fbpx

Aleš Hojs o migrantski krizi: “Kar je storila Madžarska, bi morali storiti tudi Grčija in Slovenija”

Foto: Nova24TV

”Makedonija ščiti osrčje Nata, a ni članica Nata,” je dejal makedonski poslanec Vladimir Gjorčev in dodal, da je Makedonija tista, ki ji je uspelo zaščititi evropsko mejo. A migrantska kriza pomeni tudi izjemno varnostno tveganje. ”Ne gre več za vprašanje, ali se bo Pariz ponovil. Gre za to, kdaj se bo ponovil, kje in v kakšni razsežnosti,” je bil jasen Aleš Hojs.

”Makedonija ima meje, ki jih morajo vsi spoštovati. Želimo si pomagati in imeti odprta vrata na meji, a ta meja mora biti tam. Če k nam prihajajo ljudje z upravičenimi razlogi, seveda lahko pridejo. Če pa pridejo tako, da napadajo in kamenjajo našo policijo in želijo nasilno priti v državo brez vsakega spoštovanja, pa ima Makedonija pravico, da vzpostavi svoje meje in se jih drži,” je bil jasen Gjorčev o trenutnem položaju v Makedoniji.

V Makedoniji namreč želi vsak dan nasilno v državo vdreti več sto migrantov. Kot je dejal Gjorčev, migranti makedonske policiste vsakodnevno kamenjajo in napadajo, v večini primerov pa gre za moške, stare od 20 do 35 let. S seboj imajo plakate, na katerih je napisano: ”Porušite ograjo, v državo bomo prišli tako ali drugače,” nevladne organizacije pa jim delijo letake, s katerimi jim želijo pomagati.

Inštitut Jožeta Pučnika je v povezavi s centrom Wilfried Martens organiziral Pučnikov evropski večer, na katerem sta sodelovala nekdanji slovenski obrambni minister in predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Aleš Hojs in Vladimir Gjorčev, poslanec vladajoče VMRO-DPMNE v makedonskem parlamentu ter predsednik njihovega parlamentarnega odbora za varnost in obrambo. Naslov Pučnikovega večera je bil: Migrantska kriza – vprašanje varnosti, integracije in vzporednih družb

Kar je storila Madržarska, bi morali tudi Grčija in Slovenija
Da je varnostna situacija zaradi migrantske krize v Evropi resna, meni tudi Hojs. ”V Afriki se pripravlja več deset tisoč ljudi na vstop v Evropo,” je opozoril nekdanji slovenski obrambni minister in dodal, da smo za situacijo krivi sami. ”Grčija bi morala delati to, kar je ob začetku migrantske krize delala Madžarska. Tega ni naredila, druga, ki bi morala to narediti, je Slovenija. Tudi mi nismo naredili tega,” je dejal Hojs.

Kot pravi, so dogodki v Parizu in Bruslju odlični pokazatelji, da so francoske in belgijske obveščevalne službe nesposobne. ”Te dogodke bi morali preprečiti. Predvsem zato, ker je ista celica napadla tako v Parizu kot v Bruslju,” je poudaril Hojs.

”Ne gre več za vprašanje, ali se bo Pariz ponovil. Gre za to, kdaj se bo ponovil, kje in v kakšni razsežnosti,” meni Aleš Hojs.

Evropska levica dela veliko napako
”Zgoditi se morata Bruselj ali pa Pariz, da evropski levičarji, evropski liberalci priznajo, da so nekatere osnovne vrednote še vendno najpomembnejše. Navidezni liberalizem je zašel tako globoko, da smo pozabili na lastne korenine, na osnovne vrednote – varnost in družino.”
je dejal Hojs in dodal, da evropska levica tu dela veliko napako, ker se zaradi želje biti všečen in s propagiranjem navidezne svobode podajajo v nekaj, kar je zelo sprevrženo.

Gjorčev opozoril na hinavščino: Makedonija pomembnejša za Nato, a ni njegova članica
”Makedonija ščiti osrčje Nata, a ni članica Nata,”
je glede migrantske krize pojasnil Gjorčev. Opozoril je na hinavščino mednarodne skupnosti. Okoli sedemdeset odstotkov makedonskih vojakov je bilo namreč na misijah v Afganistanu ali Iraku. Makedonija je bila tako četrta po prispevanju sil k mednarodnim misijam. To je primerjal z Grki, ki so v vojno v Afganistan poslali le 0,1 odstotka vojaške sile, od tega vse kot inženirje. Kljub temu pa je Grčija članica Nata, Makedonija pa ne.

Vladimir Gjorčev: ”Naši policisti so mladi fantje, stari okoli 20, 25 let. So prebivalci dvomilijonske države in stojijo na vratih Evrope. Nasproti njih stoji več deset tisoč ljudi, ki uporabljajo kamne, nasilno želijo priti v državo. Naši policisti ne uporabljajo palic. Imajo le zaščito. A jim je vseeno uspelo ubraniti mejo.”

Makedonija – zgodba o uspehu
Gjorčev je sicer poudaril tudi uspeh Makedonije v zadnjih letih, predvsem na področju ekonomije. Njihovo gospodarstvo namreč deluje veliko bolje kot slovensko. ”Smo ena redkih držav, ki ni zvišala davka na dodano vrednost,” je pojasnil Gjorčev. Prav tako so izjemno izboljšali zaposlenost med ljudmi, njihov javni dolg pa je zanemarljivo majhen. Kot je dejal, Makedonci to dobro sprejemajo in se zavedajo, kdo je dobre pogoje v državi ustvaril, zato na vseh volitvah z veliko večino zmagujejo desnosredinske stranke. ”Seveda to ni všeč popolnoma vsem,” je še dejal makedonski poslanec.

Maruša Gorišek