Branko Grims jasno: “Kordiš je zadnji, ki bi lahko komurkoli očital kakšne zveze s totalitarizmom, saj tudi ta trenutek nosi simbol rdeče zvezde, pod katero je umrlo na 100 tisoče ljudi po II. svetovni vojni!”

Poslanca Branko Grims in Miha Kordiš (Foto: Printscreen)

Poslanec Levice Miha Kordiš je 13. novembra po seji odbora državnega zbora za notranje zadeve, razkril podatke, s katerimi je povezal sodelovanje na protestih tudi s skrajno desnico. Sova navedene trditve ni ne potrdila ne zanikala, je pa zanikala ustreznost Kordiševe interpretacije. Medtem pa si je Kordiš prislužil ovadbo zaradi kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov in zlorabe uradnega položaja. Po mnenju predsednika komisije gre za oboje, saj naj bi Kordiš gradil manipulacije na nekaterih podatkih, ki jih je slišal na seji. “Medtem pa gre tukaj še za elemente netenja nestrpnosti, ker je stopil pred kamere načrtno in povedal kar je imel,” še poudarja Grims, ki meni, da je Kordiš to dejanje storil naklepno.

V oddaji 24ur Zvečer sta se soočila poslanec Levice Miha Kordiš in poslanec SDS Branko Grims. Kordiš je bil s strani predsednika odbora DZ za notranje zadeve Grimsa kazensko ovaden zaradi izjav po zaprti seji odbora 13. novembra, na kateri so razpravljali kdo so organizatorji in kdo so bili nasilni protestniki 5. novembra. Kordiš naj bi bil tako osumljen kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov in zlorabe uradnega položaja, saj je javnosti razkrival podatke, ki so strogo zaupni, pri tem pa Sova njegove navedbe ni niti potrdila, niti ovrgla. Je pa zanikala ustreznost Kordiševe interpretacije.

“Pravljice lahko Branko Grimm prodaja preko kazenske ovadbe, pa so to še vedno pravljice,” je dejal Kordiš. Po mnenju Kordiša se vladi Janeza Janše trese stolček in skuša s takimi akcijami preusmerjati pozornost. “Seveda se steklo spravlja na vse, ki njihovi strahovladi stojimo nasproti.” Poudarja, da imamo v državi epidemijo, ki je vladi popolnoma ušla izpod kontrole. “Sedaj pa skušajo pomesti teh osem mesecev katastrofe pod preprogo na način, da se takole spravljajo na ljudi,” je dodal.

Poslanec Levice Miha Kordiš (Foto: Printscreen)

Po besedah Grimsa zakon velja za vse enako. “Gospod Kordiš ni imel nobene pravice in je tudi nikoli ni imel, da bi stopil pred kamere po zaprti seji, kjer smo obravnavali zaupne podatke označene s stopnjo tajnosti “tajno”,” je obrazložil.  Po besedah Grimsa je v primeru, da je Kordiš navajal resnične podatke, šlo za kršitev zakona o tajnih podatkih. “Če pa je govoril delno resnico oziroma manipuliral s podatki, je pa to zloraba uradnega položaja,” je obrazložil. Grims poudarja, da je kot predsednik odbora dolžan skrbeti za zakonitosti in ni imel druge izbire, kot da vloži ustrezno ovadbo in, da posreduje seveda pravosodni sistem.

Sova navedb ni ne potrdila in ne zanikala, Grims meni, da je šlo za manipulacijo Kordiša
Kordiš je v nadaljevanju zatrdil, da se po njegovo v vrstah SDS ne morejo odločiti, ali je izdal tajne podatke ali je govoril nekatere stvari po krivici. “Totalna shizofrenija,” je dodal in obrazložil, da se v tej državi ne bi smeli pustiti prestrašiti tovrstnim akcijam SDS “s katerimi skušajo utišati posameznike, ki jim tukaj stojijo nasproti”. Po besedah Kordiša želijo v tem trenutku utišati državljane za referendum o nakupu, po besedah Kordiša “orožja”. Grims v nadaljevanju ni želel razkriti ali je Kordiš izdajal tajne podatke ali je z mediji manipuliral, saj meni, da bo to naredila Sova, ki je odgovorna za te podatke. “Ona osnovnih navedb ni ne zanikala, ne potrdila. Ampak je zanikala ustreznost interpretacije gospoda Mihe Kordiša, se pravi je šlo za manipulacijo,” je obrazložil Grims.

Foto: Zajetje zaslona

Po besedah Kordiša, ki jih je izrekel medijem, naj bi bili z dogodkom povezani tudi elementi skrajne desnice, ki pa je po njegovih besedah povezana z SDS. “Vsakič ko se dokazi o tovrstnem delovanju SDS-a z roko v roki z neonacističnimi skupinami pojavijo v slovenski javnosti, kako reagira SDS? Se kdaj ogradi? Kdaj zanika? Ne zares,” je dodal Kordiš.  Sam meni, da je žrtev prazne kazenske ovadbe. Medtem pa očita vladi, da so tisti dan točno vedeli kaj jih čaka.

Ali je Kordiš storil kaznivo dejanje bodo to ugotavljalo tožilstvo in sodišče
Po mnenju Grimsa je Kordiš zadnji, ki bi lahko komurkoli očital zveze s totalitarizmom, kajti sam ponosno nosi simbol prejšnjega totalitarnega režima. “To je tisti simbol, pod katerim je v Sloveniji umrlo po drugi svetovni vojni zverinsko pomorjenih okoli sto tisoč ljudi. Ta simbol je bil tudi na tankih in letalih JLA, ki je metala kasetne bombe in izvajala torej vojne zločine zoper samostojno Slovenijo in slovensko prebivalstvo,” je bil kritičen Grims. V nadaljevanju je obrazložil, da ne glede na to v kolikšni meri njegove izjave medijem držijo, kot pravi v celoti sigurno ne, v vsakem primeru je Kordiš tako storil kaznivo dejanje. “Če bo kot tako to prepoznalo tudi tožilstvo in pristojno sodišče je pa to prepuščeno tem organom, gre za samostojno vejo oblasti,” je še dodal. Grims meni, da je Kordiš izdal tajne podatke, katere pa je dodatno nadgradil z manipulacijo.

Foto: posnetek zaslona

“Medtem pa gre tukaj še za elemente netenja nestrpnosti, ker je stopil pred kamere načrtno in povedal kar je imel,” še poudarja Grims, ki meni, da je Kordiš to dejanje storil naklepno. Kordiš pa meni, da bo njegova ovadba padla, “kot so padle vse ostale, ki jih je SDS vložil proti drugim ljudem”. Pri tem se nanaša na obtožbo Anuške Delić in Erika Valenčiča, ki naj bi po Kordiševih besedah v preteklosti razkrivala, kako neonacistične skupine izdelujejo doma bombe.

Grims je na koncu še povedal, da bo o podatkih, ki so jih govorili na seji spregovoril tudi v javnosti, takoj ko bo iz njih umaknjena oznaka “tajno”.  To o čemer je govoril Kordiš pa vidi kot nadaljevanje tistega, ko je nekdo javno razkril podatke Knovsa in s tem dejansko opozoril vnaprej vse tiste svoje tovariše, ki so po tem noreli po ljubljanskih ulicah oziroma izvajali grobo nasilje, na teh nasilnih demonstracijah. “Tisti je pravi organizator in tisti je pravi politični boter in tega v resnici v Sloveniji iščemo,” je obrazložil Grims. Medtem pa Kordiš trdi, da vlada izvaja nasilje nad prebivalstvom “saj je vzela državo za talko”. “Namesto da bi situacijo v velikosti ene vaške veselice umirili, so tja pripeljali vodni top, uporabili so konjenico, gumijaste naboje, zaplinili so center Ljubljane, skratka situacijo so izrabili ne za javni red in mir, ampak za demonstracijo lastne moči,” je zatrdil Kordiš, Grims pa je na to pristavil, da so se omenjenega nasilja udeležili tudi idoli levice.

Sara Rančigaj