fbpx

Kljub številnim sumljivim poslom svet UKC izbral Baričiča za generalnega direktorja

Foto: STA

Svet univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je med kandidati za generalnega direktorja na to mesto izbral Andreja Baričiča, ki je tudi veljal za favorita. A Baričič je v javnosti znan predvsem po sumljivih poslih.

Danes je svet UKC Ljubljana izbiral novega generalnega direktorja. Izmed vseh na razpis prijavljenih kandidatov so se predstavili štirje od petih, ki so ustrezali razpisnim pogojem. Med njimi je Andrej Baričič, ki je do zdaj opravljal funkcijo v. d. generalnega direktorja.

Baričiča je podprlo osem članov sveta, trije pa so podprli Francija Demšarja, poroča STA. Glasovali so tajno, posebne razprave o kandidatih pa na seji sveta niso imeli, je na novinarski konferenci po končani seji povedal predsednik sveta Tomaž Glažar.

Soglasje k imenovanju mora dati še vlada. Glažar je prepričan, da so člani sveta svojo funkcijo opravili s polno odgovornostjo. “Mi smo tisti, ki bomo neposredno čutili posledice, če bi se neprimerno odločili. Seveda je na strani vlade, da se odloči, ali bo soglasje dala ali ne. Če soglasja ne bo, bo za posledice tudi ta vlada morala odgovarjati,” je dejal. Baričič sicer uživa podporo zdravstvene ministrice Milojke Kolar Celarc, ne pa tudi celotne vlade.

Kdo je Andrej Baričič?
Baričič je mesto v. d. generalnega direktorja zasedel avgusta letos, že septembra pa so mediji poročali o njegovih spornih poslih. Je lastnik več svetovalnih podjetij s sedeži tako v Sloveniji kot v tujini. Poslovno je tesno sodeloval z Leonardom Peklarjem, nekdanjim lastnikom podjetja Socius, za katerim je razpisana mednarodna tiralica zaradi domnevno spornega odtekanja svetovalnega denarja iz državnih podjetij.

Skupna točka Peklarja in Baričiča je inštitut International Chairmen’s Forum (ICF) s sedežem v Londonu, ki je v rokah Baričiča vse od ustanovitve leta 2011. Peklar se je poslovni javnosti predstavljal kot ustanovitelj in programski direktor tega inštituta. Poslovanje ICF je zelo skrivnostno, podatkov o poslovanju in zaslužkih ni mogoče pridobiti. Baričič je vpletenost Peklarja sicer zanikal, jo je pa za Dnevnik potrdil soustanovitelj inštituta Andrej Rus.

Ogromni zaslužki tudi z drugim podjetjem
Poleg inštituta ICF ima Baričič v lasti še eno sporno podjetje, ki ga vodi skupaj s svojo partnerko Matejo Vrankar. Kot so poročale Slovenske novice, je to podjetje, ki se prav tako ukvarja s svetovanjem, v devetih mesecih zaslužilo kar 290.000 evrov.

Zdravstvenega zavarovanja sploh nima sklenjenega v Sloveniji
Kot je septembra že poročal Požareport, ima Baričič stalno prebivališče prijavljeno v Avstriji, kjer ima od avgusta letos sklenjeno tudi zdravstveno in socialno zavarovanje. Bo torej novi direktor ljubljanskega kliničnega centra za svoje zdravje skrbel v tujini?

M. G.