fbpx

Bizarno: Krkoviča slovensko sodstvo preganja, sklicujoč se na zakon propadle Jugoslavije

Foto: STA

Preiskovalna sodnica Deša Cener, ki je sicer znana tudi po zaviranju preiskovanja bančne luknje, je brigadirju Antonu Krkoviču vročila vabilo na zagovor zaradi sestrelitve helikopterja v osamosvojitveni vojni leta 1991 nad Rožno dolino. Zaradi tega je obtožen kaznivih dejanj, ki so pregonljiva po starem kazenskem zakoniku SFRJ.

Po mnenju Antona Krkoviča sodni poziv sovpada s kontekstom protislovenske gonje, saj se bližajo pomembne obletnice v zvezi z osamosvojitvijo. Po njegovem bi morala biti sestrelitev helikopterja najpomembnejši mejnik v boju proti JLA za zmago Slovenije nad okupatorjem, tako pa so z uporabo jugoslovanske represivne zakonodaje branilce Slovenije spremenili v agresorje ter agresorje v žrtve.

“V sodstvu so nasedli politikantstvu in se jim jasno vidi, da so zgolj orodje za doseganje ciljev politike. Da so se spravili name na tak način in da so uporabili kazenski zakonik socialistične Jugoslavije, je nadgradnja neumnosti, ki je nepredstavljiva. Uporaba zakona, ki je ščitila in varovala Jugoslavijo, proti meni je nadnorost. Helikopter je bil sestreljen v obrambi proti agresorju,” je bil Krkovič šokiran nad ravnanjem sodnice Deše Cener, ki ga je obtožila hudih kaznivih dejanj vojnih hudodelstev.

Gre za Patrio II. del in napade na osamosvojitelje
Krkovič še pravi, da je ozadje zelo podobno kot pri Patrii in tudi zelo premišljeno. “V dokumentu celo piše, da Slovenija takrat ni bila v vojni. Da se nekdo sklicuje naj kaj tako absurdnega in hkrati uporablja jugoslovansko zakonodajo proti nam, me je šokiralo,” je zgroženo dodal.

Krkovič bi zaradi obtožb sodnice Cenerjeve lahko odšel v zapor za 30 let. Osamosvojitelj, ki je v zaporu že sedel zaradi Patrie, ki je bila v resnici izmišljen konstrukt, sedaj pravi, da “gre v tem primeru za konkretno stvar, ki je izven zdravega razuma”. V dokumentu se prav tako sklicujejo na odgovornost obrambnega ministra Janeza Janše in notranjega ministra Igorja Bavčarja ter jim celo odrekajo pristojnosti za nekatere ukaze in navodila. “Jugoslovanska in postkomunistična skupina se je odločila poseči po najhujših prijemih,” je še o napadih sodstva na osamosvojitelje dejal Krkovič.

Kdo je Deša Cener
Sodnica Deša Cener je znana po tem, da zavira parlamentarno preiskavo o bančni luknji. Prav tako je pred meseci podpisala preiskavo sedeža SDS in zaseg celotne korespondence stranke, kar se je nato izkazalo za protiustavno.

M. P.