fbpx

Boj levice za monopol nad mediji tako srdit, da se vmešavajo celo sindikalisti! Gasilski!

Sindikalist Branimir Štrukelj (Foto: STA)

V javnosti se je znašlo pismo Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije, ki nasprotuje spremembam medijske zakonodaje. Toda, kaj ima gasilstvo skupnega z mediji, da se oglaša na to temo?

Ko gre za interese “sil kontinuitete” pred reformami, se v javnosti pojavijo razna pisma nasprotovanja raznih skupin, za katere mnogi še niso slišali. Toda ravno takšne razmere pogosto razgalijo privilegirance, kamor se izteka davkoplačevalski denar.

V luči vladnih napovedi sprememb medijske zakonodaje je strah pred izgubo popolne kontrole nad mediji tako velik (čeprav gre za manjše spremembe), da je globoka država angažirala tudi tiste, ki sicer niso s področja medijev ali družbe. Če je sprva medijsko zakonodajo komentiral vodja sindikalistov Branimir Štrukelj, pa so šli sedaj še dlje – oglasil se je celo Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije, pod pismo pa sta podpisana generalni sekretar David Švarc in predsednik Anton Drenik.

Politični pamflet za v koš za smeti
V sindikatu so namreč ogorčeni nad “škodljivimi” spremembami medijske zakonodaje. Kdo pa trdi, da so spremembe škodljive, razen večnih privilegirancev, ki sadistično uživajo v monopolu nad “resnico” in ne dopustijo, da bi se skoraj propadel medijski trg reformiral in lažje zadihal? Že v prvem stavku je torej zaznati vpitje v isti rog, brez, da bi poznali področje medijev.

Zaskrbljeni so tudi nad zmanjšanjem sredstev medijev v javnem interesu, bojda so zaradi tega eksistenčno ogroženi. Niso, nihče izmed javnih medijev ne bo propadel, v kolikor se bo z denarjem iz obveznega prispevka in države ravnalo gospodarno. Sposobno vodstvo bi namreč tudi s pol manj denarja bilo sposobno ustvariti kvalitetne programe na televiziji, radiu in spletu. Za zgled so jim številni manjši zasebni mediji, ki to delajo ves čas in se ne pritožujejo, temveč garajo za vsakdanji kruh in svoje občinstvo.

In na koncu še bistveno: boj za denar! V sindikatu poklicnih gasilcev so zaskrbljeni nad manj denarja za javne medije, ki bi ga morali iskati na trgu. Nihče ne sili nikogar, da denar služi na trgu, tudi z manj denarja bi RTV preživela z optimizacijo zavoda in strokovnim vodenjem. Če bi želeli imeti več sredstev, bi jih skušali najti na trgu, tako kot vsi zasebni mediji, ki nimajo privilegija stalnih rent slovenskih državljanov. Ko bi spoznali, da je za več denarja oglaševalcev potrebno delati boljši program, bi tudi to prišlo eno z drugim. Ampak dokler bodo o medijih v javnih pismih pisali politični “nastavljenci”, očitno vrinjeni tudi v gasilski sindikat, toliko časa se moramo bati za delavske pravice in medije.

Image

Sara Kovač