fbpx

Skrunitev po Jankovićevo: Plečnikove Žale na dan Vseh svetih postale prava ‘čevapdžinica’!

Tako se Žale na praznik vseh svetih spremenijo v čevapdžinico (Foto: posnetek zaslona)

Na dan vseh svetih se spomnimo vseh naših ljubih prednikov, sorodnikov, prijateljev in znancev, ki so že prestopili prag večnosti, med drugim z obiskom pokopališč. Na ljubljanskih Žalah je bil dostojen spomin na prednike praktično onemogočen, pred pokopališčem je namreč potekal pravi festival peke na žaru, kjer so ponujali tipično balkansko hrano, kot so čevapčiči in pleskavice, kar se na zgražanje mnogih na dan Vseh svetih dogaja že vse odkar v Ljubljani županuje Zoran Janković. Pri tem pa ne gre le za norčevanje iz svetega dneva, pač pa tudi za perverzno skrunitev prvovrstnega kulturnega spomenika, ki je delo arhitekta Jožeta Plečnika, ki si je kraj zamislil kot “vrt poslednjega slovesa.”

Dan vseh svetih predstavlja veliki dan vere, upanja in ljubezni. Ob tem prazniku se z obiskom pokopališč še posebej spomnimo vseh naših ljubih prednikov, sorodnikov, prijateljev in znancev, ki so že prestopili prag večnosti. Pa tudi vseh tistih, ki so svoje življenje žrtvovali za dobrobit domovine. A tega dne očitno vsi v Sloveniji ne obeležujejo na kulturen in dostojen način, še več, iz njega se naravnost norčujejo in delajo profit na račun množice ljudi. Ljubljanski župan očitno nima odnosa do slovenske kulture in običajev, je brez vrednot in tako je odsevalo tudi stanje na ljubljanskih Žalah.

Žale so se na dan vseh svetih spremenile v čevapdžinico
Pod županom Zoranom Jankovićem se namreč številni Ljubljančanke in Ljubljančani niso mogli na kulturen način spomniti svojih prednikov, ki počivajo na osrednjem pokopališču Žale. Že pred vhodom na pokopališče so jih pričakale številne neugledne stojnice, kjer se je dvigal oblak dima in vonj po pečeni balkanski hrani, vzdušje pa je bolj spominjalo na kakšno množično praznovanje, kot pa na dan Vseh svetih.

Ljubljana se pod vodstvom Jankovića vse bolj balkanizira
Kot je znano, v Ljubljani opravljanje gostinskih poslov na javnih krajih in ob raznih prireditvah in praznikih ne gredo mimo župana Jankovića, govori se celo, da tudi tam pobira provizije, zato je hrana in pijača tako draga za povprečnega obiskovalca. Tako da opravljanje takšnega posla na Žalah ni šlo mimo soglasja Meste občina Ljubljana, ki je edini družbenik Javnega podjetja Žale, ki ga vodi mag. Robert Martinčič. Žale se sicer na dan vseh svetnikov niso prvič spremenile v ‘čevapdžinico’ letos, pač pa je tako že kar nekaj let. Enako velja za sam center Ljubljane v božičnem času, ko bodo poleg lučk, Jankovićevi pajdaši na Prešernovem trgu prižgali tudi ‘roštilje’. Čeprav se ob tem številni zgražajo, se očitno ne bo nič spremenilo, vse dokler Ljubljana ne dobi novega župana.

Foto: utrip-ljubljane.si

Gre za perverzno oskrunitev kulturnega spomenika Slovenije in mednarodno sramoto
Pri tem, da Janković dovoli prodajo čevapčičev na Žalah pa ne gre le za norčevanje iz praznika, ki večini Slovenk in Slovencem veliko pomeni, pač pa gre tudi za naravnost perverzno oskrunitev kulturnega spomenika Slovenije. Žale, kot jih je zasnoval arhitekt Jože Plečnik pa niso le slovenski spomenik, pač pa so eden treh spomenikov v Sloveniji z znakom Evropski spomenik.

Vhodni portal na Plečnikove Žale (Foto: Anže Malovrh/STA)

Ne gre le za norčevanje iz dneva vseh svetih, pač pa tudi iz Plečnikove dediščine
Arhitekt Plečnik je glede Žal večkrat poudaril: “Uredimo vrt poslednjega slovesa z rajnkimi, v njem v zelenju postavimo kapelice, ki naj bodo individualne mrtvašnice. Imenujmo jih po farnih patronih, tako da bo vsak našel zadnjo postajo v kapelici lastne fare.” No, včeraj Žale nikakor niso ustvarjale videza vrta poslednjega slovesa, kot si je to zamislil Plečnik.

Rok Krajnc