Binkošti: Prihod Svetega Duha in dan začetka Cerkve

Foto: iStock

Kristjani po vsem svetu danes praznujemo enega največjih cerkvenih praznikov – praznik Svetega Duha ali binkošti. Petdeseti dan po veliki noči je na zemljo prišel Sveti Duh, Dih Božje Ljubezni, ki se je z ognjem in viharjem spustil na zbrane apostole. Današnji dan zato zaznamujemo tudi kot nastanek Cerkve. 

Binkoštni praznik, ki pomeni veličasten začetek Cerkve, je po svetopisemskem izročilu pomenila prelomnico za apostole. Doživeli so čudež, ki jih je napolnil z radostjo in ognjem ljubezni. Sveti Duh jim je s prihodom na zemljo vdihnil dar govojenja v različnih jezikih. S prihodom Svetega Duha so lahko pričeli brez strahu oznanjati Jezusov nauk.

”Glavno sporočilo praznika je gotovo odprtost Svetemu Duhu. Odpreti se moramo moči od zgoraj. Moči Svetega Duha, ki lahko preobrazi naše osebno življenje, naše družine, našo domovino in dejansko cel svet in s tem naše življenje. Brez Božje moči od zgoraj ne moremo živeti ne sveto ne duhovno, s Svetim Duhom pa se lahko dogajajo tudi čudeži. Nič ni nemogoče,” nam je pomen praznika opisal duhovnik Toni Kmet ki je še dodal, da so današnja bogoslužja nekaj posebnega.

Podobo Svetega Duha v krščanski kulturi in umetnosti ponazarja bel golob. Praznik binkošti, ki ga obeležujemo 50. dan po veliki noči, pa vsako leto praznujejo v vseh slovenskih in tujih župnijah.

Po Sloveniji danes veliko dogodkov
Danes je bilo pri Svetem Jožefu na Jožefovem hribu v Celju binkoštno srečanje starejših s sveto mašo. Ob 18. uri bo v ljubljanski stolnici potekala maša ob dnevu Slovenske vojske, kjer bo mašo daroval predsednik Slovenske škofovske konference, msgr. Andrej Glavan, somaševal pa bo vojaški vikar Matej Jakopič.

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo ob 18. uri 23. letni koncert zborov in orkestra Zavoda sv. Stanislava, kjer se bo predstavila celotna pevska piramida in godalni orkester zavoda. Koncert se bo odvil pod geslom ”Glej ta naš svet’‘.

M. G.