Bolno – nekdanji sodelavec Danila Türka brani posiljevalce: Kaj pa naj naredi mlad moški v taki situaciji?

Dr. Igor Pribac (Foto: STA)

“Si mlad moški in imaš naenkrat na dosegu to, kar si včasih videl na TV in v sanjah. Kaj storiš v zavetju teme in gruče?” se je v zvezi s posilstvi in spolnim nadlegovanjem na Twitterju retorično vprašal Igor Pribac, sicer nekdanji vodja volilne kampanje predsednika Danila Türka.

Če se je že zdelo, da bolj sprevrženo opravičevanje, kot se ga je v primeru posilstev in spolnega nadlegovanja v Kölnu lotil nekdanji poslanec Zaresa Franci Kek – češ, da je po svetu veliko kriminala – ni mogoče, je začel posilstva še precej bolj sprevrženo opravičevati filozof Igor Pribac.

Pribac, ki ga je očitno hudo zmotilo naše poročanje o dekletu iz Celja, ki jo je nadlegoval migrant, je začel posiljevalce preprosto braniti – češ, kaj sploh lahko naredi mlad moški, če se znajde v takšni situaciji.

Kako vidi izjave o posiljevalcih, ki jih zapisal Igor Pribac, smo povprašali tudi slovenskega kandidata za generalnega sekretarja OZN in bivšega predsednika Danila Türka. Kot odgovor so nam posredovali njegov odziv na Twitterju, kjer je zapisal: “Silvestrsko nasilje nad ženskami v Kölnu in drugod je treba jasno obsoditi. Ni poti v integracijo z dopuščanjem kriminala.”

Ženske: Absolutno nesprejemljivo
Na vse skupaj mu je jasno odgovorila publicistka Ana Jud, ki je zapisala: “Uporabiš možgane, umiriš erekcijo in greš domov k ženi. Kot se spodobi. Tudi v islamu.” Podobno mu je pojasnila tudi @Chuppacadabra: “Nadlegovanje žensk je nedopustno. Me ne zanima, koliko si star, begunec ali slovencelj, levi ali desni. Fak of!”

Tomaž Štih (@Libertarec) pa ga je podučil, kaj vse je delal sam, ko je prišel v Švico: “Ko sem prišel v Švico, sem se v zavetju teme učil jezika in novih znanj, ker je v novem okolju težko uspeti.”

Se bo Pribac ženskam opravičil?
Vsaj do sedaj tega še ni naredil. Svoje bolno opravičevanje moških, ki posiljujejo ženske, je poskušal le znova relativizirati v stilu Francija Keka: “Kar se je zgodilo v Kölnu, je povsem nesprejemljivo in vredno vse obsodbe. Tudi v Karačiju je enako.”

U. U.