski in politični eliti takšna usoda Slovenije ustrezala, tako dolgo nas bodo prehitevale baltske in nekatere srednjevropske države. (Foto: arhiv Nova24tv)

Slovenija ne doseže razvoja zaradi slovenskih elit, ki jim ustreza sedanji status quo
Težave se po mnenju Letnarja Černiča kažejo na več področjih slovenske družbe, kjer sistemi delujejo brez sprememb in zaostalo. Z vidika razvoja slovenske družbe nam takšno delovanje povzroča največ težav na področjih šolstva, zdravstva in gospodarstva.

V svojem razmišljanju pa izpostavlja osrednjo vlogo t. i. slovenskih elit, ki nočejo narediti preskoka in iz ozadja vzdržujejo status quo. “Če jim je kaj mar za izboljšanje kakovosti življenja v Sloveniji, morajo elite izvršiti sistemske in vsesplošne reforme za prelom z zatečenim stanjem, s ciljem izboljšanja kakovosti življenja v slovenski družbi,” razmišlja Letnar Černič.

Praga je postala ena najbolj dinamičlnih evropskih prestolnic, Češka pa padcu komunizma zgodba

Praga je postala ena najbolj dinamičnih evropskih prestolnic, Češka pa po padcu komunizma zgodba o uspehu. (Foto:EPA)

Slovenijo prehitele baltske države in Češka
V preteklosti se je veliko Slovencev posmehovalo Češki in njenemu gospodarstvu. A kruta resnica je potrkala na slovenska vrata. Češka se je po padcu komunističnega režima gospodarsko in politično razvijala tako hitro, da je Slovenijo prehitela na mnogih področjih.

Šolstvo po mnenju Jerneja Letnarja Černiča ostaja med temeljnimi problemi slovenske družbe. Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Enako baltske države, ki so bile v preteklosti pod hudim vplivom Sovjetske zveze. Estonija je postala vodilna država na področju e-storitev v javni upravi. Tudi volilni sistem so prilagodili, da lahko vsak državljan glasuje po elektronskih napravah. Slovenija pa se mora odločiti, ali bomo še naprej z nepravičnim davčnim sistemom uničevali podjetništvo ali pa bomo stopili korak naprej v gospodarskem razvoju in postali novi svetilnik Evrope.

Celotno kolumno profesorja Jerneja Letnarja Černiča si lahko preberete TUKAJ.

Luka Perš

 

 • Amerikanc

  Vsi, ki Slovenijo zapuščajo, bi se radi enkrat vrnili. Ve se, kdaj !

 • Anton

  Zakaj so komunisti pustili zmagati volitve 2004 Janezu Janši? Ker so vedeli da sami niso sposobni voditi Slovenskega naroda v EU . Tudi EU niso njihove intimne opcije, jim pa diši EU denar.

 • črnaovca

  In kako je to možno enostavno DEMOS si ni upal narediti lustracije ker so se bali da bodo ostali brez članstva, Ne sedaj jokcat če vas takrat ni bilo dovolj v hlačah. Na vzhodu so povsod temeljito obračunali s komunisti in jim je sedaj lažj ekr se nimajo na koga zgovarjat. Pri nas nesposobna desnica ne zna drugega kot udrihat po bivših, nič pa ne zna povedati kako bi Slovenijo popeljala naprej

  • macon

   Še tisotič: znižanje davkov na delo, privatizacija funkcij države po zgledu zahoda, socialna kapica, plačilni in pravni red, pohitrenje in poenostavljanje vseh državnih predpisov, zakonov in postopkov.

   Desnica o tem govori 20 let, ampak ti ne veš o ničemer nič, ker ti tako paše.

   Pa še o lustraciji: doletela bi samo partijske kadre na republiškem nivoju, ker so koordinirali svojo mafijsko mrežo, po 1995 je o tem brez smisla govoriti, ker je zamujeno. Noben iz vrha Demosa ni bil v republiškem partijskem vrhu.

   Mater kako ste zabiti in kako neumno se spakujete.

 • Ph4nt0m

  Lahko postanemo bistveno boljši od Švice, ampak obvezno je treba najprej naredit lustracijo in zapret mafijo, ki nam je ugrabila državo. Dokler pa bo narod zadovoljen z revščino, sprememb pač ne bo.

  • lokec

   Ne razumem katere prednosti imamo mi pred Švico. Človeški potencial v Sloveniji je precej slab. Prosim, če mi lahko razložiš zakaj lahko postanemo bistveno boljši od Švice.

   • Ph4nt0m

    Človeški potencial lahko privabiš z ugodnimi pogoji (gospodarstveni – davčni itd), za to pa moraš najprej uvesti spremembe, ki jih pri nas ni od osamosvojitve. Smo druga najbolj davčno obremenjena država v Evropi in potem se sprašuješ zakaj nam človeški potencial beži v tujino? Za uspeh in razvoj ne rabiš nujno prednosti, samo narod se mora za to odločit in izvest.

  • karlina

   Tisti, ki smo 50+, tega ne bomo nikoli dočakali, to je dejstvo.

  • WISKY 1000

   Čim prej volitve,da očistimo Slovenijo,sedaj je ugrabljena od levih komunajzarjev.

 • Unikatna

  To pomeni, da Slovenija nazaduje. Vračamo se v stare čase. Z gradnjo trgovskih centrov in raznih lakirnic se pač ne moremo razvijati…

 • macon

  To niso elite po kakršnih koli pozitivnih kriterijih, temveč tolpa pokvarjenih komunajzarskih kriminalcev in barab, ki so uzurpirali državo in jo spremenili v moralno in etično greznico ali smešnico, kakor vam bolj paše.

  Elite so nekaj povsem drugega, elita so recimo elitni športniki, umetniki in znanstveniki, ki so vsi nekje na zahodu in sem hodijo malo na obisk. Kot poslovneža sta elita Boscarol in Pečečnik, ljubljanski vožd je pa samo uničevalec in težkokategorni kriminalec za dolgoletni zapor.

  • karlina

   Točno , to je tatinska, nesposobna, rdeča drhal.

 • samotoje

  Sloveniji vlada tretja liga. In tretja liga ne more ničesar izpeljati, ker je pač tretja liga in sledi že začrtani poti. Poglejte lutko in lutkarja na fotografiji in njuno neverbalno komunikacijo. Zamislite si pladenj s kozarci v Šarčevi desni roki in prtiček čez roko. Ni težko, kajne?

  • macon

   Lutka gleda gospodarja kot z repom mahajoč polit cucek. Za crknit kaki bedniki so to.

   • karlina

    https://avdio.ognjisce.si/oddaja/svpm_2019_12_30_Granda

    Problem sedaj več ni Kučan, pač pa-ŽIDAN, ŽIDAN VODI SLOVENIJO, POSLUŠAJTE GOSPODA GRANDO, SE BOSTE ZGROZILI, RES PRIPOROČAM. Sama sem po pravici povem, že večkrat razmišljala, če mogoče ni on kučkotov sin.

  • lokec

   Zamislite si pladenj s kozarci v Kučanovi desni roki in prtiček čez roko.

   • samotoje

    Ne gre.

  • Ana Job

   Koga se bojimo??? Humorista, šivilje, barbike, kahle, palčka…???
   ONI SE MORAJO BATI NAS, ker so tam zaradi nas! Če ne bodo spoštovali naše domovine MI NE BOMO SPOŠTOVALI NJIH! Včasih so bili kmečki upori…

   • Borut Stari

    “Oni” se prestrašenega, pohlevnega in ubogljivega ljudstva nimajo kaj bati. Če ne drugače so na volitvah zmagovalci. Tega ljudstva ne kapiram. Da jih, njihovemu početju navjljub, vsakič izberejo.

    • Ana Job

     Na podlagi česa se ljudje, ki gredo na volitve odločajo? In kakšne kriterije in vrednote imajo ti ljudje?
     Nekateri od njih so brez vrednot in delujejo proti blaginji slovenskega naroda!!!

     Opredeljujejo se za :
     -podpiranje legalizacije pedofilije
     -islamizacijo Slovenije
     -načrten uvoz migrantov in spremembo zakona, da vsak, ki vstopi v našo državo ilegalno, lahko tukaj tudi ostane
     -odpisovanje dolgov mafiji
     -uvajanje novih zakonov za navadne državljane, kjer se jih kaznuje za pomoč sosedu, jemlje pokojnine, če se doma ukvarjajo z obrtjo…
     -uvajanje novih davkov (specialiteta levih strank) in višanje obstoječih

     Ker 90% Slovencev ne raziskuje, ne bere in ne preverja novic, imamo temu primerno oblast : ZAHOJENO, PROTISLOVENSKO, MAFIJSKO, NA NIVOJU VAŠKEGA KURNIKA!!!”

 • mare

  Treba jim je podtakniti murgelskega palčka in bodo.kmalu v riti.

 • Joker-hahahahaha ⚒

  16 let po vstopu Slovenije v EU je Češka in baltske države daleč za Slovenijo. Mesta so sicer urejena, na preriferiji pa revščina in beda. V Sloveniji male občini tekmujejo med seboj kdo bo bolj urejen. Smo bolj urejena država od marsikatere zahodno evropske države !!!

  • macon

   Urejenost niso krožišča in fontane v njih. Tebi, komunajzarskemu omejencu, je prazen videz vse.

   • Joker-hahahahaha ⚒

    Po zaslugi slovenske “levičarske elite”…gledano na splošno, je življenjski standard v Sloveniji visok, in to pri vseh elementih, ki jih upoštevajo v OECD… stanovanjih, delu, zdravju, izobrazbi, socialni povezanosti, okolju, osebni varnosti … Blaginja je na visoki ravni. Ob tem pa je dohodkovna neenakost, ki je za EU zelo pomembna, pri nas zelo nizka, kar pomeni, da je dohodek bolje razporejen med ljudi.

    • macon

     Kaj so naredili, da imajo po tvoje zasluge?

     Ti si samo še en prikoritni oboževalec grobe sile brez legitimnosti. Levičarji ste skoraj vsi taki: materialisti in konformisti.

     • karlina

      podpis

    • karlina

     Opa, si mogoče Šarec, da govoriš take neumnosti, samo vprašam.

     • macon

      Po mojem je nova varianta haloškega motenca.

   • karlina

    podpis

  • karlina

   bla, bla, bla, če verjameš pravljicam za lahko noč

 • Lisjak

  Samo malo še počakajmo,ko bo vse pocrkalo bomo prva brezogljična družba.

  • Joker-hahahahaha ⚒

   Ne lapaj brezveze. Navkljub temu, da imamo le dva milijona prebivalcev, smo uspešna podalpska članica Evropske Unije, ki ima hitro rastoče domače in izvozno usmerjeno gospodarstvo. Rastoče gospodarstvo je posledica večje zasebne potrošnje gospodinjstev, povečanih investicij in izvoza, zato je posledično tudi življenjski standard v Sloveniji razmeroma visok.

   • Lisjak

    Ne serji!Umar opozarja,da so slovenski potrošniki vse manj optimistični glede obetov v gospodarstvu,kar se med drugim odraža v povečanem varčevanju gospodinjstev.

   • karlina

    Ti si butelj, oprosti, to je govorjenje in laž levičarjev.

   • marker

    Sarkazem?

    • Joker-hahahahaha ⚒

     Ne, ni sarkazem. Zaradi uspešnega povezovanja gospodarstva z državo, konkurenčnih podjetij v rastočih panogah, nizke stopnje brezposelnosti in višjih nominalnih plač, je življenjski standard v Sloveniji mnogo višji kot v preteklosti, saj si lahko delavci z mesečnimi prihodki privoščijo več.

     • macon

      To so vse zasluge pohabljenega kapitalizma, kolikor nam ga je dovolila kučanova banda. Leve vlade samo zajedajo, kradejo in uničujejo.

     • marker

      Imaš prav. V današnjem času si delavci lahko privoščijo več, kot pred 30 leti. Nesporazum je v tem, da si delavci iz držav višegrajske skupine sedaj privoščijo veliko več, kot si lahko mi privoščimo. Pa še tisto, kar si privoščimo je na kredit.

     • Steiermark

      ***************

     • Nata

      Ja, kje pa si to našel ?? Si prepisal iz https://socialnidemokrati.si/
      ČLANKE IMAJO TAKE , DA NA RIT PADEŠ
      UBOGE ČUTEČE ŽIVALCE, PA PODNEBNE RAZMERE.

  • RATATA

   Češka Radenska ne vsebuje skoraj nič ceodva.

   • Lisjak

    No,vidiš!!!

    • RATATA

     Ana Job mi je ukazala naj te dregnem. Te rada prebira.

     • Lisjak

      Pozdravi jo in ji naroči naj začne spet pisat,da malo razpizdimo tako ene kot druge, razen nas skrajnih desničarjev.

  • karlina

   Smo že, že pred skoraj desetimi leti, oz. kmalu, ko je prišel naš dober, ne super režiser-Pokorn, iz Poljske, kjer je uspel in je zelo, zelo hvaljen in ga imajo radi, kajti v Sloveniji zanj , ker ni bil njihov, ker ni bil našist , dejal neki novinarki-SLOVENIJA JE BREZČASNA-ostali smo na mestu, ne gremo ne naprej, ne nazaj, oz. samo še drvimo v prepad in propad. Letos tudi njegovega filma-Pismo sv. Nikolaja niso več predvajali na nobenem slovenskem kanalu, sramota , tudi v bistvu nisem zasledila nobenega lepega filma, itak, kot vedno, pač pa TURŠKE NADALJEVANKE, TURŠKE. V naši družini že več leti nismo gledali slovenskih kanalov, gledamo samo še tuje. Čeprav moramo prisilno plačevati murgelj tv. Nam je pa letos v decembru telemach nagonil ogroooomno novih kanalov, ko sem začela pritiskati , da bi ugotovila, če je kaj pametnega, me je zaobšla groza-upam si trditi, da je polovica novih, poleg že starih-BALKANSKIH , polega balkanskih, pa sem našla tudi kanal, kjer vrtijo-koransko vpitje, si morate misliti.

 • Antonius

  *Dokler bo slovenski levi gospodarski in politični eliti takšna usoda Slovenije ustrezala, tako dolgo nas bodo prehitevale baltske*
  ——————————–
  Ko se izvoljeni kleptomani spravijo na oblast, jih zanima samo še račun v davčni oazi in kar spravijo v svoj žep. Za pogoje ki izvoljeni politični eliti ustrezajo, poskrbijo pa iz prve vrste kar volivci.
  Usoda Slovenije jih pa sploh ne zanima. To dokazujejo tudi z uvažanjem šerijatarjev.
  Naj bom nazoren s primerom, kako kratke pameti so kleptomani.
  Kdo poslovnih in turističnih tujcev bo hodil spati v ukradena Rigelnikova hotela, ko bodo Ljubljani turistični pridih določali ne socializirani in vsakomur življenjsko nevarni šerijatarji?
  Danes samo še cepec zaide turistično v šerijatarski Pariz, Berlin ali London.

 • Piš

  Če bi imeli mi politiko glede drog kot jo ima Češka, bi imeli 13x več turistov kot jih imamo zdaj.
  Če pa je to dobro pa ne vem, no.

 • karlina

  Zadaj na sliki pa je še jastreb-Kocjančič, itak je z nami , s SLOVENIJO, S PRAVIMI SLOVENCI KONEC, KONEC, KONEC . To poslušajte, boste izvedeli grozljive resnice, res priporočam: STANE GRANDA https://avdio.ognjisce.si/oddaja/svpm_2019_12_30_Granda

 • RATATA

  Češka nima ćefurjev. Najštevilčnejša manjšina so Vietnamci, ki jih nihče ne sili, da bi postali Čehi.

 • montyamp

  Od kdaj je halbmadžarsko murglosrbski general balkanskih bojevnikov žvepleni pritlikavec , elita ??????????????????????????????????????????????

 • Joker-hahahahaha ⚒

  Življenjski standard v Sloveniji se vztrajno zvišuje tudi zaradi razvoja različnih industrij, ki poleg uspešnega poslovanja z domačimi in tujimi podjetji zaposlujejo tudi vedno večje število visoko usposobljenih domačih delavcev, ki za svoje delo v rastočih firmam prejemajo zelo dobro plačilo. Zahvala gre levičarskim vladam.

  • macon

   Za klošarja kot si ti, je minimalec in plače pod 1000 EUR dobro plačilo, medtem, ko imamo hkrati marsikaj dražje kot sosedi z isto valuto in nižjo obdavčitvijo dela ter dvakrat do trikrat višjimi neto dohodki.

   Hvala gre Janševi vladi 2004-2008, da je izboljšala razmere in Janševi vladi 2012-2013, ki je rešila Slovenijo, da ni bankrotirala. Levičarske vlade po 2008 vodijo sami nesposobni bebčki, ki povečujejo kriminal in korupcijo kriminalne leve globoke države- udbomafije.

  • xtc

   Tunek-enakoste krulili v SFRJ-samo SFRJ ne najdemveč na zemljevidu,kje jo imate?

  • Nata

   Še napiši, katera so ta podjetja !! Država in vlada nimata nič zraven. Še polena so jim kar naprej pod noge metali !

 • montyamp

  Elita ki z atentati ustrahuje narod .
  ATENTAT — ATENTAT — ATENTAT — ATENTAT — ATENTAT — ATENTAT
  K*R*A*M*B*E*R*G*E*R*-S*L*I*V*N*I*K*-G*O*L*U*B*-J*A*M*N*I*K-K*O*K-……………..

 • Nata

  + + + + +Sumljivo !! Poglejte te tipe v prvih vrstah !! Saj to je Kresalova ?? Jo za kakšno funkcijo pripravljajo ?? Pa menda ja ne !!

  • WISKY 1000

   Ta baba tudi nima sramote,tv takoj ugasem ko jo zagledam

   • Nata

    Res je. Pri njej in njej podobnim vse denar nadomesti !!

 • milanček

  na sliki zg. najbolj priljubljena v Sloveniji, seveda je jasno, ko bosta deportirana na Žale!!!

 • Ana Job

  Nazadujejo vsi, ki so v sistemu EURO pod nemško komando… Zgoraj naštete države nimajo nimajo EUR-a.

  • Peter

   Po drugi strani pa…Predstavljaj si, da ima naša mafija svojo tiskarno denarja, no.

 • Joker-hahahahaha ⚒

  General Marjan Šarec: “Gospod Črnčec dobro ve, kje je njegovo mesto, in dobro se ve, kdo vodi vlado. Gospod Črnčec je vojak in se zaveda, kakšna je hierarhija. Če pa bi kdo kaj delal mimo mene in v škodo države, bi bil takoj zamenjan.”

  Desetar Janez Janša: “Moje ovce dobro vedo, kje jim je mesto, in dobro se ve, kdo je večni predsednik desnice. Moje ovce so vojaki in se zavedajo, kakšna je hierarhija. Če pa bi kdo kaj delal mimo mene in v škodo SDS-a, bi bil takoj likvidiran.”

  • xtc

   Tunek Kučan vas leve ovce dobr striže in futra s Šiptar pastijem Xaraxchom ,a ekonomska realnost pač vašo vero považa kot je Titekovo.

 • Lisjak

  Pozdravljena,ki te ti hodiš?Veš,da te že dolgo pogrešam!Zdaj bi pa bi že bil cajt,da kaj napišeš saj sama vidiš,da gre vse fkup v vražjo mater.

  • Ana Job

   Borim se na drugi fronti, a za iste cilje kot ti. Čas bi že bil, da bi Slovenci spregledali in da bi prišla na plano prava nacionalistična stranka, ki bi se aneksirala z Istro in otoki vred. Na podlagi nasledstvenih sporazumov monarhije? Rdečaki in eSDeeS ovce – partija A in B že predolgo delajo škodovv tej državi in en drugem štango držijo. Tega samo slepec še ni spregledal . Dobro jih je Uran okregal v svoji maši v Senovem . Jaansa raje ni prinesel nosu tja je bila slaba vest premočna

   • macon

    Daj ne bluzi, kaka Istra in otoki? Edino okno za take ideje je bilo leta 1991 in se je kmalu zaprlo. Seveda so pa zdaj kar vsi isti, vi kar fantazirajte o novih brezmadežnih, ki bodo pokorili udbopartijo. Za crknit.

    • Ana Job

     Tisti, ki se ližete s Hrvati in ustaši, itak ničesar ne razumete..rabimo ostro nacionalistična stranko ki se bo zavzemala za svoj narod in ne za tiste čez mejo dol

     • macon

      Ne ližem se z nikomer, ti pa brezveze fantaziraš. Istrski vlak je odpeljal, zasluge pa imajo komunisti in samo komunisti, ki so Istro z levo roko podarili Hrvatom.

     • Ana Job

      TO NI DOMOLJUBJE, kar počne cucek od Merklove imenovan esdees, pa smo domoljubje ravno od te parlamentarne stranke pričakovali!

      Živim tukaj in zdaj ter se na rdečo zvezdo požvižgam,  pa seveda tudi na vse tiste, ki gonijo religijo simbolov. Pomemben je človek, ta pa ima levo in desno stran. Namesto, da bi se končno osnovala ostra DOMOLJUBNA  stranka z jasnim in nepopustljivim sloganom, ki se glasi SLOVENIJO – SLOVENCEM, postaja med strankami vedno hujša zmešnjava, vedno bolj imajo oprane glave in v parlamentu govorijo samo še traparije v slogu starih partijskih motivacijskih govorov. Pogrešam nacionalno zavednost političnih akterjev in že dolgo vem, da opozicije v parlamentu NI!!! Opozicija je zunaj parlamenta. IN TO je ZAVEDNO SLOVENSKO LJUDSTVO! Nekoč so bili naši predniki – stari Sloveni strah in trepet drugih ljudstev, danes z upognjeno hrbtenico dovoljujemo, da SAMOOKLICANA, manjšinska vlada nad nami izvaja socialni, ekonomski, statistični in kulturni genocid. KOLIKO ČASA ŠE???!

     • macon

      SDS je zmerna desnica, ki se gre legalno sistemsko igro.

      Sloveni niso bili nikoli nikomur strah in trepet, ker so bili premaloštevilni, slabo oboroženi in organizirani. Kaki Rusi že, drugi pa bolj malo, kaka zaseda jim je že uspela. Drugo so potem srednjeveški slovanski narodi.

      Ja, Slovenijo Slovencem, komu pa. Kakor zdaj kaže, je za vse, za Slovence najmanj. Levi lopovi drugim dajejo bonbončke, ki marsikomu zelo olajšajo življenje, Slovenec se pa jebi.

    • Lisjak

     Daj macon,dobro veš,da v Sloveniji nimamo desne stranke in zdaj po tvojem naj vsi dvignemo roke in čakamo.

     • macon

      Problem je udbomafija in vse kar zganja, to je najhujši problem.

     • Lisjak

      Seveda je problem udbomafija in to ogromen,ampak samo od sebe se nebo nič spremenilo.

     • Ana Job

      Krizo v državi povzroča tudi zaposlovanje preko agencij za posredovanje začasne delovne sile (vse so v lasti bivših komunističnih funkcionarjev) in odpiranje enormnih kvot za južno delovno silo. S tem zbijajo ceno dela in so popolnoma uničili sindikalni boj, zato so v državi tako nizke plače in zato so delovni ljudje kreditno nezmožni, ostalim se pa itak ne splača delati zaradi nesorazmerja med socialnimi transferji in nizkimi plačami.

      Prvo je potrebno dati ljudem enake možnosti, teh pa ne bo, dokler ne bodo imele enakih možnosti za vstop v parlament tudi majhne stranke, ki bi lahko naredile v tej državi korak k pozitivnim spremembam, česar pa od izdajalske partije A in B, ni za pričakovati.

     • Hanzi

      Če ne bi bral prejšnjih postov, bi se pri tem vprašal, kaj dela Violeta Tomić na tem forumu.

     • Ana Job

      Opozicije v parlamentu ni! Opozicija je zunaj parlamenta in to je ljudstvo. Jaz, ti in tisti ki so pošteno spregledali igro partije B ki nas vleče za nos

     • Lisjak

      Kontrolirana opozicija.

     • macon

      Ne, ker ne bi tako srali po njej, če bi bila. Kontrolirana opozicija so SNS in NSI. SDS jih močno moti. Kdo pa govori take govore kot ga je Tanko ravnokar v parlamentu? Noben, ker si ne upa. Jelinčič reče kako celo resnično, vendar hkrati hvali Broza, da je udbovski nastavljenec pa vemo že skoraj 30 let.

     • Ana Job

      Esdees nikogar več ne moti ker so dokazali, da so neučinkoviti pudlji od Merklove Na protestu so Slovence sramotili z evropsko himno . Izdajalec je vedno samo izdajalec.

     • Borut Stari

      Je le neka tam deklarirana impotetna (SNS;NSi) + SDS opozicija.Pri SDS me moti pridevnik demokratska. Demokracija je za svobodo in kvaliteto življenja najbolj nevaren sistem.

     • Ana Job

      Po zaslugi ekstremne levičarske vlade je postala Slovenija greznica demokracije.
      Osrednji mediji hranijo ljudi z navideznimi problemi, medtem, ko prikrivajo kruto resnico glede migrantov in vedno slabšim statusom Slovencev.

      Vsak je kriv, ki je tako len, da noče niti prisluhniti, kar mu dopovedujemo in o tem razmisliti. Komunisti že dolga leta zavajajo po enem in istem principu.

 • xtc

  Treba je bit realist;zakaj nas vsi prehitevajo.
  Dejstva št.1-vsi komunistični relikti,spomeniki in zakoni morajo na odpad zgodovine.
  “2 iz firm je treba nagnat levičarje ,naredit privatizacijo vsega,odpravit rdečo zakonodajo
  3.Kučana & co pred sodišče.
  4Ljudem dela zmožnim pobrat socialo,uvest urno postavko,zmanjšat dopust,plačan dopust 7 dni,sindikate povezane z levico in JS prepovedat itd.

  • Joker-hahahahaha ⚒

   Smo vas in še vas bomo !!!

   • xtc

    Nič ne boste Tunek,vedno bolj tonete,vse močnejši smo vas pa je vse manj in na plenicah.

 • Joker-hahahahaha ⚒

  Življenjski standard v Sloveniji se vztrajno zvišuje tudi zaradi razvoja različnih industrij, ki poleg uspešnega poslovanja z domačimi in tujimi podjetji zaposlujejo tudi vedno večje število visoko usposobljenih domačih delavcev, ki za svoje delo v rastočih firmam prejemajo zelo dobro plačilo. Zahvala gre levičarskim vladam.

  PS: Med letom 2004/2008 je bila stagnacija…med letom 2011/2013 je Slovenija spet nazadovala. Žal.

 • Joker-hahahahaha ⚒

  Vox populi in Ninamedia: Slovenci smo zadovoljni s svojo kakovostjo življenja. Anketiranci so kakovost svojega življenja ocenili s povprečno oceno 3,38. Dobri dve tretjini jih meni, da se življenjske razmere letos v primerjavi z lanskim letom niso spremenile. Da so se izboljšale, je ocenilo 15,4 odstotka vprašanih, le nekaj desetink odstotne točke več pa desničarji trdijo, da so se poslabšale.

  • macon

   Ti si res ena pohabljena kreatura kot partijski cucki iz leta 1952.

   Ko bo red in demokracija, bodo taki kot ti pred sodniki. Le počakaj. Ti drek smrdljivi boš grozil z jamami.

   • Joker-hahahahaha ⚒

    V Sloveniji se ljudje po podatkih Eurostata počutijo večino časa bolj srečne kot v povprečju EU. Poleg tega so z življenjem v Sloveniji najbolj zadovoljni glede na status dijaki in študenti, po izobrazbi tisti z najvišjo, med moškimi in ženskami pa v zadovoljstvu ni večjih razlik. Najbolj nezadovoljni so desničarji zato ker ne vladajo in nikoli več ne bodo !!!

    • macon

     Bebček, imam dve diplomi, ti si pa polpismen idiot. Ti boš drekal o izobraženih levičarjih, kreten zarukan. Jebe se mi, kdo vlada, če je red in se manj laže in krade kot to načrtno počne levica.

     • Joker-hahahahaha ⚒

      Jaz imam samo eno diplomo…učitelj glasbe na OŠ. Sam jaz imam pravo…ti pa dve kupljeni…kot prištinski doktor !!!

   • Peter

    Tumpek spet serje?
    In grozi, torej je spet pijan. Kaj hočemo, rad je tukaj, vsaj enkrat v družbi normalnih, no.

 • Peter
 • Joker-hahahahaha ⚒

  SPAT !!!… LAHKO NOČ !!!

 • anzek

  Od kdaj so pa udbomafijci elita, lepo vas prosim, no….to so izredno navarni kriminalci, samo poglejte si kaj se je zgodilo z dobrotnikom iz Negove, ……..

  p.s.

  Enkrat sem že predlagal rešitev. Kačo ubiješ tako, da ji zdrobiš glavo. V našem primeru je glava te kače v Murglah!!
  Ta ima šibko točko in to je 53 naročenih umorov!! To so podatki od Leljaka!! Kolikor vem, so podprti z dokumenti. Torej SDS??? Kaj se čaka?? Saj niso sodišča samo v SLO!! Če ne boste storili nič, boste potrdili ugibanja Pertinača, da SDS paktira s Šarcem………plača vsaki mesec pride, kaj ne??

  • Nata

   Pa leta dobre službice tudi štejejo. Toliko časa je desnica čakala, da bo sedaj hudirjevo težka, saj imajo oni drugi prav vse v rokah !

 • macon

  Rim so požgali Vizigoti in Vandali in bili so Germani. Lahko so imeli kakega Slovena med sabo, ker so po poti pobirali razne skupine, ampak vodstvo so imeli germansko. Sloveni so bili jezikovna skupina, ne pa narod.

  Kaka jajca to bereš.

  • Ana Job

   Ti očitno bereš komunistično literaturo, ki obstoj Slovenov vztrajno zanika. Vprašaj koga od nekdanjih članov Hervardov, ki so raziskovali zgodovino Slovenov tudi čez meje in sodelovali z zgodovinarji kot je Kebe,, dr. Grdina in še kdo . Tudi knjige se dobijo na to temo. Slovensko zgodovino se namensko vztrajno zanika…

   • macon

    Niso bili narod in niso imeli nobenega skupnega vodstva, razumeš? Zdaj pa najdi kogarkoli, ki trdi drugače.

    • Ana Job

     Govori človek ki mu ni mar za lasten narod

     • macon

      Govori individualec, ki ve o zgodovini veliko več kot je povprečje.

 • Peter

  Ko je ravno Praga na sliki, naj kdo odpelje tistega lublanskega 10% šerifa tja, da bo videl kaj je lep mest, de.

 • xtc

  V državi,kjer je prihodnost NOB,Kučan,Tito,SFRJ,državna lastnina in socializem v vseh derivatih,pač ne more biti napredka ta država je na poti nazaj v preteklosst iz katere Kučan komunisti nikoli niso zmogli in ne bodo,ker ne morejo-ker za njih ni prihodnosti le preteklost-zato se kar napreje vračajo vanjo in nam razlagajo ,da je to prihodnost-a realnos taže drugo sliko.

 • xtc

  Ah,ja Invalidski Vjesnik SLo v akciji-nekako se spet namiguje ,da je “grdi fašist JJ” vlomil k brezmadežni Ušajevi ali pa vsaj oni “grdi Ustaš Brščić” skratka obup SLO levakov je na meji norosti,kar pa nekako sovpada z bolečimi spoznanji EU socialistov, z Merckelco in Macronom vred,da strank kot je AFD,ki rastejo eksponentno na račun njih izdaje in norostine morejo več ustavit v pohodu na oblast.

 • Slovenec

  Komunizem je povsod cokla razvoja.

 • WISKY 1000

  Uničevalci Slovenije

 • bubamara

  Čehi in Slovaki nas prehitevajo, ker smo mi balkanci: malo laži, malo kradi i pošteno živi. Vzhodnjaki so zapustili komunizem, Slovenc nosi socializem v duši.

  • Slovenec

   Točno.

  • slosin

   …malo laži, malo kradi i pošteno živi…..Za kaj več slovencelj ni
   sposoben…komunizem mu paše, zato se ga zlepa ne bomo znebili…

 • Slehernik

  Ne morejo pridne slovenske roke in pamet ustvariti toliko, kot lahko leftardske sproti uničijo.