Banksterja Kramar in Jazbec povsem dementna pred preiskovalno komisijo. Slednjega je za kredit večkrat klical tudi Janković

Marjan Kramar (Foto: Urban Cerjak/Demokracija)

“Ne morem komentirati, ker se ne spomnim,” je bil na včerajšnji seji preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji največkrat izrečen stavek nekdanjega predsednika uprave NLB Marjana Kramarja. Poleg tega pa še: “Morate mi verjeti, se ne spomnim ne imen in ne firm in tudi jaz nisem bil nikoli z nobeno v direktnem kontaktu.”

Marjan Kramar je tisti predsednik uprave Nove Ljubljanske banke (NLB), ki je ob odhodu leta 2009 za svoje “uspešno delo” prejel nagrado v višini milijon evrov. Predsednik preiskovalne komisije dr. Anže Logar ga je po večkratnem zatrjevanju, da se konkretnih imen in poslov v NLB ne spomni, vprašal: “Se vi ne spomnite vsega tega zato, ker ste dobili milijon, ali ste dobili milijon zato, da se ne spomnite vsega tega?” Kramar se namreč ni spomnil niti opozoril centra za notranjo revizijo niti tega, da LHB ni dovolil pregleda poslovanja uslužbencem NLB, ne odredb regulatorja, ne konkretnih imen bank ali podjetij, ne praks podeljevanja premostitvenih hipotekarnih kreditov ipd., o čemer so ga povprašali poslanci.

Glede spremljanja povezanih oseb je med drugim dejal, da predpostavlja, da so njihove službe opravile svojo nalogo. Je bil pa začuden nad tem, da bi vse to šlo mimo revizorjev. Komisiji je svetoval, naj si pridobi poročilo o skrbnem pregledu, ki ga je opravil Apax, ko se je leta 2008 zanimal za nakup NLB, ki je pokazal na veliko vrednost banke.

Kramar odločen, da je banko zapustil v dobri kondiciji
Na vprašanje Logarja, ali si je zaslužil milijon evrov nagrade ob svojem odhodu, pa je Kramar brezkompromisno odgovoril s “seveda”, saj da je banko pustil v dobri kondiciji, čeprav je banka že naslednje leto končala z izgubo v višini 183,4 milijona evrov in kopico slabih posojil. Naslednja leta je šlo vse samo še navzdol, epilog vsega pa je 1,5 milijard evrov globoka bančna luknja v NLB, ki smo jo morali pokriti davkoplačevalci. Kramar v nadaljevanju zaslišanja o nagradi ni želel več govoriti, češ, da je bilo na to temo že vse povedano.

Predsednika Logarja je zanimalo tudi, ali se Marjan Kramar čuti osebno odgovornega za bančno luknjo, slednji pa je odgovoril: “Ko omenite besedo bančna luknja, mislim, da mi jo morate najprej zdaj pojasniti, ker resnično, ne da bi kakorkoli hotel provocirati, res ne vem, kaj je bančna luknja.” Na vprašanje, ali so ga na to temo zaslišali kriminalisti, pa je odgovoril: “Z vsemi, ki zbirajo informacije, zelo korektno sodelujem, več pa ne bom komentiral.”

Jazbec je ponosen na svoje delo in 300-milijonsko izgubo
V  nadaljevanju je pred parlamentarno preiskovalno komisijo pričal še Marko Jazbec, ki je, kot je sam dejal, v NLB prišel na povabilo Boža Jašoviča. Kot predsednik kreditnega odbora v NLB je deloval med letoma 2009 in 2012. V tistem času so se podeljevali in podaljševali mnogi slabi krediti, ki so kasneje pristali na DUTB. O uspešnosti delovanja Jazbeca največ povedo številke same. Po njegovem odhodu iz NLB je imela banka za skoraj 300 milijonov evrov izgube.

V začetku zaslišanja je Jazbec zatrdil, da ne bo, tako kot mnogi pred njim, prodajal pravljic in izgubljal spomina. Branil je svoje odločitve, ki jih je sprejemal v NLB in dejal, da bi jih veliko večino ponovil tudi danes. Na vprašanje, ali bi kaj storil drugače, je dejal, da bi v veliki večini primerov – kot kreditni odbor so v času mandata po njegovih besedah sprejeli 10 tisoč odločitev – odločitve ponovil. Tudi sicer se ne čuti odgovornega za bančno luknjo. Glede zasedbe več funkcij v NLB hkrati in morebitni obremenjenosti je Jazbec odgovoril, “dosti sem delal, bilo je naporno” in hkrati zatrdil, da je skrbno nadziral delo podružnic NLB. Jazbec je ob pričanju ponovil podobno kot na pričanju leta 2014 pred prvo bančno parlamentarno komisijo, ki jo je vodil poslanec Marko Pogačnik, ko je ocenil, da je Banka Slovenije ob nastopu krize ravnala prociklično in z vidika finančne stabilnosti ni potegnila pravih potez. Rast kreditnega portfelja NLB je bila visoka, a še vedno počasnejša kot v celotnem bančnem sistemu, je dejal. Tudi on je tako kot nekateri ostali nekdanji člani uprave povedal, da je bila podlaga za rast sprejeta strategija banke.

Marko Jazbec (foto: STA)

Janković ga je klical za kredit več kot enkrat in manj kot petkrat
Predsednika komisije Anžeta Logarja je zanimala zgodba v povezavi z nasedlim projektom Stožice, zato je Jazbeca vprašal, ali gre po njegovem mnenju za dober projekt. “Z vidika umeščenosti shopping centra ob robu Ljubljane je bil to dober projekt,” je zatrdil Jazbec in dodal, da bi morale varovalke, ki so jih v NLB vgradili ob podeljenem kreditu, zadostovati za izvedbo projekta. V zvezi s projektom Stožice ga je ljubljanski župan Janković, tako Jazbec, klical “več kot enkrat in manj kot petkrat”.

V času službovanja je bil Jazbec tudi na obisku pri takratnem predsedniku vlade Borutu Pahorju, vendar se vsebine pogovora ni spomnil. Politične pritiske je Jazbec sicer zanikal, in to kljub temu, da se je večkrat sestal s svetovalcem nekdanjega finančnega ministra Francija Križaniča, Dragom Isajlovićem. Po besedah Jazbeca je “gospodarstvo gorelo,” zato so bili pogovori z uradno politiko potrebni, saj je slednja želela biti informirana o celotnem dogajanju v gospodarstvu.

Predsednika komisije Logarja je med drugim zanimal vpliv Mateja Narata, ki je bil v upravi banke pred Jazbecem in je po odhodu iz banke prevzel vodenje Save. Jazbec je o odobritvi 55 milijonov evrov kreditov Savi dejal, da so kot kreditni odbor predloge dobili na mizo, da pa Narat osebno ni vplival na pripravljavce gradiv in odločitve kreditnega odbora. “Ali ste Naratov človek?” je še zanimalo Logarja zaradi skupine ljudi, med njimi je bil tudi Narat, ki so se, tako kot Jazbec, v tistem času “preslikavali” iz Save v NLB, kot se je izrazil  Logar. Jazbec je odgovoril le, da mu je ta terminologija tuja.

C. Š.

 • vsemojebabe

  Najhujša kazen za banksterje je, da se jim vzame vse, prepove vsakršnje kontakte z njima in ju prisili živeti samo z denarno pomočjo. Kar so kučanisti uredili za najmanj 200 tisoč Slovencev, naj doživijo in občutijo sami na svoji koži. Vsi pred in po “osamosvojiteljski” oblastniki.

 • althar

  Kot kaže, so vsi ti kekci zelo skrbno nadzirali – da ne bi kak udbomafijski reket ostal neizplačan.

 • VERZIFIKATOR

  Mario Krammer

  LUKNJASTI SPOMIN

  »Glejte ga, se ves v denarju kopa,
  milijone vzel je ob odhodu,
  in z orožjem stal pri glavnem vhodu,
  bil pobudnik bančnega je ropa.«

  S temi so besedami dolžili
  poslov grdih ga, vseh vrst nečednih,
  bojda pol države skupaj vrednih,
  s temno luknjo roparju grozili.

  Se drugje je luknja pokazala,
  ves spomin počez je bil navrtan,
  on pa z obdolžitvami oprtan,
  vedel se je, kot bi bil budala.

  Trudil se v spomin je priklicati,
  kar pisalo je v papirjih jasno,
  a izdaviti ni mogel glásno
  prav ničesar in nič podpisati.

  Končno se pokaže, da ovaden
  bil nekdó je drug, pač ropar pravi,
  tu pa po usodni zamenjavi
  stal je vendar kramarček navaden.

 • indijanka

  Nihče se ne zlomi. Nihče se ne pokesa. Nihče se ne čuti odgovornega. Vsi razmišljajo skladno s Sorosovim reklom, če ne bi počeli tega oni, bi pa kdo drug in nič ne bi bilo drugače. S kakšnega materiala so ti ljudje, da jih niti za hip ne ujame lastna vest?

  • jan

   To so sociopati, ki jih mrgoli v politiki in povsod tam, kjer je javni denar. So kot hijene, ki se zbirajo okrog mrhovine. Žal so na levi in na desni, zato velja Sorosevo pravilo, da če ne bi počeli svinjarij eni, bi jih drugi.

   • Antonius

    Koga pa vi volite, če so, po vašem zapisanem sodeč, tudi na opozicijski desni strani povsem enaki levičarjem?
    Soros ne more postavljati pravila? Izdajalski Soros je sociopat, ki potrjuje pravilo o sociopatologiji. On vendar s povzročanjem kaosa in posledične revščine, ljudem ne izkazuje neke dobronamerne skrbi in ljubezni, on na njihov račun samo zlobno preračunljiv, hladnokrvno odlično služi.

  • Levicar nikoli! … in hetero

   Ja, imas prav. Vseeno ima pa Kramar zelo razdrapan fris. To je znak, da mu zaradi svinjarij in goljufij vseeno zaradi tega, ker je vedel kaj pocne, razpada ksiht.

  • fikus

   Ali misliš, da ti lopovi sploh imajo vest…………. ampak vse bo moralo biti poravnamo………ubogi njihovi nasledniki/otroci, vnuki………….mogoče celo pravnuki ….itd…..

 • Antonius

  Žal nimamo zakona, ki bi vsem, ki delajo z denarjem v tuji lasti, naložil kazensko odgovornost za prepovedano pozabljanje.
  Če je možakar zaradi 124-ih evrov izgubil hišo, bi lahko pozabljivci zaradi v spominu zgubljenih milijard izgubili vsaj glavo na svojem tiču.

 • jan

  Smešno je to, da kdo lahko verjame, da bo POLITIČNA parlamentarna preiskovalna komisija naredila to, česar niso naredili organi pregona. Namen parlamentarnih preiskav je ugotavljanje POLITIČNE odgovornosti, ne da prevzema kriminalistične naloge, za kar nima ne znanja ne časa ne ustreznih sredstev in pristojnosti. Parlamentarna komisija bi morala ugotoviti politično odgovornost, da je pravna država popolnoma zatajila v zvezi z bančnim kriminalom. Objaviti bi morala imena in priimke odgovornih in predlagati ustrezne sankcije, ne da se pogovarja s kriminalci. Izplen bo na koncu ničen, ker ne bo uspela dokazati ne kazenske odgovornosti posamičnim banksterjem niti politične odgovornosti tistih, ki so jih ščitili znotraj politike, javne uprave, organov pregona, Banke Slovenije …

  • Vera

   ” Izplen ” bo zelo dober, če bodo naša tožilstva na koncu teh zasliševanj , ovadila vse tatove , sodišča pa pošteno sodila .

 • Levicar nikoli! … in hetero

  Meni samo ni jasno kaj je s slovenskim narodom, da dopusca tej cloveski gnojnici, da se prosto sprehaja po ulicah. Ali res ni nikjer nikogar, ki bi jih javno napizdil, skloftal, u gobec sunil… vsakic posebej, ko pride na cesto! Konec koncev je dopuscal krajo in sam kradel NAS denar! To mi je resnicno nerazumljivo!

 • Župca

  No in Jazbec pa še vedno na lepem stolu Sava Re. Se zanimajo za nakup Gorenjske banke? Govori se tudi, da je bil Hotel Metropol prodan pod ceno, da so eni ponudilu več, vendar nič pod mizo??? Zakaj on dobi take dobre službe? Ker je talal slabe kredite, ker veliko davkoplačevalcem jemlje? Hrana, ki jo ješ naj ti tekne, dober tek!

 • Župca

  Kdo mu je zrihtal službo v Bernardinu? Narat? Vodenje hotelov po benkstersko?

 • Ryuk

  Zakaj se noben od teh dementnih bankirjev ne zdravi v psihiatrični bolnišnici?
  https://www.pb-idrija.si/zdravljenje-in-pomoc/katere-bolezni-zdravimo/demenca

  • KIKI

   Milojka gradi nove oddelke z močnejšim varovanjem! …Tja jih
   bomo strpali in vse gospodarske mafioze zraven!

 • Majda

  Izsusimo mocvirje, to so prave besede!

 • totex39

  To res ni več normalno, kako se lahko te lopovi izgovarjajo, za vse kar so pokradli, da se enostavno ne spomnijo. Te barabe je potrebno po kratkem postopku takoj uničiti in konec debate.

 • karpelec

  Ob taki izgubi spomina, bi morali že zdavnaj dobiti zdravniško potrdilo, da niso sposobni opravljati še zdajšnjega dela.

 • tarantela

  Tale je bil bankir za časa Janševe prva vlade in če se ne motim, imajo vsi iz tistega časa bolj švoh spomin. Tudi divja privatizacija je najbolj uspevala v tistem času…

  • Ryuk

   Res je. Kramar je bil v NLB od leta 2004 do leta 2009. Nastavila ga je pa Ropova vlada.

   • KIKI

    Napaka Janše da v času mandata ni odslovil vse roparje
    iz vodilnih mest! Rop je podpisal rop stoletja (TEŠ6, ustoličil Jankovića v Merkatorju in še in še!)

    • Ryuk

     Je poskušal, pa so z vseh medijev vreščali “kadrovski cunami”. Seveda so sedaj vsi ti “neodvisni” mediji tiho, ko cmerar etični ne počne drugega, kot to da kadruje.

 • montyamp

  Ovaduško udbovska vzgoja je naredila iz genetsko že zaznamovanih z ultraidiotizmom , prave hard-idiote .
  KRI NI VODA .
  Kurćanistična kurćanokracija je najtrša oblika kapitalizma .
  Kapitalist s svojim premoženjem običajno ravna gospodarno in ob izgubi ostane gol in bos .
  Mladiči murglosrbskega politkomisariata se pa preslikavajo iz enega državnega bankomata v drugega .
  Večjo je naredil izgubo , večja je nagrada z odpravnino in večja plača na naslednjem stolu .
  Žveplenega na kandelaber pa bo mir .

 • montyamp

  SMRT MURGLOSRBSKEMU FAŠIZMU — SVOBODA SLOVENSKEMU NARODU

 • Bastian

  Če so dementni so nevarni sebi in drugim. Takim lahko nudimo celovito zdravniško oskrbo na zaprtem oddelku psihiatrije.

 • tasilo

  Kolikšna je cena človeške vesti?

  Prepričan sem, da za pol milijona ali en milijon večina Slovencev izgubi vso vest, moralo, etiko, načela, vrline. — Nekateri pa tudi že za manj.

  Čisto vsakega človeka lahko kupite. Le dovolj morate plačati.

 • Osti jarej

  …kakopak…če se je pa 25 let sprejemala zakonodaja za ujčkanje mafiozotov…..vest?poštenost?….če bi ju imeli,bi ne bili na takih položajih,kot so bili…..nastavljeni od enakih politikov…..pa nehajte se že sprenevedat

 • Osti jarej

  …me zanima,če bi zaleglo,ako bi oni prejemnik podkupnine ,v znesku nekaj sto evrčkov,staknil amnezijo

 • Olga

  Kramar in njemu podobni so navadni kriminalci in sodijo v zapor! Milijonske nagrade naj vrnejo, saj jih nikoli nisi zaslužili!

 • mannuro

  Če zmaga na prihodnjih volitvah res SDS, če ne bodo takoj naredili s temi “pozabljivci” tisto, kar jim pripada, potem bom res izgubil vsako zaupanje, da bo v Sloveniji še kdaj bolje. Potem je potrebno samo še počakati na propad družbe in s tem države same.

  • Jovo Jamnica

   Spomnimo: 27.10.2011 Janez Janša;

   »Pod slabimi posojili so podpisi. Pogledali jih bomo!«

   https://www.finance.si/328585/Janez-Jansa-Pod-slabimi-posojili-so-podpisi-Pogledali-jih-bomo?cctest&

   • mannuro

    Ja to mi je jasno. Samo ni dovolj samo pogledat, bo potrebno tudi preganjat, v kolikor so dajal kredite na lepe oke, ali pa prali denar. Rečeš sedaj kaj takega, pa te zaprejo. Sedaj se pa vse meče samo na dolg države, ki pa obvisi na davkoplačevalskih plečah.

    Res od JJ se pričakuje čudeže, samo če tega ne bo naredil odločno, bo to tudi njegov pogreb.

    • Jovo Jamnica

     No, ko se je koj za tem zavihtel na oblast, je bilo pa spet “vse” drugo važno. Še pogledat je pozabil na podpise…

     • Osti jarej

      …kako pa misliš,da bo,če spet pride na oblast?…..isto sranje,drugo pakovanje…..sviranje kurcu palcu nakazalcu….

     • tohuvabohu

      Ne serji, dudek. Vlada se ne more vmešavati v organe pregona. Janša je v drugem mandatu imel ogromno drugih obveznosti, da ne omenjam, da so ga ob tem vlekli po sodiščih.

     • Jovo Jamnica

      Blablablabla…

     • tohuvabohu

      Ja, v enem letu je naredil več za Slovenijo kot vse LDSove vlade skupaj.

     • Jovo Jamnica

      Heh, Kanglar je fsaj za Maribor nekaj naredo… blablablabla

     • tohuvabohu

      Dej, pejd nazaj v gmajno pa objemaj drevesa, če nisi za med ljudi.

     • Jovo Jamnica

      No vidiš. Z mano nima smisla…

     • tohuvabohu

      To že dolgo vem.

     • Jovo Jamnica

      Potlej pač upoštevaj. Ti bo lažje pri duši…

     • tohuvabohu

      Eh, zaradi tebe se že ne bom butal ob steno. Vendar mi je laže pri duši, če se vsaj malo potrudim, tudi če ni izgledov, da bo bolje. Pravijo, upanje crkne zadnje.

 • KIKI

  Čestitam dr. Logarju ! Takšne osebnosti kot je on, nima ne vlada,
  ne sodišče, ne KPK , ne tožilstvo! Žal!
  Vsi vodilni akterji bank z nadzorniki in guvernerjem vred si
  zaslužijo dolg oddih v strogo varovanih institucijah (Dob). Tam lahko
  naprej gojijo svojo demenco in sprevrženost, si pišejo hvalospevne
  knjige in skozi rešetke gledajo žalosten zaton države, ki so jo zakrivili
  sami s svojim pohlepom in neznanjem!

 • PikaPolonica

  Verjetno jih nihče že v rani mladosti ni učil, da vrnejo tisto kar so vzeli, da pristajajo na kompromise,…kakšne starše so imeli in seveda kakšni starši so oni sami svojim otrokom. Če že želim, da na naslednjih volitvah znaga SDS, je to zaradi Anžeta Logarja. Anže me je prepričal in vsaj trudi se.

 • Nata

  + + + + + + +ja, vse čestitke g. Logarju !!!
  Ampak, kam pa to pelje ? Zavlačujejo s tem ” ne spomnim se ” ? Komisiji bo mandat potekel in se bo prav vse pozabilo.
  Kaj ne obstajajo kakšni podpisi na pogodbah ? Mi je prav žal, tiste naj se ovadi. Čeprav so mnogi morali podpisati prav vse, kar so jim porinili.
  Morda se bo pa komu od teh le ” utrgalo ” in bo kaj povedal o glavnih krivcih ?

  • Jovo Jamnica

   Bila je tudi Mogetova komisija. Vse je v “bunkerju”. Le zakaj???

   • garfi

    zato, da kradejo in plenijo naprej

   • Nata

    Zato, ker parlament takrat ni podprl. poročila komisije.
    Se sicer ne spominjam kako je bilo .Kaj ni nekaj mešetaril in se vtikal zraven Drnovšek ?
    Vse gre po tistem slavnem vzorcu ta mladih Jankovićev – odgovor je enak prejšnjemu.
    Razpustimo vse komisije ( prišparali bomo nekaj denarja), banke bomo pa tako , ali tako zopet sanirali državljani.

    • Jovo Jamnica

     Zato trdim, da so volitve pri nas brez haska. Pravijo, če bi volitve kaj spremenile, bi jih oblast ukinila.

     • Nata

      Kot vidimo, so sposobni prav vsega.

 • garfi

  če folk ne razume, da je ukraden njihov denar kaj šele, da bi stopili v akcijo
  pač razni kramarji odnašajo milijone in milijarde
  ob ogledu tega banksterja je težko ostati miren
  že način govorjenja razkriva, da je kriminalec
  namreč izmikanje, besedno žongliranje, izguba spomina itd