Avstrija odpira meje, vendar hkrati postavlja ograjo

Foto: STA

Stari mejni prehod Šentilj, ki so ga sredi oktobra letos zaradi beguncev zaprli, bodo ponovno odprli naslednji teden, in sicer v torek ob 6. uri, je za STA povedal šentiljski župan Štefan Žvab. Zaenkrat bo v skladu z dogovorom z avstrijsko stranjo odprt za promet le med 6. in 22. uro, za naprej pa se bodo še pogovarjali, je pojasnil.

Zaradi zaprtja starega mejnega prehoda je občina Šentilj utrpela veliko gospodarsko škodo. Odkar so tam postavili begunski center in zaprli cesto, je večina bližnjih gostinskih lokalov in trgovin začasno zaprla vrata.

V Slovenijo je danes do 6. ure vstopilo 1037 migrantov, državo pa jih je zapustilo 500, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU). Sicer je od 16. oktobra letos v Slovenijo vstopilo skupaj že 355.672 migrantov, državo pa jih je zapustilo 342.374.

 

Postavljajo 3,7 kilometra dolgo ograjo
Avstrijska stran medtem vzpostavlja nov režim za sprejemanje migrantov in beguncev na tem mejnem prehodu. Ta zajema tudi postavitev 3,7 kilometra dolge ograje vzhodno in zahodno od tamkajšnjega sprejemališča za tujce, a so dela po poročanju medijev med prazniki prekinili.

V. V., STA