fbpx

Avstrijski Die Presse: Urjenje borcev ISIS poteka tudi v slovenskih gozdovih

Slika je simbolična (foto: STA).

Europol svari pred novimi napadi Islamske države. Teroristična usposabljanja borcev pa ne potekajo samo v Siriji, temveč tudi v EU in na Balkanu. Preiskovalci imajo pod drobnogledom tudi Bosno in Hercegovino ter – Slovenijo. Borce naj bi usposabljali kar v gozdovih v okolici Ljubljane.

Evropski policijski (Europol) urad je razglasil alarm. Pri tem opozarja, da je bil krvavi Pariz šele začetek. Direktor Europola Rob Wainwright je prepričan, da se borci Islamske države urijo tudi v Evropi, kar se je pokazalo tudi pri napadih v Franciji.

Borci ISIS se urijo tudi v Sloveniji
Sodeč po informacijah policijskega urada so se posebne enote za teroristične dejavnosti ISIS oblikovale prav v Evropi. Gre za manjše “kampe” v EU in na Balkanu. Europol pojasnil glede centrov, kjer se urijo pripadniki IS v Evropski uniji, uradno ne daje; podatki, ki so jih pridobili novinarji, pa kažejo, da so tovrstni centri tudi v Sloveniji.

Po poročanju avstrijskega Die Presse so se v stavbi v enem od gozdov v okolici Ljubljane zbirali muslimanski moški, ki so se tam radikalizirali, razpravljali in se urili s strelnim orožjem. Prisotni so bili tudi salafisti iz Nemčije, Luskemburga in Avstrije. Cesta, ki vodi do stavbe, je bila prav tako zastražena.

Tovrstna urjenja organizira salafistično društvo iz ljubljanskega predmestja, ki je izurilo tudi več ekstremistov za vojna območja v Iraku in Siriji.

Na navedbe avstrijskih medijev se je odzval tudi predsednik SLS Marko Zidanšek, ki trdi, da navedbe časopisa Die Presse zahtevajo temeljito preiskavo SOVE in odločen odziv slovenske strani. Vlado poziva, naj zaostri azilno zakonodajo ter uvede schengenski nadzor na meji s Hrvaško.

Za borce na voljo tudi poseben učbenik
Program usposabljanja ISIS je zelo profesionalen. Radikalni borci so razposlali tudi 71 strani dolg učbenik, ki jih pripravlja na vojno. Med drugim jim ponuja navodila, kako ravnati z orožjem in eksplozivom, ter kako se boriti proti vohunom.

V Sloveniji so se kampi pojavili zato, ker je schengenska meja ostala odprta, še poroča avstrijski časnik.

S slovenske policije so sporočili, da med aktivnostmi za zgodnje odkrivanje radikalizacije in preverjanjem informacij niso pridobili podatkov oziroma potrdili sumov o obstoju vadišča za salafiste v Sloveniji oziroma usposabljanju islamskih skrajnežev v ljubljanskih gozdovih, poroča STA.

N. K.