fbpx

16 let po vstopu Slovenije v EU: Češka in baltske države nas prehitevajo zato, ker slovenske elite vzdržujejo “status quo”

Predsednik slovenske vlade Marjan Šarec in Milan Kučan, bivši predsednik države in vodja najbolj vplivnega združenja slovenskih elit, Forum 21. (Foto: STA)

Predsednik slovenske vlade Marjan Šarec in Milan Kučan, bivši predsednik države in vodja najbolj vplivnega združenja slovenskih elit, Forum 21. (Foto: STA)

Slovenija je leta 2004 vstopila v Evropsko Unijo, najmočnejšo gospodarsko in politično organizacijo v Evropi. Spadala je med najbolj razvite in perspektivne nove članice. Vendar je ob začetku leta 2020 vse drugače: Slovenija je na mnogih področjih zaostala za primerljivimi državami, z bliskovito hitrostjo nas prehitevajo baltske države, pa tudi nekatere države srednje Evrope.

Slovenija je veljala za svetilnik razvoja med vsemi desetimi novimi članicami, ki so bile sprejete v Evropsko Unijo leta 2004. Poleg Slovenije so takrat stopile v EU še Ciper, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Madžarska, Malta, Poljska in Slovaška. Večina teh držav je stopicala za nami, slabih šestnajst let kasneje pa nas marsikatera prehiteva tako po gospodarskih kazalcih kot BDP-ju.

O težavah Slovenije in njenega stopicanja na mestu je razmišljal profesor dr. Jernej Letnar Černič s Fakultete za državne in evropske študije. “Težko je razmišljati mimo dejstva, da je slovenska država izšla iz nedemokratičnega režima, a podobno izkušnjo imajo tudi ostale srednje in vzhodnoevropske, ki nas, kot rečeno, dohitevajo in prehitevajo. Zato je odgovor iskati v mentaliteti, ki se je iz prejšnjega sistema ohranila in prenesla v stare-nove oziroma nove-stare institucionalne družbene elite, ne le na strani tranzicijske levice, temveč širom slovenske družbe,” je v svoji kolumni zapisal Letnar Černič na portalu Iusinfo.

Dokler bo slovenski levi gospodarski in politični eliti takšna usoda Slovenije ustrezala, tako dolgo nas bodo prehitevale baltske in nekatere srednjevropske države. (Foto: arhiv Nova24tv)

Slovenija ne doseže razvoja zaradi slovenskih elit, ki jim ustreza sedanji status quo
Težave se po mnenju Letnarja Černiča kažejo na več področjih slovenske družbe, kjer sistemi delujejo brez sprememb in zaostalo. Z vidika razvoja slovenske družbe nam takšno delovanje povzroča največ težav na področjih šolstva, zdravstva in gospodarstva.

V svojem razmišljanju pa izpostavlja osrednjo vlogo t. i. slovenskih elit, ki nočejo narediti preskoka in iz ozadja vzdržujejo status quo. “Če jim je kaj mar za izboljšanje kakovosti življenja v Sloveniji, morajo elite izvršiti sistemske in vsesplošne reforme za prelom z zatečenim stanjem, s ciljem izboljšanja kakovosti življenja v slovenski družbi,” razmišlja Letnar Černič.

Praga je postala ena najbolj dinamičlnih evropskih prestolnic, Češka pa padcu komunizma zgodba

Praga je postala ena najbolj dinamičnih evropskih prestolnic, Češka pa po padcu komunizma zgodba o uspehu. (Foto:EPA)

Slovenijo prehitele baltske države in Češka
V preteklosti se je veliko Slovencev posmehovalo Češki in njenemu gospodarstvu. A kruta resnica je potrkala na slovenska vrata. Češka se je po padcu komunističnega režima gospodarsko in politično razvijala tako hitro, da je Slovenijo prehitela na mnogih področjih.

Šolstvo po mnenju Jerneja Letnarja Černiča ostaja med temeljnimi problemi slovenske družbe. Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Enako baltske države, ki so bile v preteklosti pod hudim vplivom Sovjetske zveze. Estonija je postala vodilna država na področju e-storitev v javni upravi. Tudi volilni sistem so prilagodili, da lahko vsak državljan glasuje po elektronskih napravah. Slovenija pa se mora odločiti, ali bomo še naprej z nepravičnim davčnim sistemom uničevali podjetništvo ali pa bomo stopili korak naprej v gospodarskem razvoju in postali novi svetilnik Evrope.

Celotno kolumno profesorja Jerneja Letnarja Černiča si lahko preberete TUKAJ.

Luka Perš