fbpx

Kako je pomemben član SD prišel za pilota na Adrio Airways

Stevardese Adrie Airways. Foto: STA

Letel bo še višje, kot je letel v katerikoli službi do sedaj. Obkrožen z lepimi dekleti. Vsak dan v čudovito severno prestolnico Estonije – Talin.

Novembrski srečni izbranec ni nihče drug kot Marko Kastelic. Na znamenitem 17. kongresu Mladega foruma Židanovih Socialnih demokratov je bil prvič izbran za predsednika podmladka, nato pa je dobri dve leti pozneje na 18. kongresu delegate znova prepričal, da je najboljši. Da država potrebuje  nov veter, je tedaj izjavil. Veter, ki mu sedaj – kot novopečenemu pilotu – lahko delo precej olajša ali oteži.

Pozor! Nobene povezave s stranko SD
Ampak – naj bo že vnaprej jasno. V službi za odnose z javnostmi pri Židanovih so z odločnim NE zanikali, da bi bila služba, ki jo je dobil mladi pilot, kakorkoli povezana z njegovim udejstvovanjem in strankarskimi vezami.

Borut Pahor, Metka Tekavčič in Marko Kastelic. Foto: STA

Borut Pahor, Metka Tekavčič in Marko Kastelic. Foto: STA

Izbor za novega pilota je namreč Adria opravila nadvse skrbno. Štirje krogi so bili, nam je pojasnil Kastelic. Že v prvem krogu je bil njegov rezultat presenetljiv, saj je dosegel kar 83-odstotni uspeh. Podobno tudi v drugem, tretjem in četrtem krogu.

Toda ni bil izbran
A glej ga zlomka – fant ni bil izbran. Adria je namreč izbrala štiri res najboljše, Marko pa je pristal na nesrečnem petem mestu. Vsaj tako nam je pojasnil.

Toda nesreča ni trajala dolgo. Kot je namreč znano, je poslovna politika Adrie Airways vedno nekaj nepričakovanega. Nepričakovanega za davkoplačevalce, ki morajo nacionalnega prevoznika vedno znova nepričakovano spodbuditi s finančnimi inekcijami.

Marko Kastelic. Foto: STA

Marko Kastelic. Foto: STA

Srečen konec
Za Marka iz SD pa je ta nepričakova novica pomenila nekaj veselega. Kot je pojasnil, je “v mesecu novembru Adria Airways nepričakovano pričela z letalskimi operacijami tudi iz Talina in zaradi povečane operacije so nato dodatno vzeli še dva pilota”.

Prijazna poslovna politika Adrie
Ni sicer jasno, ampak verjetno gre zgolj za naključje, da so v vrtincu vseh usodnih Adriinih odločitvah vedno Socialni demokrati. Najbolj prijazna poslovna poteza, ki so jo sicer v celotni zgodovini Adrie naklonili kateremukoli potniku, je zadevala znamenito šefico Pahorjevega kabineta, lepotico Simono Dimic.

Iz Bruslja se ji je mudilo na koncert Tonyja Cetinskega, pa je Adriino letalo vzletelo kar uro pred napovedanim letom. Ali je tedanji direktor Tufek podlegel samo šarmu lepotice in se izkazal kot kavalir ali pa je moral podleči zahtevam vladajočih, še danes ni povsem jasno. So bili pa nad poslovno politiko Adrie tedaj veseli vsi ostali potniki, ki so meni nič tebi nič zaman čakali na letalo, ki je z lepotico na krovu že hitelo proti domu.

Večno hvaležna Simona Dimic
Dimičeva je Adrii vedno znala hvaležno povrniti te male sladke usluge. Njihove vozovnice je namreč uspešno prodajala v Pahorjevem kabinetu. Da pa ne bi zaslužila le Adria, je pomagala še svojemu partnerju in karte kupovala prek njegovega podjetja – turistično agencijo Escape.

Pred prihodom ta rdečih na oblast je imelo podjetje Escape le nekaj več kot 60 tisočakov čistih prihodkov od prodaje, pozneje, ko je oblast prevzela SD, pa skoraj milijon in pol. Noben vladni resor ni pri agenciji Escape odštel toliko denarja kot prav Pahorjev kabinet.

Zgodovina Adrie in SD je sicer tako dolga, kot je dolgo življenje našega letalskega prevoznika. Vsekakor pa je najbolj zaslužen za tople odnose med Adrio in Socialnimi demokrati Janez Kocjančič. Predno je postal Židanov predhodnik, je bil v letih 1982–1993 šef Adrie. V tistih svinčenih časih je postavil temlje družbi, katere del je postal pretekli mesec nekdanji šef podmladka SD Marko Kastelic.

Uroš Urbanija

Komentarji so onemogočeni.