Anja Bah Žibert: Sramotno je, da si leva koalicija s Svobodo na čelu zatiska oči

Datum:

“Sramotno je, da je koalicija zavrnila predlog SDS, da se seja odbora za notranje zadeve z zares perečo temo ilegalnih migrantov opravi na terenu. Njihov nojevski odnos do te tematike ne prinaša rešitev,” je dejala poslanka Anja Bah Žibert. Poslanska skupina SDS je namreč 12. septembra 2023 vložila zahtevo za sklic nujne seje Odbora za notranje zadeve s točko dnevnega reda glede nezakonitih migracij ter ob tem predlagala, da se seja izvede zunaj sedeža Državnega zbora, in sicer v Občini Brežice, kjer je problematika nezakonitega prehajanja meje najhujša. Koalicijski poslanci so predlog za sejo na terenu zavrnili.

V skladu z 49. členom Poslovnika DZ lahko predsednik delovnega telesa skliče sejo tudi zunaj sedeža Državnega zbora po predhodnem soglasju večine vseh članov delovnega telesa in predsednika Državnega zbora. Poslanska skupina SDS je pričakovala, da koalicija ne bo nasprotovala izvedbi seje na terenu, saj bi tako iz prve roke videli težave, s katerimi se soočajo občani Brežic, saj je kar 80 % nezakonitih prehodov v majhnem naselju ob meji, v Rigoncah, majhnem obmejnem naselju.

Vendar predlog poslanske skupine SDS, da se nujna seja odbora izvede zunaj sedeža Državnega zbora, ni dobil ustrezne podpore, in sicer:

“ZA” predlog je glasovalo šest članov (poslanci Andrej Kosi, dr. Vida Čadonič Špelič, Anja Bah Žibert, mag. Branko Grims, Anton Šturbej in Žan Mahnič);

“PROTI” je glasovalo osem članov odbora (poslanci Sandra Gazinkovski, mag. Tamara Kozlovič, Tereza Novak, Nataša Sukič, Tamara Vonta, Teodor Uranič, Janja Sluga, Jožica Derganc). 

Ne da se spregledati, da sta bili proti tudi poslanki, ki sami prihajata z območja PU Novo mesto, torej z območja, ki je obremenjeno z nezakonitimi prehodi. Pričakovali bi, da se bosta zavzeli za slovenske državljane. Poslanka Anja Bah Žibert ob tem izpostavlja, da je sramotno, da si leva koalicija s Svobodo na čelu zatiska oči. “Njihov nojevski odnos do te tematike ne prinaša rešitev. Sporoča pa državljanom na naši južni meji, da so drugorazredni. Da niso pomembni in da njihove problematike ni.” Poudarila je še, da seveda ni tako. Pravilno bi bilo, da bi bila ta seja sklicana na terenu in da bi ljudem tudi na ta način pokazali in izkazali, da imajo podporo vladajočih. Poslanka Anja Bah Žibert obljublja: “V stranki SDS kot odgovorni politiki bomo storili vse, da jim bomo pomagali in da se stanje čim prej izboljša.”

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Eksluzivno] Golob lastnoročno skrbi, da se ne zaposluje ljudi iz “Janševih krajev”

Premier Robert Golob je po naših zanesljivih informacijah prevzel...

Proračunski dokumenti neverodostojni; vlada porablja, evropska sredstva pa ostajajo v Bruslju

Poslanci državnega zbora so v preteklih dneh obravnavali proračunske...

Se nam država sesuva pred očmi zaradi “tehnične napake”?

Pod Golobovo vlado denar odteka samo "svojim", po drugi...

Nastanitev migrantov v Berlinu v 12 zgradbah dnevno stane 1,5 milijona evrov

Berlin plačuje 1,5 milijona evrov dnevno za nastanitev migrantov...