fbpx

Bo profesor Igor Pribac po obtožbah spolnega nadlegovanja še lahko poučeval in koristil privilegirano stanovanje MOL?

Foto: twitter

Že konec oktobra lani je senat Filozofske fakultete z veliko večino presodil, da Igor Pribac ne more več opravljati pedagoškega procesa. Odrekel mu je ponovno habilitacijo v naziv izrednega profesorja, s posebnim sklepom pa izrekel priznanje študentkam in študentom, ki so si o njegovem početju upali javno spregovoriti. Pribac je bil namreč, kot smo že pisali, deležen očitkov oziroma sumov spolnega nadlegovanja. Za njegovo dokončno razrešitev ali rešitev bo odločil senat Univerze v Ljubljani, kar naj bi se zgodilo danes.

Študentski svet Filozofske fakultete je, po dokumentih sodeč, o Igorju Pribcu podal izrazito negativno mnenje, v katerem profesorju očitajo spolno nadlegovanje. Iz dokumenta je tudi razvidno, da je profesor Pribac spolno nadlegovanje študentk prakticiral verbalno in celo z neprimernimi fizičnimi dotiki. Že pred enim letom januarja, sta  dve anonimni izjavi študentk pričali o verbalnem spolnem nadlegovanju, ki se je zgodilo na ustnih izpitih. “Študentki, ki sta podali anonimizirani izjavi, opisujeta, da je profesor na ustnih izpitih spraševal o njunem spolnem življenju in s tem ni nehal, kljub jasno izraženi nelagodnosti z njune strani,” so zapisali v lanskoletni oceni. Senat je po navedbah v dokumentu prejel kar 23 izjav o spolnem nadlegovanju.

Negativno mnenje študentskega sveta Filozofske fakultete ja bilo tako zoper Pribca in njegovo ponovno izvolitev v naziv izrednega profesorja na področju filozofije podano že 16. januarja 2020 in vsebuje tudi izpričane očitke o Pribčevem spolnem nadlegovanju študentk. 21. oktobra se je sestal senat Filozofske fakultete, na katerem so tudi uradno potrdili verbalno in tudi fizično spolno nadlegovanje. Omembe vredno je dejstvo, da dominantni mediji o tem praktično skoraj niso poročali, morda tudi zato, ker je Pribac pogosto komentator političnega dogajanja na nacionalki. Profesor ljubljanske Filozofske fakultete Pribac je bil sicer tudi vodja volilnega štaba Danila Türka, zato se pojavljajo namigovanja, da so zaradi njegovih političnih povezav tudi nekateri člani senata želeli zadevo pomesti pod preprogo in reševati Pribca. Zanimivo je tudi, da se zaradi njegovega ravnanja ni zganila nobena od “me too političark”, ki imajo sicer tovrstno tematiko ves čas na koncu jezika. A očitno le, kadar ne gre na njihove.

Privilegirano življenje Pribca v občinskem stanovanju MOL
Spomniti pa je treba še na eno podrobnost. Pribac v javnosti velja za uglednega intelektualca levih nazorov, in tako kot se za njegov renome spodobi, živi v privilegiranem občinskem stanovanju MOL, za katerega naj bi plačeval zgolj 195 evrov mesečne najemnine. Predvsem zaradi njegovih političnih povezav gre pričakovati, da ga bodo potihoma odstavili s trenutnega položaja, še vedno pa mu bodo ostali privilegiji. Tudi na nacionalki pa ga bodo verjetno še naprej gostili in predstavljali kot uglednega strokovnjaka, če ne celo moralno avtoriteto.

Na družabnem omrežju se Pribac še vedno obnaša, kot da bi bile vse obtožbe neresnične in celo plod načrtovanega konstrukta proti njemu. “Ni prijav na policijo. Ni suma kaznivega dejanja. Ni zgodb o otipavanju. Je zgodba o tem, ali je prav, da neverbalna komunikacija (pogledi, drže) postane odločilna, da nekoga moralno diskvalificiramo. In je zgodba o anonimnih anketah, ki o tem odločajo,” je zapisal na Twitterju. Poleg tega pa je izrazil mnenje, da je postal član elitnega kluba tistih, ki jih osebno preganja predsednik vlade Janez Janša. Del krivde torej skuša zvaliti tudi na politično komponento, ki pa, resnici na ljubo, z njegovim nadlegovanjem študentk nima prav dosti skupnega.

Sara Bertoncelj