fbpx

[Analiza slovenskega filma – drugi del] Koliko ste iz svojih plač prispevali za filme Gorana Vojnovića in Igorja Šterka

Goran Vojnović. (Foto: STA)

Nadaljujemo z analizo slovenskih filmov. Tokrat sta na vrsti z nagradami iz filmskih festivalov obtežena hobi projekta Gorana Vojnovića in Igorja Šterka, ki sta pogorela v kinematografih, sta pa na srečo našla finančno zaledje pri davkoplačevalcih. 

V prejšnjem prispevku smo ugotovili, s kakšnimi neverjetnimi vsotami davkoplačevalci financiramo hobi projekte režiserja Vinka Möderndorferja, v zameno pa namesto katarze ob gledanju ne dobimo nič otipljivega. Tokrat analiziramo še dva filma slovenske avantgarde, v naslednjem prispevku pa bomo govorili o prihajajočih slovenskih filmih.

Goran Vojnović – Nekoč so bili ljudje

Film Nekoč so bili ljudje se stereotipno loti že tisočkrat prežvečene migrantske tematike. (Foto: Kolosej)

Ljubljenec slovenske skrajne levice, ki bi podrla ograje in v Slovenijo trajno naselila 50 milijonov prebivalcev subsaharske Afrike in Bližnjega vzhoda. Ker je povsem obseden s tematiko migracij in spretno prepleta nelegalne migracije z običajnimi ekonomskimi, tudi ta film govori o dolgočasni predvidljivi temi, kako moramo Evropejci čim prej odpreti vrata, srca in denarnice prišlekom iz tujine. Leo je Italijan, ki živi v Sloveniji, Vučko pa nekdanji begunec iz Bosne. Ker jima grozi, da bosta izgubila restavracijo, sprejmeta ponudbo prevaranta Giannija: ukrasti morata njegov tovornjak, da bo Gianni lahko pobral denar pri zavarovalnici. A prijatelja pomotoma odpeljeta napačen tovornjak – in v njem najdeta nepričakovan tovor – migrante … oprostite begunce. Podobno tematiko je nekoč obravnaval že eden od Đurovih dolgočasnih filmskih mojstrovin. Film je prvi vikend privabil 101 gledalca, skupno pa 979 gledalcev za skupni izplen 5.073 evrov, 500 pa je znašal DDV. Davkoplačevalci smo Goranu za hobi projekt nakazali 640.000 evrov.

Igor Šterk – 9.06

Film 9.06 je navdušil kritike, malo manj pa gledalce. (Foto: Kolosej)

Veliki zmagovalec 12. festivala slovenskega filma leta 2009 je bil film 9.06 Igorja Šterka, ki je dobesedno pometel s konkurenco. Kriminalistični inšpektor raziskuje skrivnostno smrt. Preiskava se sprevrže v obsesijo, inšpektor se skrivaj preseli v stanovanje umrlega in sčasoma začne prevzemati njegovo identiteto. Kljub nagradam in hvalospevom Marcela Štefančiča jr. je prodal 5.839 vstopnic in zaslužil 17.036 evrov, DDV od vstopnic pa je znašal 1.618 evrov. Davkoplačevalski prispevek je bil sapo jemajočih 1.401.562 evrov.

V nadaljevanju preberite še, koliko vas bodo stali prihajajoči filmi in s kakšno kulturno-razrednobojno tematiko vas bodo osrečili.

Andrej Žitnik