Ali je Rihard Knafelj okužil svoje sodelavce?

Datum:

Nedavno je v javnost pricurljala informacija, da je zdravnik na intenzivni terapiji dr. Rihard Knafelj, ki javnosti postal znan v času, ko je izbruhnil “afera zaščitna oprema”, okužen z novim koronavirusom. V uredništvo pa smo prejeli tudi anonimno informacijo, da je Knafelj prejšnji teden kazal očitne bolezenske znake covida-19, a je kljub temu nadaljeval s svojim delom vse do konca tedna. Kot je še navedel vir, je Knafelj s tem tvegal okužbo tudi pri ostalih sodelavcih in obolelih v bolnišnici. Na UKC Ljubljana smo v zvezi s tem že  naslovili novinarska vprašanja.

Infektolog Matjaž Jereb je povedal, da je vsak dan več okuženih oseb, trenutno je aktivno okuženih nekje med 15 in 20 tisoč državljanov. Tudi v bolnišnici jih je vedno več, prav tako na intenzivnem oddelku. “Še obvladujemo razmere, a smo zaskrbljeni,” je dejal Jereb. Skrbi ga, da ne bo dovolj postelj, imajo pa sicer rezervne načrte, kako povečati število postelj. Vendar pa je dodaten problem tudi to, da zboleva zdravstveno osebje, v ljubljanskem kliničnem centru je namreč že več kot sto okuženih zdravstvenih delavcev.

Škandal24 je v torek kot prvi poročal o okužbi zdravnika z novim koronavirusom na intenzivni negi v UKC Ljubljana Riharda Knaflja. Po navedbah anonimnega vira naj bi Knafelj prejšnji teden prihajal v službo z očitnimi bolezenskimi znaki covida-19. Na pol metra pred bolniki naj bi kašljal in pri tem naj ne bi nosil maske v skupnih prostorih. Vir je še razkril, da so včeraj na UKC testirali vse na intenzivni negi in tiste, ki so bili v stiku s Knafljem, ki naj bi bili po današnjih rezultatih testi negativni, a naj bi prejeli kasneje informacijo, da so testi nerelevantni, saj so bili opravljeni prehitro.

Oddelek za intenzivno nego v UKC Ljubljana (Foto: STA)

Knafelj ima sicer med svojimi sodelavci dokaj visoko podporo, saj se je v preteklosti med podpisniki pisma v podporo Knaflju, kljub res širokemu spektru sovražnih izjav, znašlo kar 83 sodelavcev Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino na UKC Ljubljana, ki so s pismom sporočili: “Verjetno smo prav mi, njegovi dolgoletni sodelavci, tisti, ki lahko z največjo mero odgovornosti pričamo o njegovi visoki strokovnosti, predanosti bolnikom in o njegovih neoporečnih etičnih odločitvah pri vsakodnevnem skupnem delu.” Če so omenjene trditve glede okuženosti s covid-19 na delovnem mestu resnične, se tukaj pojavlja vprašanje o njegovi zdravniški odgovornosti do pacientov.

Spomnimo, Knafelj je namreč kot zdravnik, ki je zavezan Kodeksu zdravniške etike in Ženevski deklaraciji, preko Facebooka delil objavo, ki navaja: “Odlična novica! Tvoja družina nas je obvestila, da molijo k Jezusu za vas. Ventilator bomo tako dali nekomu drugemu, ki nima Jezusa, da bi ga pozdravil.”

Na UKC Ljubljana smo naslovili novinarsko vprašanje, ali omenjene informacije držijo.

Spoštovani,

Včeraj je prišla v javnost informacija, da je eden izmed zdravnikov na intenzivnem oddelku dr. Rihard Knafelj zbolel za covidom-19. Ali navedene informacije držijo?

V uredništvo pa smo prav tako prejeli anonimno informacijo, da je dr. Knafelj kljub očitnim znakom bolezni še vedno prihajal v službo. Ali to drži?

Ker je bila zaradi omenjene trditve povečana nevarnost prenosa okužbe tudi na ostale sodelavce in bolnike, ali menite da je okužil tudi ostale?

Ali ste testirali vse tiste zaposlene, ki so bili v stiku z dr. Knafljem? Ali ste prejeli kakšne informacije, koliko jih je bilo v tem primeru okuženih? Infektolog je danes v javnost podal informacijo, da imate vedno več okuženih tudi na intenzivnem oddelku, kjer dela dr. Knafelj, je to posledica njegove okužbe?

Kakšni so ob takšni situaciji protokoli, ko kadra primanjkuje? Ali oseba vseeno dela, kljub temu da je pozitivna, sicer pa ne kaže bolezenskih znakov?

Za vaše odgovore se vam zahvaljujemo in vam želimo uspešno borbo zoper koronavirus.

Iz UKC Ljubljana so nam odgovorili takole: “Zdravstveno stanje zaposlenih je osebni podatek. Po zagotovilih vodje KO za intenzivno interno medicino prof. dr. Marka Noča se v primeru osebja držijo priporočil in protokolov Službe za preprečevanje in obvladovanje bolišničnih okužb.”

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Levi mediji napadli kmete s “potujočo razstavo”

Kmetje se zaradi nevzdržnih razmer za kmetovanje zbirajo po...

Zala in Boris Tomašič prihajata v Kozje

Voditelja oddaj Kdo vam laže in Signal, Boris ter...

Tihotapca prevažala kar 36 ilegalcev

Novomeški in brežiški policisti so prijeli tihotapca ljudi s...

Ameriška veleposlanica obiskala Brežice

V sredo, 21. 2. 2024, je Občino Brežice in...