fbpx

Bo radikalni levičar Savič odslej preganjal mlade klerokatolibanske fašiste na Gimnaziji Vič?

Domen Savič (foto: STA)

Saj ni res, pa je: kontroverznega levičarskega skrajneža in nestrpneža Domna Saviča je vlada Mira Cerarja imenovala v svet vzgojno-izobraževalnega zavoda Gimnazije Vič. Številni se pri tem sprašujejo, ali ne bo Savič nemara skrbel za pregon učiteljev in dijakov, ki ne pašejo v njegov ozek ideološki prostor. Klerofašisti, katolibani in druge sovražne besede so bile redno del njegovega besednjaka na Twitterju.

Da vlada po nepotrebnem provocira in razburja javnost, je dokazala že ob imenovanju Domna Saviča za programskega svetnika RTV, in to kljub njegovim znanim stališčem, ki so bila milo rečeno nestrpna in sovražna do vernikov in drugih, s katerimi se Savič ne strinja. Tokrat je poskrbela še za eno škandalozno odločitev, in sicer je 4. maja sprejela sklep o imenovanju Domna Saviča v svet vzgojno-izobraževalnega zavoda Gimnazije Vič. Pod to sramoto se je podpisala generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, nekdanja poslanka SMC.

Kaj pomeni to za ugled samega šolstva in za mlade dijake, ki so v fazi razvoja in iskanja svetovnonazorskih stališč, je potrebno izpostaviti javnosti predvsem zaradi njih samih, ki so naša prihodnost. Ker je izobraževalni sistem tako pomemben, naj bi nad njim bdeli izljučno tisti, ki so družbi vzor, mladim pa predstavljajo moralne avtoritete. Če se slednjega ne zaveda niti vlada, primer kaže na njen brezbrižen odnos do šolstva, mladih in vseh, ki so zaposleni v izobraževalnem sistemu.

Kritike na račun Saviča so deževale že ob njegovem imenovanju v svet RTV.

Kako lahko razumen človek v svet šole imenuje tako kontroverzno osebo?
Da imenovanje kontroverzne osebnosti, kot je Savič, slabo vpliva na delovanje sveta šole, meni tudi dolgoletna ravnateljica in nekdanja sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Mojca Škrinjar, saj po njenem svet lahko postane razglašen, kar predstavlja otežene okoliščine za delovanje ravnatelja in cele šole: “Pritiski na ravnatelja se lahko prenesejo na učitelje in končno tudi na dijake.” Škrinjarjeva ocenjuje, da bi morale v svetih šole sedeti osebe, ki imajo izkušnje ter afiniteto do izobraževalnega sistema in mladih. “Vsekakor morajo biti to ljudje s kolikor toliko zmernimi stališči,” še dodaja strokovnjakinja na področju šolstva.

Mojca Škrinjar (foto: STA).

Da so takšne osebe, kot je Savič, imenovane v organe izobraževalnega sistema, pove tudi veliko o tistemu, ki jih imenuje na te odgovorne funkcije. Po mnenju Mojce Škrinjar predsednik vlade enostavno ne kroti več vseh interesov v vladi, kar se odraža na vseh državnih področjih. “Kolikor poznam predsednika vlade iz javnih nastopov, se mi je vedno zdel umirjen in razumen človek, zato ne razumem, da lahko dopušča, da se v svete šol imenuje osebe, ki so tako zelo kontroverzne,” je bila do imenovanja Saviča in Cerarja kritična Škrinjarjeva.

C. Š.