fbpx

Slovensko mejo bodo varovali Estonci

(Foto: STA)

Ker vlada praktično že več mesecev ne sprejme nobenega pomembnega ukrepa v zvezi z migrantsko problematiko in nas prehitevajo vse sosednje države, so stvari znova v svoje roke vzeli poslanci. Na današnji seji državnega zbora so tako prvič razpravljali o priporočilih vladi glede razmer na meji s Hrvaško.

Kot je poudaril vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko in prvopodpisani pod zahtevo za izredno sejo, je nepojmljivo, da vlada doslej še ni zahtevala prav nobene razprave v DZ o migrantski krizi. Po njegovih besedah so razmere pri nas nevzdržne, problem pa je nastal, ker je bil odziv vlade prepočasen. “Naši predlogi, naj vlada zaprosi za pomoč tuje policiste, so bili preslišani, sedaj pa kliče naše upokojene policiste,” pa je opozorila poslanka SDS Anja Bah Žibert.

Kje se skriva Pahor?
Po mnenju enega od predlagateljev seje, Jerneja Vrtovca (NSi), je zdaj čas, da Pahor kot vrhovni poveljnik Slovenske vojske stopi pred DZ in pojasni pripravljenost države na obvladovanje razmer, saj se pričakuje zaostritev migrantske problematike. Po njegovem mnenju bi moral Pahor že takoj ob začetku migrantskega vala nagovoriti ne le državni zbor, ampak tudi državljane.

Na spletu so danes začeli zbirati podpise za peticijo Slovenija, spreglej! –

www.slovenija-spreglej.si, s katero želi njen pobudnik in prvopodpisani predsednik SLS Marko Zidanšek vlado opozoriti, da mora nemudoma začeti odločno varovati državno mejo. Zidanšek vladi še sporoča, da “ne sme več pristajati na vlogo obstranskega statista v igri interesov velikih evropskih držav, predvsem Nemčije, in na pleča Slovencev prenašati tujih bremen”.

Simona Kustec Lipicer (SMC) je na očitke iz opozicije odgovorila, da je DZ že imel izredno sejo na to temo. Izvedli so 12 sej delovnih teles, na katerih so bile naslovljene vsebine begunske problematike in na katere so bili vabljeni predstavniki vlade, na to temo pa je bilo vladi zastavljenih tudi 17 poslanskih vprašanj. Niso pa še izkoristili ustavne možnosti, da bi pozvali predsednika republike, da se izreče o tej temi, je dodala Kustec Lipicerjeva in pojasnila, da predlagano zahtevo podpirajo.

Pahor z moralno močjo o migrantih
Tudi Franc Jurša (DeSUS) je poudaril, da predsedniku republike njegova funkcija daje veliko moralno moč, zato je pomembno, da ob tako razširjeni krizi, ki se utegne še bolj zaostriti, jasno pove, kaj si misli o tej zadevi in kaj bo storil, da bo pozitivno vplival na njeno reševanje.

Estonija je v Slovenijo napotila 25 policistov, ki bodo pomagali pri obvladovanju begunskega vala. Estonski policisti bodo v Sloveniji mesec dni, je danes v Tallinnu sporočila tiskovna predstavnica policije in enot za zaščito meje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Matjaž Han (SD) pa je izrazil upanje, da je poziv k odzivu predsednika republike v kontekstu reševanj in ne v kontekstu nadaljnjega političnega zapletanja te krize. V SD bodo, kot je napovedal, bodo poziv podprli v pričakovanju, da bodo imeli na koncu seje en razlog več za poenotenje.

Tudi v opozicijski ZL so predlog za zahtevo Pahorjevega mnenja podprli. Kot je pojasnil njihov poslanec Franc Trček, Pahorja v tem mandatu še nismo videli za govornico v državnem zboru, tudi v javnosti se glede aktualnih problematik le malokrat opredeli. “Prav bi bilo, da to stori večkrat,” je dodal. Od Pahorja sicer pričakujejo, da bo jasno obsodil sovražni govor.

 

U. U., STA