fbpx

Abeceda dejstev: Slovenija z vlado Mira Cerarja osvaja “doline” svetovnih lestvic

Miro Cerar (Foto: STA)

Koalicijska barka, ki ji pred SD in DeSUS poveljuje SMC, je v zadnjih dveh letih večkrat zadela v čeri, a je “politične volje”, kapitala in interesov v ozadju očitno še vedno dovolj. Najbolj etična vlada do sedaj je državljanom in državljankam pokazala, kaj v praksi pomeni pojem “najbolj etično” in kaj v praksi pomeni govoriti, ne pa delati. Rezultati pa, tako izjemni kot so, odsevajo poleg splošnega nezadovoljstva  stanje v Sloveniji po mednarodnih meritvah.

Zaupanje v Vlado RS je, v primerjavi med letoma 2007 in 2014, za 30 odstotnih točk nižje. Cerarjeva vlada uresničuje načela socialne države skozi pomoč ekonomskim migrantom, namesto da bi  vzpostavila pravični in vzdržni pokojninski sistem. Pomembnejša je delitev na prvorazredne in drugorazredne državljane. Korupcija in podkupovanje sta stalnica, a alarmi ne zvonijo. Klemenčičevo pravosodje je na 24. mestu med 28. državami članicami EU, kljub temu da je v odstotkih za sodstvo namenjenega skoraj največ denarja na prebivalca v okviru EU. Premier Cerar je sveto prepričan, da dela izvrstno, in skupaj s svojo koalicijo še naprej osvaja “doline” svetovnih lestvic.

Ker ni reform, stagniramo in padamo

(Vir: Gallup World Poll)

(Vir: Gallup World Poll)

Padec zaupanja v vlade nekaterih držav OECD glede na leto 2007 in 2014 nam poda realno sliko  življenjskega standarda ljudi. Splošno nezadovoljstvo pa se v Sloveniji odraža praktično v vseh porah družbe, ki brez prepotrebnih reform stagnira v prostoru in času. Od šolstva, gospodarstva pa vse do najbolj perečega zdravstva in pravosodja.

To je Cerarjeva “socialna država”

(Vir: OECD)

(Vir: OECD)

Primerjava podatkov o minimalnih plačah po svetu je zelo zgovorna. Mnogokrat se aktualna vlada hvali, kako se zavzema za socialna načela in kako “prijazna” je Slovenija do svojih ljudi. V praksi pa je bistveno bolj “sočutna” do migrantov kot denimo upokojencev, ki so vse življenje plačevali prispevke. Graf jasno pokaže, da ima večina držav članic OECD višjo minimalno plačo in zato tudi višje standarde od nas.

Vlada Mira Cerarja je nezakonito in na račun davkoplačevalcev prepeljala čez Slovenijo 500.000 migrantov, med njimi tudi najmanj 8 teroristov.

Klemenčičevo pravosodje na 24. mestu med 28. državami članicami EU

pravosodje

Percepcija neodvisnosti pravosodja po podatkih World Economic Forum – WEF (Vir: EU Justice Scoreboard 2015).

Zelo zanimiv je tudi prikaz percepcije neodvisnosti pravosodja, ki ga je izmeril Svetovni ekonomski forum (WEF). Slovenija se med 28. članicami nahaja na 24. mestu. Nič kaj spodbudno, a hkrati nič presenetljivega, saj je slovensko pravosodje prežeto z aferami, s političnim procesi in z anomalijami, ki dnevno pronicajo v javnost.

Nezaupanje v slovensko pravosodje je med najvišjimi v državah EU, kljub temu da je v odstotkih za sodstvo namenjenega skoraj največ denarja na prebivalca v okviru EU.

Kako zaželena je Slovenija za tuje investicije in zakaj?

(Vir: AIRINC)

(Vir: AIRINC)

Tedensko ali mesečno lahko slišimo, kako se za našo državo obetajo velike tuje investicije, ki bodo spodbudile naš razvoj in dvignile standard življenja. Pa bi tujci po pripravi natančne analize poslovnega okolja Slovenije in  po ogledu zgornjega grafa resnično vložili v Slovenijo? Bi investirali v državo, ki je na področju davčnih obremenitev najslabša lokacija za tujo investicijo?

Za pridobivanje tujega kapitala, ki se ga v Sloveniji vedno bojimo, a ga ne glede na vse potrebujemo, je treba vložiti še toliko več truda in energije. Cerarjeva vlada ne ukrepa, temveč zgolj gasi “požar” in rešuje posamezne primere oz. prerazporeja sredstva, namesto da bi ustvarila okolje, kjer bi tuji partnerji sami prepoznali potenciale, ki jih Slovenija ima. A za to besede niso dovolj, za to je treba uvesti veliko sprememb. Za začetek bi bilo dobro, če bi se potrudili ustrezno črpati evropska sredstva, ki ostajajo v zadnjem času za 70 odstotkov neizkoriščena.

Ko abstraktne milijarde postajo povsem realne …

(Vir: OECD)

(Vir: OECD)

Ko govorimo o stotinah milijonov, ki nevidno odtekajo iz slovenskih državnih podjetij, ko govorimo o milijardnem izčrpavanju slovenskega bančnega sistema, se podatki pogosto zdijo abstraktni. Zdijo se oddaljeni, vse dokler slehernega ne udarijo po žepu. Slovenske davkoplačevalce so že mnogokrat izkoristili, pa nas še ni izučilo. Novi obrazi na volitvah so do sedaj še vedno “vžgali”. Nov obraz je bil po tej logiki tudi Miro Cerar.

Poglejmo, kako milijoni in milijarde izgledajo, ko jih pretvorimo na prebivalca, tj.  koliko je neto dolg oz. vladni dolg na glavo prebivalca. Vsaki prebivalec Slovenije je zadolžen za skoraj 30.000 ameriških dolarjev (cca. 28.500 EUR), medtem ko je ta dolg leta 2008 znašal okoli 7.000 ameriških dolarjev (cca. 6.600 EUR). Verjetno ste se na tem mestu že vprašali, koliko dni, tednov, mesecev oz. let morate delati, da lahko zaslužite ali privarčujete toliko denarja.

Slovenija je trenutno zadolžena za 32 milijard evrov, to je štirikratni proračun Republike Slovenije, zadolževanju pa kar ni videti konca.

Dolga pot, a le ena rešitev
V novembru je Cerarjeva vlada sicer pričakovano “preživela” interpelacijo o delu in odgovornosti Vlade RS, vendar je več kot 16-urna maratonska razprava pokazala delo oz. nedelo aktualne oblasti. Opozicijski poslanci so navajali dejstva, koalicijski poslanci in ministrska ekipa pa je brala PR eseje. Kakšen pa je epilog? Če ne prej, bo znan na naslednjih parlamentarnih volitvah, predčasnih ali rednih, niti ni tako pomembno. Ključno pa je, da se speče slovensko volilno telo, ki je po javnomnenjskih podatkih v 80 odstotkih prepričano, da stvari ne gredo v pravo smer, zbudi in voli.

J. F.