Avstrijci postavili slovensko vlado na laž glede statističnih podatkov o migrantih

Foto: STA

Po statističnih podatkih slovenske vlade je Slovenijo od oktobra prečkalo okrog 422 tisoč migrantov. Ta podatek smo preverili pri avstrijskem notranjem ministrstvu, kjer so za Novo24TV povedali, da je slovensko-avstrijsko mejo v enakem časovnem obdobju prečkalo okrog 550 tisoč migrantov. 

Vlada je danes objavila infografiko – statistično poročilo, v katerem je zapisala, da je od 17. oktobra do 25. januarja Slovenijo prečkalo 422.724 migrantov. Ti podatki se od avstrijskih razlikujejo za skoraj 130 tisoč migrantov, ki so se pri slovenskem štetju izgubili neznano kam.

Kako verodostojni so potem drugi podatki o migrantih?
Po vladnih izračunih naj bi bilo med migranti, ki so prečkali Slovenijo, 48,7 odstotka moških in 51,3 odstotka žensk z mladostniki. Ni sicer jasno, kaj pomeni podatek mladostnik, prav tako pa je nenavadno, da ženske (odrasle osebe) uvršajo v kategorijo otrok (oz. mladostnikov), moške pa posebej.

V vsakem primeru pa te številke močno odstopajo od podatkov Združenih narodov – ki sicer žensk in otrok ne mečejo v isti koš. Po podatkih ZN je v Evropo prišlo kar 58 odstotkov moških, le 17 odstotkov žensk in 25 odstotkov otrok.

Anja Dangubič