fbpx

Bizarno: Na vprašanja o proračunu 2019 odgovarjala poslanka Jerca Korče, ki ne ve niti tega, kaj pomenijo finančni učinki predlaganih ukrepov

Poslanka LMŠ Jerca Korče (vir: twitter)

V sredo so v oddaji 24ur zvečer z voditeljem Urošem Slakom o rebalansu državnega proračuna in parafiranju sporazuma o sodelovanju z Levico razpravljali predstavniki Levice, SD, LMŠ in Nove Slovenije. Poslanka LMŠ je skušala ublažiti izjave o “zabeljenem proračunu”, ki jih je na Facebooku objavil “prvi ideolog Levice” Miha Kordiš, a je pri tem izpadla milo rečeno – bizarno.

Gre za regulatorne ukrepe, kako priti do tega, da omogočimo stanovanja mladim in začnemo zniževati prekarnost. To so zaveze, ki so že v obstoječi koalicijski pogodbi,” se je izgovarjala poslanka LMŠ Jerca Korče.

Po njenih trditvah sprejeti sporazum “ni in nikakor ne more biti zabeljen, saj je govora o vsebinskih zadevah”. Ob tem je pristavila, da je finančne učinke samega sporazuma težko ovrednotiti, saj naj bi se posledice sprejetih odločitev poznale šele čez nekaj let. Z drugimi besedami, Korčetova ne ve, o čem govori. Javnosti je prisiljena prodajati mačka v žaklju, ker si predsednik njene stranke in prvi minister vlade RS Marjan Šarec ne upa stopiti pred kamere in odgovarjati na vprašanja, ki bi lahko bila neprijetna.

Namreč, Šarec v javnosti igra odločnega in samozavestnega premierja, ki sprejema odločitve. Zato ne pride v poštev, da bi se moral sam soočati z vprašanji, ki so nadvse nerodna, na primer: kako je možno, da sam sklenjeni sporazum o proračunu za leto 2019, težek več kot 10 milijard evrov, označuje za “kompromis”, medtem ko mu še vedno nasprotujejo v fiskalnem svetu, kjer opozarjajo, da je proračun za 270 milijonov evrov prepotraten, v Evropski komisiji pa svarijo, da slovenski proračun za leto 2019 ni uravnotežen? Probleme z rebalansom slovenskega proračuna imajo tudi v evroskupini, z odložilnim vetom grozi celo državni svet.

V SD niso zadovoljni z Levico
Šarec molči. Namesto njega je v studiu 24ur zvečer na neprijetna vprašanja o “zabeljenem računu” odgovarjala Korčetova. Opaziti je tudi vedno glasnejše negodovanje v vrstah SD, kjer so se začeli dobro zavedati Levičinega izsiljevanja. Matjaž Han je zato že izstrelil opozorilni strel v smeri Levice in koordinatorja stranke Luko Mesca pozval, naj Levica prevzame odgovornost in postane dejanski del koalicije. Mescu se ob tem milo smeji, zaveda se namreč ugodnega položaja, v katerem se nahaja njegova nadkoalicijska stranka. Vse pravice in nikakršnih obveznosti. Ko gre v Šarčevi vladi kaj narobe, Levica kritizira, ko gre Šarčevi vladi dobro, Levica pobira zasluge. Šarec pa se ponaša, kako je odločen premier, ki je v zadnjih nekaj mesecih uspel zamenjati ministre iz vseh petih koalicijskih strank.

Luka Mesec (printscreen: 24ur zvečer)

Parafiranju sporazuma z Levico so sprva nasprotovali ravno v SMC in SD. A kot kaže, so se prestrašili in popustili. Zavedajo se, da brez Levice sledijo predčasne volitve. In če si kaj takega lahko privošči SD, si tega ne drzne SMC. Korčetovi tako ni preostalo drugega, kot da je vztrajala pri tem, da je bilo vse, kar je zahtevala Levica, že tako ali tako  v koalicijskem sporazumu. Nekaj podobnega so trdili vsi Stalinovi sodelavci, ko je katerega izmed njihovih kolegov dal odstraniti s fotografije. “Nikoli ga ni bilo, kdo je sploh to, o čem govorite,” bi vzklikali preostali stalinisti. Sprenevedanju, ko pride do nadkoalicijske Levice, ravno tako ni videti konca.

270 milijonov evrov za začetek pogovorov o ukrepih za reševanje stanovanj za mlade
Na vprašanje, koliko bo slovenske davkoplačevalce stal sporazum z Levico, je Korčetova odgovorila, da “ta sporazum finančno gledano nikakor ni in ne more biti zabeljen, ker govorimo o vsebinskih zadevah in tem, da se začnemo pogovarjati o ukrepih”. Torej, z drugimi besedami, 270 milijonov preveč potrate v proračunu za začetek pogovorov o ukrepih za reševanje prekarnosti in stanovanj za mlade. Draga Vlada RS, premier Šarec, tovariši iz Levice in sama gospa Korčetova, nasvet, da vam prihranimo 270 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja za začetek pogovorov, vam lahko damo brezplačno. Poglejte samo predlog SDS o ugodnih kreditih za mlade družine, ki se zmanjšajo za 20 odstotkov ob rojstvu vsakega otroka.

Predsednik vlade Marjan Šarec. (Foto: STA)

Seveda tega ne bodo naredili. To bi dejansko rešilo probleme. Šarčevi vladi pa je v interesu zgolj zapravljanje davkoplačevalskega denarja za posredno polnjenje lastnih žepov. Odgovore, kam je izpuhtelo 1,5 milijona evrov za projektiranje OŠ v Kamniku, ki ni bila zgrajena v osmih letih Šarčevega županovanja, še vedno čakamo.  Tako so tudi zavrnili vseh 34 amandmajev k proračunu, ki so jih predlagali v SDS in NSi, čeprav je bil med njimi celo predlog za zvišanje minimalnih invalidnin.

Ivan Šokić