fbpx

Anketa: Katastrofalen zaključek leta za vlado, SDS še vedno prva

Foto: STA

Vlada bo leto zaključila z nižjo podporo kot ob začetku leta in tudi z nižjo, kot jo je imela prejšnji mesec, je pokazala anketa, ki jo za POP TV opravila Mediana. Med strankami še vedno vodi opozicijska SDS, ki bi jo volilo 14,2 odstotka vprašanih.

Delo vlade tako podpira 34,2 odstotka vprašanih, 53,3 odstotka vprašanih pa vlade ne podpira. 12,5 odstotka vprašanih je neodločenih. Še prejšnji mesec je delo vlade podpiralo 38,5 odstotka vprašanih v anketi POP TV.

Združena levica za Novo Slovenijo
Med strankami na prvem mestu ostaja največja opozicijska stranka SDS Janeza Janše, ki bi jo, če bi bile volitve danes, volilo 14,2 odstotka vprašanih. Na drugem mestu je vladajoča SMC, ki ji je podpora nekoliko narasla in bi jo volilo 8,9 odstotka vprašanih.

Na tretjem in četrtem mestu sta koalicijski SD in DeSUS s 5,7-odstotno oz. 4,8-odstotno podporo. Sledita jima opozicijski NSi s 4,2-odstotno podporo in ZL s 4,1 odstotka podpore. 2,3 odstotka vprašanih pa bi volilo zunajparlamentarno SLS.

8,5 odstotka državljanov se volitev sploh ne bi udeležilo, 20,7 odstotka vprašanih ne ve, koga bi izbralo, 20,5 odstotka vprašanih pa ne bi izbralo nobene od obstoječih strank.

Predsednik, ki ostaja najbolj priljubljen
Med politiki ostaja najbolj priljubljen predsednik Borut Pahor. Druga je znova evropska komisarka Violeta Bulc, na tretjem mestu pa ostaja evropska poslanka Tanja Fajon. Četrti je predsednik DZ Milan Brglez, peti pa prvak SD Dejan Židan. Na šesto mesto je zdrsnil premier Miro Cerar, po vrsti pa mu sledijo evropski poslanec Lojze Peterle, predsednica NSi Ljudmila Novak in poslanec NSi Matej Tonin.

Na repu lestvice pa sta na 19. mestu ljubljanski župan Zoran Janković in na 20. mestu nekdanja premierka Alenka Bratušek.

Agencija Mediana je anketo opravila na vzorcu 702 vprašanih.

B. O., STA