fbpx

Bodo nadzorne kamere razkrile, kaj se je na Bavarskem dvoru v resnici zgodilo?

Foto: Demokracija

Če je do medijsko razvpitega napada na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač res prišlo, bi to morale pokazati nadzorne kamere – območje Bavarskega dvora je namreč zelo dobro pokrito z video nadzorom. Videoposnetki vsekakor obstajajo, razen če ne bo spet kdo poskrbel za njihovo čudežno izginotje. Kar se v Sloveniji ne bi zgodilo prvič, spomnimo se na primer umora Janka Jamnika. Da bi javnost videla posnetek nadzornih kamer, verjetno ne gre pričakovati – konec koncev Kovačeva ni želela pokazati niti zdravniškega izvida, čeprav je zatrdila, da ga ima s seboj. Policija je medtem v izjavi za javnost med drugim razkrila, da izvajajo tudi aktivnosti za pridobitev video posnetkov, nekaj pa so jih že pregledali. Storilca prekrška, ki je bil storjen pred dvema tednoma, naj bi že odkrili.

Nika Kovač je na današnji novinarski konferenci Inštituta 8. marec ocenila, da je torkov fizični napad nanjo plod sistematičnega širjenja jeze in manipulacij, ki jih “nekdo zelo zavestno seje v našo družbo”. Po poročanju STA tudi zato napoveduje aktivno vključitev inštituta v kampanjo za referendum o javni Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Ali je do fizičnega napada res prišlo, do tega trenutka še ni povsem jasno, je pa jasno, da je Kovačeva situacijo izkoristila za medijsko pozornost in vstop v kampanjo pred referendumi. Spomnimo, Pakiram kovčke in prihajam nazaj v Slovenijo,” je Kovačeva sporočila Janezu Janši, potem ko so v SDS zbrali dovolj podpisov za razpis treh referendumov.

Vse od včeraj se na družbenih omrežjih vrstijo pozivi, naj se pregleda posnetke nadzornih kamer, ki jih na Bavarskem dvoru ni ravno malo. Ne le zato, da se dokaže resničnost navedb Kovačeve, temveč tudi zato, da se najde domnevnega storilca. Po podatkih, ki jih najdemo na spletu, so dogodek z Bavarca opisali trije “fikusi” – to so tisti posamezniki, ki se zadržujejo na določenih mestih. Če trije različni viri enako opišejo dogodek, najbrž drži?! Po njihovih navedbah se je zgodil verbalni napad – podobno kot je Zlatko med epidemijo napadel takratnega direktorja NIJZ dr. Milana Kreka, zaletavanja pa po opisu prič ni bilo. Primitivec je menda stal na mestu in za Kovačevo ter njeno prijateljico vpil svinjarije. “Tista poveza, ki si jo je včeraj nadela Nika, je bolj marketinška poteza, ker fizičnega nasilja ni bilo,” je še navedel avtor zapisa, ki je zaokrožil po omrežjih. Posnetki nadzornih kamer bi seveda pokazali, ali navedbe “fikusov” držijo.

Medtem ko nas bo zeblo, bo Golob preganjal sovražni govor
Dogodek pa je sebi v prid izkoristil tudi predsednik vlade Robert Golob, ki je dejal, da je hujskanje določenih medijev in visokih političnih funkcionarjev, sedaj pa tudi fizično nasilje nad direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač nesprejemljivo, nizkotno in podlo. “Vsakršno nasilje obsojam. Napovedali bomo vojno sovražnemu govoru. To bo naša prioriteta,” je napovedal. V Gibanju Svoboda so opozorili na hujskanje in sovražni govor določenih medijev in visokih političnih predstavnikov zlasti z desnega političnega pola, ki je nesprejemljivo in po njihovem mnenju pripomore ter spodbuja manifestacijo fizičnega nasilja. Po njihovih besedah bo vojna proti sovražnemu govoru v naslednjih šestih mesecih ena glavnih prioritet vlade. Na vse možne načine bodo torej preganjali Novo24TV in ostale kritične medije, medtem ko bo ljudi morda zeblo in ne bodo imeli dovolj sredstev za plačevanje visokih računov ogrevanja.

S policije so nam poslali izjavo za javnost, ki jo je podal pomočnik načelnice Policijske postaje Ljubljana Center Irfan Beganović. Po njihovih navedbah je bila policija  v zadnjih dveh tednih obveščena o več dogodkih, ki so vsebovali elemente nasilja. Ker imajo v policiji ničelno toleranco do kakršnegakoli nasilja, vedno takoj pristopijo k preiskavi tovrstnih primerov, so zapisali. Njihovi začetni ukrepi so v prvi vrsti namenjeni takojšnji zaščiti žrtve, zavarovanju dokazov in izsleditvi storilca dejanja. “Zavedamo se pomena naših nalog in jih tudi dosledno izvajamo. Čeprav je v javnosti večkrat slišati očitke na delo policije, pojasnjujemo, da so naši postopki vedno temeljiti in v okviru zakonskih pooblastil, prav tako tudi o policijskem delu v okviru veljavnih predpisov obveščamo javnost in oškodovane osebe,” so zatrdili in nadaljevali s pojasnilom, da pri tem varujejo podrobnosti iz postopka, ki bi lahko ogrozile njihovo preiskavo, taktiko in metodiko dela, kar bi lahko onemogočilo izpeljavo podobnih preiskav. “Tega pa si seveda ne želimo, saj je naš cilj preiskati kazniva ravnanja v celoti in storilca ustrezno procesirati,” so zapisali.

Foto: Demokracija

“Na splošno pa lahko pojasnimo, da policisti in kriminalisti, ki so prvi seznanjeni o dogodku, vedno najprej zberejo prva obvestila o samem dogodku. Na podlagi teh informacij nato udeleženim osebam postavijo še dodatna vprašanja, na podlagi katerih lahko ugotovijo, ali ima dogodek znake kaznivega dejanja ali prekrška. Vsaka situacija je specifična in ne more biti obravnavana po nekem vnaprej določenem vzorcu. Dejstvo je, da dogodki, kot je včerajšnji, vsebujejo tako znake prekrškov kot kaznivih dejanj in policisti vedno najprej preverjamo vse znake o morebitni storitvi kaznivega dejanja, šele če teh znakov v dogodku ni, se osredotočimo na obravnavo prekrška. Policisti in kriminalisti zagotavljamo, da bomo storili vse, kar je v naši moči, da žrtev zaščitimo, z njimi postopamo še posebej skrbno in občutljivo. Žrtvam nudimo tako pomoč kot nasvete, jih po opravljenem razgovoru seznanimo z možnostmi in različnimi oblikami pomoči in jih napotimo na ustrezne strokovne službe. Ves čas našega postopka ima žrtev pravico do spremljevalca, do zagovornika in do informiranja o našem postopku. Žrtvi smo svetovali tudi samozaščitna ravnanja, v izdelavi pa je tudi individualna ocena ogroženosti žrtve,” so s policije posredovali izčrpno pojasnilo o svojem delu.

Policija izvaja tudi aktivnosti za pridobitev videoposnetkov, storilca prekrška, ki je bil storjen pred dvema tednoma, naj bi že odkrili
Sporočili so še, da tudi v včerajšnjem primeru in primeru izpred dveh tednov, ki je bil usmerjen v isto fizično osebo, izvajajo vse aktivnosti za izsleditev storilcev. Njihove aktivnosti so vsakodnevne in intenzivne, opravljene v skladu s stroko. Opravili so večkratne razgovore z žrtvijo ter razgovore z različnimi pričami, izvajajo tudi aktivnosti za pridobitev videoposnetkov, nekaj pa smo jih že pregledali. Dodali so še, da so storilca prekrška, ki je bil storjen pred dvema tednoma, že odkrili in začeli postopke v skladu z zakonodajo. Tudi preiskava včerajšnjega dogodka poteka z vso intenzivnostjo in bodo storili vse, da bodo tudi v tem primeru odkrili storilca in zavarovali žrtev. “Vsa nasilna kazniva dejanja so za nas nedopustna, skrajno zavržna, zato jih prednostno obravnavamo, saj zahtevajo naše takojšnje ukrepanje z vsemi razpoložljivimi resursi, da jih čim prej preiščemo,” so zapisali na koncu izjave za javnost.

Sara Kovač