Bivši poveljnik NATO sil Clark na CNN o obisku v Kijev: “Gre za izjemno zgodbo in pogum”, medtem 24ur: “čudno in neumno”?!

Bivši poveljnik Nato sil Wesley Clark (foto: tw)

Tuji mediji so obširno poročali, da je premier Janez Janša danes skupaj s predsednikom poljske vlade Mateuszom Morawieckim, predsednikom češke vlade Petrom Fialo, namestnikom predsednika vlade Poljske in predsednikom odbora za nacionalno varnost in obrambo Poljske Jaroslawom Kaczyńskim odšel z vlakom na obisk v Kijev, kjer se bodo srečali s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim in predsednikom vlade Ukrajine Denisom Shmyhalom. CNN je poudaril, da gre za izjemno zgodbo, ki je ne pomnijo. O tem je pisal tudi Politico, New York Times, BBC, Bild.

Novinar CNN je dopoldne na televiziji pojasnil,  da so premierji Poljske, Češke in Slovenije na poti v Kijev, kjer se bodo v obleganem mestu srečali s predsednikom Zelenskim. “Gre za izredno gesto solidarnosti. Obiskali bodo Kijev, ki ga ves čas obstreljujejo. Česa takšnega ne pomnimo. Kot da bi svetovni voditelji obiskali London v času nemškega bombardiranja,” je dejal.

Za mnenje so povprašali vojaškega strokovnjaka Clarka, ki meni, da gre za izjemno zgodbo. “Upam, da jim uspe vstopiti v mesto in od predsednika Zelenskega dobiti informacije, ki jih potrebujejo. Naši zavezniki v Evropi se počasi začenjajo zavedati, da nikakor ne smejo dovoliti, da Ukrajina pade. Gre za izjemno pomemben dogodek. Sankcije bodo še hujše, evropski zavezniki pa bodo ukrajinsko vlado še dodatno podprli. Zato gredo tja. Želijo informacije iz prve roke. Več morajo tvegati, da zagotovijo rešitev Kijeva. Zelo preprosto je. Najboljši način za obrambo Nata je, da Ukrajini pomagamo in odbijemo ruske napade,” je pojasnil.

 

https://twitter.com/vladaRS/status/1503723113212792833?s=20&t=1_hCLObvE52pTqpF2ND7nA

O obisku so se izčrpno razpisali tuji mediji. CNN je med drugim tudi pisno poročal, da premierji Slovenije, Poljske in Češke z vlakom potujejo v Kijev in da je namen njihovega obiska pokazati “nedvoumno podporo celotne Evropske unije ukrajinski suverenosti in neodvisnosti in predstaviti obsežen paket podpore za ukrajinsko državo in družbo”. “Predsedniki vlad Poljske, Češke in Slovenije potujejo z vlakom v Kijev v znak podpore Ukrajini, ko se je bombardiranje ruske vojske približalo središču prestolnice,” je poročal ABC.

Foto: ABC

Tudi The New York Times se je razpisal o obisku treh predsednikov vlad v Kijevu. “Premierji Češke, Poljske in Slovenije nameravajo izraziti “nedvoumno podporo” Evropske unije Ukrajini. Eksplozije so pretresle ukrajinsko prestolnico pred zoro, pri čemer so umrli najmanj štirje ljudje,” so zapisali. 

Foto: The New York Times

O obisku je poročal tudi Fox News:  “Medtem ko se ruska invazija na Ukrajino nadaljuje že tretji teden, so voditelji treh držav Evropske unije načrtovali obisk v Kijevu, glavnem mestu Ukrajine, da bi izrazili podporo tej državi. Poljski voditelj Mateusz Morawiecki, češki voditelj Petr Fiala in slovenski voditelj Janez Janša bodo odpotovali v Kijev, potem ko je bilo ubitih več tisoč civilistov in vojakov, 2,8 milijona ljudi iz mesta pa se je moralo evakuirati. Srečali se bodo z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in predsednikom vlade Denisom Šmihalom. Še v torek zjutraj je bilo po Kijevu slišati glasne eksplozije, saj Rusija nadaljuje obleganje.”

Foto: Fox News

Poljski Remix News je prav tako poročal o obisku: “Predsedniki vlad Poljske, Češke in Slovenije se bodo navkljub nenehnemu letalskemu bombardiranju ukrajinske prestolnice Kijev udeležili pogovorov s predsednikom države Volodimirjem Zelenskim in predsednikom vlade Denisom Šmihalom.”

Foto: Remix

Portal hrvaške nacionalne televizije pa je pri poročanju o obisku povzel tudi revijo Demokracija: “Obisk je organiziran v strogi tajnosti, premierji pa potujejo na srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodomirjem Zelenskim z vlakom, medtem ko smrti preži na ukrajinskih tleh na vsakem koraku. Gre za tvegano dejanje, ki pa je investicija v svobodo in suverenost držav, ki se nahajajo najbliže agresivni Rusiji, piše v komentarju glavni urednik tednika Jože Biščak, ki poudarja, da lokacija in obiska v Kijevu, ki ga Rusija še vedno napada, nista znana.”

Tudi Politico se je razpisal o obisku
O obisku se je razpisal tudi bruseljski Politico. Slednji je med drugim poudaril, da je namen obiska potrditi “nedvoumno podporo celotne Evropske unije suverenosti in neodvisnosti Ukrajine” ter “predstaviti širok sveženj podpore za Ukrajina in Ukrajincem”. Pojasnili so tudi, da so o obisku bile obveščene tudi mednarodne organizacije, kot so Združeni narodi.

Foto: Politico

Po besedah DW naj bi voditelji predstavili paket pomoči EU Ukrajini. “To, da bi lahko tuji voditelji poskušali obiskati ukrajinsko prestolnico, je bil osupljiv simbol dosedanjega uspeha Ukrajine pri ubranitvi napada, za katerega zahodne države menijo, da je bil namenjen zavzetju Kijeva pred tedni,” poročata Reuters in Yahoo News. Razpisali so se tudi drugi svetovni in lokalni mediji: The Wall Stree Yournal, EurActiv, The Daily Beast, The Times of Israel, Las Vegas Sun, Al Yazeera, The Bakersfield Californian, Star Tribune, Valdosta Daily Times in ostali.

Foto: 24ur

Medtem ko tuji mediji spoštljivo pišejo o obisku vseh treh voditeljev, pa naši domači mediji ne morejo mimo tega, da ne bi vsaj nekoliko očrnili Janše. Kljub temu, da je bil obisk dogovorjen z vrhom EU in Združenimi narodi, na 24ur obisk opisujejo kot samostojno akcijo. Današnji junaški obisk pa so opisali kot čuden in naravnost neumen.

Sara Rančigaj