Azilni dom na ljubljanskem Viču v središču stopnjevanja migrantske problematike

Azilni dom Vič (Foto: STA)

Nezakonite migracije povzročajo Sloveniji vse več težav. Uresničuje se tudi tisto, na kar že leta opozarjajo kritiki množičnih migracij. Migranti iz tretjega sveta se ne integrirajo v novo okolje, prihaja do trenj med njimi in domačim prebivalstvom.

Množične migracije vnašajo v družbo razdor ne glede na to, ali so to nezakoniti ali zakoniti prihodi tujcev iz držav, ki se v etnokulturnih dejavnikih močno razlikujejo od dežel in narodov naše celine. Zaradi liberalne politike vlade Roberta Goloba se soočamo s pravo invazijo nezakonitih migrantov na naši južni meji. Če so bili v lanskem letu s tem najbolj obremenjeni primorski policisti, se letos s pritiski nezakonitih vdorov migrantov soočajo predvsem policisti PU Novo mesto. To seveda pomeni, da se morajo ukvarjati z lovom na ilegalce, namesto da bi se posvečali vsakdanjemu policijskemu delu. No, še zdaleč pa to ni glavna težava množičnih migracij v naši podalpski deželi. Azilni domovi so polni, migranti se prosto sprehajajo po Sloveniji. Z avtobusi se vozijo po državi, da bi se prebili do naše sosede Italije, prihaja do kraj in tudi do hujših incidentov. Letos nas je že pretresel primer iz Cerknice, ko je palestinski prosilec za azil, star le 17 let, okradel in posilil 78-letnico, sedaj pa so migranti, ki se potikajo okoli azilnega doma na Viču v Ljubljani in že dlje časa povzročajo nelagodje pri tamkajšnjih prebivalcih, začeli z njimi obračunavati z noži.

Krvav incident na ljubljanskem Viču
Na omenjeni incident je najprej opozoril občan in o tem obvestil konservativne medije. Kasneje je tudi policija potrdila, da je do krvavega dogodka dejansko prišlo. Zgodilo se je konec avgusta na Viču na Cesti v Mestni log, kjer je prišlo do spora med tamkaj nastanjenimi migranti in lokalnimi prebivalci, kar je kasneje preraslo v pretep, v katerem je nezakoniti migrant z ostrim predmetom, verjetno z nožem, poškodoval enega od domačinov. Na kraj dogodka je prišla policija in preprečila nadaljnji konflikt, zabodeno žrtev pa je na kraju dogodka morala oskrbeti služba za nujno medicinsko pomoč, zatem pa so žrtev z reševalnim vozilom odpeljali v ljubljanski klinični center. Ugotovljeno je bilo, da je bilo v spopadu lažje poškodovanih še več drugih oseb, tri med njimi pa so prav tako odpeljali z reševalnim vozilom. Zanimivo je, da je policija očitno hotela dogodek zatajiti, saj je šele po poizvedovanju medijev razkrila “celotno sliko” incidenta. To velja tudi pri mnogih primerih kraj, vlomov in drugih kaznivih dejanj, ko v samih poročilih ni omenjeno, da je šlo za migrante. Jim pa ne dela težav v poročilo zapisati, da je neko kaznivo dejanje storil Slovenec ali državljan kakšne druge evropske države. Gre za prakso, ki je vidna tudi v tujini; v dobi politične korektnosti javnost ne sme izvedeti resnice o sadovih multikulturalizma.

Levičarji v bran migrantom
Potem ko je bila javnost obveščena o nasilnem dejanju “kulturnih bogatiteljev”, so se hitro odzvali tudi levičarski zaščitniki nebogljenih migrantov. Podmladek Socialnih demokratov Mladi forum je na družbenih omrežjih objavil izjavo, v kateri obsoja “napad rasistov na begunce” na Viču, oglasili pa so se tudi anarholevičarji iz Ambasade Rog, češ da policija ni ravnala korektno in da so bili glavne žrtve migranti sami, ki so jih nič hudega sluteče, očitno iz dolgčasa, napadli neki “lokalni fantje”. Znova gre za ustaljeno prakso, ki jo vidimo tudi na tujem: ničesar krivi migranti so žrtve takšnih in drugačnih manifestacij “nestrpnosti”. Brezdelni anarhisti iz Roga so se razpisali tudi o tem, naj bi se bilo zvrstilo že več napadov na migrante iz omenjenega azilnega doma. Po nekaterih virih naj bi šlo tudi za spore med migranti in lokalnimi preprodajalci mamil, saj naj bi se migranti, ki prebivajo na Viču, ukvarjali tudi z drobnim kriminalom in preprodajo drog, s tem pa so stopili na prste kakšni lokalni tolpi “dilerjev”, ki niso bili navdušeni nad novo konkurenco. S preprodajo mamil naj bi se med migranti ukvarjali predvsem Maročani. Vsekakor migranti tudi sicer povzročajo težave na Viču, kar pomeni, da prihaja do takšnih in drugačnih trenj, pa naj gre za kriminal, kazniva dejanja ali preprosto za to, da so se jim tamkajšnji Ljubljančani začenjajo postavljati po robu.

Azilni dom močno obremenjen
Azilni dom na Viču je že nekaj časa v središču migrantske problematike. Tam naj bi bilo že dlje časa nastanjeno preveliko število migrantov. Sam dom sprejme približno 350 ljudi, v njem pa naj bi na dodatnih ležiščih prebivalo tudi do skoraj dvakrat več migrantov, torej med 600 in 1000. Poznamo primer iz prejšnjega leta, ko naj bi bila v domu posiljena mladoletnica, poleg tega pa naj bi bilo med samimi migranti stalnica nasilja. Ker imajo proste izhode, naj bi si priskrbeli tudi nože, in sicer tako, da si jih podajajo čez ograjo, in tako, da si v času izhoda vržejo nože čez ograjo in jih na drugi strani kasneje poberejo. Kot smo že poudarili, prihaja do takšnih in drugačnih trenj med lokalnimi prebivalci in migranti, znotraj doma pa med migranti samimi. Zelo veliko naj bi bilo tudi kraj in drugih kaznivih dejanj. Migranti naj bi kradli tudi zunaj azilnega doma. Pred časom smo bili tako priča posnetku, ko so migranta zalotili na parkirišču Interspara na Viču, kako je hotel vlomiti v neki avtomobil. Vendar se o tem ne sme govoriti in poročati v osrednjih medijih. V policijskih poročilih tako ne piše, da so določena kazniva dejanja storili migranti. V azilnem domu Vič tudi primanjkujejo varnostniki, tako da so tamkajšnji močno preobremenjeni. Lani smo za varovanje migrantov v azilnem domu na Viču davkoplačevalci odšteli 1.558.069 evrov, letos pa 1.623.751 evrov. Mnoge stvari, ki se tam dogajajo, se pometejo pod preprogo. Na Viču so v azilnem doma nastanjeni menda večinoma le še moški, ki že tako predstavljajo večino nezakonitih migrantov, medtem ko so migrantske družine naseljene v azilnem domu v Logatcu. Najtežavnejši naj bi bili migranti iz Alžirije, Maroka in Tunizije.

Vlada noče vračati migrantov
Pod vlado Roberta Goloba se je število nezakonitih migrantov več kot podvojilo. Prav tako se je povečalo število podeljenih azilov. Čeprav je na slednje vplivala tudi vojna v Ukrajini, se je povečalo tudi število azilov za migrante iz arabskih in afriških držav. V prvih sedmih mesecih tega leta je prišlo v Slovenijo kar 26.871 nezakonitih migrantov. Seveda gre samo za migrante, ki so jih na meji prestregli policisti. Čeprav se je letos število ilegalcev povečalo za več kot polovico, saj so bili lani v istem obdobju zebeleženi 10.103 nezakoniti prehodi meje, je bilo letos vrnjenih predvsem na Hrvaško samo 191 tujcev, kar je še veliko manj kot lani, ko je bilo vrnjenih 1.593 migrantov. Za oskrbo enega azilanta, kar vključuje tudi sorazmerne stroške nastanitve, prehrano, obleko, obutev in higienske potrebščine, plačujemo davkoplačevalci 14,21 evra na dan. To pomeni, da Slovenijo oskrba vsakega azilanta stane med dobrih 420 ali 440 evrov na mesec ali pet tisoč evrov na leto. Pri tem pa gre seveda za osnovne stroške, ki ne vključujejo različnih integracijskih in jezikovnih tečajev. Čeprav bi vlada lahko migrante vračala na Hrvaško oziroma bi to celo morala delati po zakonu in skladno z dublinskim sporazumom, tega ne počne, saj jo držijo v šahu nevladniki, ki so ji pomagali na oblast. No, morda bi bilo bolje reči, da jo nevladniki niti ne držijo v šahu, temveč da vlada deli njihova levičarska prepričanja o tem, da je uvažanje tretjega sveta v Evropo nekaj pozitivnega in naprednega. Vsekakor gre tako kot pri rušenju ograje na meji za popolnoma levičarsko ideološko odločitev, ki nikakor ni v prid državljanom. Poleg tega je bilo prav podiranje ograje “dimni signal” za vse migrante na zahodnobalkanski poti, naj se začnejo valiti čez naše meje, kar se je med migranti hitro razvedelo. Na naši meji poleg table, da vstopate v Republiko Slovenijo, očitno manjka le še znak “Refugees Welcome”.

Kršenje zakona o mednarodni zaščiti
Kot smo izvedeli od neimenovanega vira, naj bi prihajalo na področju migracij do hudih kršitev mednarodne zakonodaje. Kršil naj bi se predvsem 48. člen Zakona o mednarodni zaščiti, ki bi, če bi ga upoštevali, nezakonitim migrantom močno omejeval gibanje, in sicer na občino ali samo na azilni dom. V nasprotju s tem se migranti brez dokumentov, ki niso bili zmožni dokazati svoje identitete, prosto sprehajajo tako po naši prestolnici kot po vsej državi. Prosto vstopajo na avtobuse in se vozijo proti Italiji, nihče jih ne zadržuje. Dublinski sporazum, ki ureja tovrstne zadeve, kršijo tudi na Hrvaškem, kjer bi bilo treba migrante zadržati, namesto da sploh pridejo do Slovenije. Slovenija pa bi jih morala nemudoma vračati Hrvatom, potem ko jih pripeljejo v Ljubljano in jih popišejo. Namesto tega potujejo naprej proti Italiji. Kot nam je povedal naš vir, Italija za zdaj vrača zelo majhno število migrantov. O tem, koliko migrantov je bilo letos vrnjenih v Slovenijo, smo vprašali tudi Urad za integracijo in oskrbo migrantov, a so nas napotili na Ministrstvo za notranje zadeve. Odgovor še čakamo. Velika težava, ki lahko pripelje do tega, da naša domovina postane migrantski žep, pa bo nastala, če se Italijani odločijo, da začnejo množično vračati migrante nazaj v Slovenijo. Sicer naj bi bili v preteklosti migrantom že izrekali strožje ukrepe glede omejevanja gibanja samo na azilne domove, vendar pa naj tega ne bi več dovolil varuh človekovih pravic, ki je zagotovil, da se lahko migranti prosto sprehajajo po mestih, kjer imamo azilne domove.

Napad na policista
Migranti, ki prihajajo v Slovenijo, so večinoma muslimani in imajo zaničljiv odnos do nas “nevernikov”. Zaradi temeljnih etnokulturnih razlik ne moremo upati na integracijo, ampak le na stopnjevanje napetosti. Incident na Viču pa ni edini primer takšnega stopnjevanja, saj so se prvo soboto septembra trije afganistanski migranti na vlaku z Reke do Ljubljane spravili tudi na policista in ga vrgli z vlaka. Šlo je za policista, ki je v mešani patrulji slovenskih in hrvaških policistov tri migrante pospremil z vlaka, ker niso imeli ustreznih papirjev za vstop v schengensko območje. Takrat ga je eden od njih porinil in vrgel z vlaka, kar je – znova šele po poizvedovanju medijev – precej zadržano potrdila tudi policija. Afganistance so kasneje ujeli v Ilirski Bistrici in izročili hrvaškim varnostnim organom. Policista pa so na kraju napada oskrbeli, ker je utrpel poškodbo kolena in zlom rebra, in ga odpeljali v bolnišnico na Reki. Policija ob tem poudarja, da gre za enkraten dogodek, češ da je to izjema, zato naj nikar ne mislimo, da so vsi migranti takšni.

Andrej Sekulović