Brutalni ideološki boj levice za njihovo javno šolstvo: Razslojevanje otrok na račun krepitve in poudarjanja monopola

Foto: iStock

Nespoštovanje odločitve ustavnega sodišča o financiranju zasebnega osnovnega šolstva pomeni razslojevanje otrok. Namera vlade Mira Cerarja o spremembi 57. člena ustave, ki govori o tem, da je osnovnošolsko izobraževanje obvezno in da se financira iz javnih sredstev, je med drugim razburila tudi Komisijo za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci. Ignoriranje odločbe ustavnega sodišča, ki je odločilo, da morajo biti tudi zasebne osnovne šole 100-odstotno financirane iz državnega proračuna, so namreč označili za neposreden napad na same temelje parlamentarne in ustavne demokracije. Sebastjan Jeretič, politični analitik, je v oddaji Objektiv z voditeljem Juretom Ferjanom poudaril, da gre  za brutalen ideološki boj pod zastavo borbe za javno šolstvo, pri čemer pa je treba dodati, da je zaušnico dala tudi zakonodajno-pravna služba, ki je opozorila, da bi bilo lahko to ustavno sporno.

Na odboru za izobraževanje so za obravnavo pripravili novelo zakona o financiranju izobraževanja, ki so jo kljub opozorilom zakonodajno-pravne službe sprejeli in s tem podprli, da bi država obvezni del javnega program v zasebnih šolah 100-financirala, razširjenega dela programa pa sploh ne, kot je v navadi v javnih šolah. Predstavniki iz zasebnih osnovnih šol so opozorili, da bi takšen način financiranja pomenil zmanjšanje prejetih sredstev, čeprav bi se jim ta morala v skladu z ustavno odločbo povišati. Spomniti je treba, da je ustavno sodišče sprejelo odločitev, da mora biti javni program v zasebnih osnovnih šolah, ki se deli na obvezni in razširjeni, financiran enako kot v javnih šolah, torej v celoti.

Katja Triller Vrtovec je po navedbah STA namreč kot predstavnica zakonodajno-pravne službe DZ še pred glasovanjem opozorila, da je sporen vidik načela varstva zaupanja v pravo iz drugega člena ustave, ki posamezniku zagotavlja, da mu država pravnega položaja ne bo arbitrarno poslabšala.

Jeretič: “Ideologija te vlade je poudarjanje monopola na vsakem področju”
Sebastjan Jeretič poudarja, da gre pri brutalnem ideološkem boju pod zastavo borbe za javno šolstvo za popolno mešanje izrazov javno in državno šolstvo. “Šest osnovnih šol (obiskuje pa jih le 0,7 odstotka slovenskih otrok) in 300.000 evrov zagotovo ne ogroža državnega šolstva in v ničemer ne prispeva k razslojevanju in razlikovanju, ampak prispeva k pluralizmu,” poudarja. Po njegovem prepričanju je bizarno, da je prav evropska leva politična filozofija desetletja opozarjala na nasilje spravljanja pluralizma v eno. “To je točno ideologija te vlade, torej poudarjanje monopola države na vsakem področju, ne samo na področju šolstva tudi zdravstva, gozdov itd. Skratka, glorifikacija države.”

Po prepričanju Jeretiča je popolnoma bizarno in brutalno, s kakšnim načinom so se tega lotili. “Torej spreminjanje ustave zaradi brutalne moči  60 glasov, pri čemer vidimo, da so na odboru tudi proceduralno zašuštrali in niso znali prešteti, ali jim je prvi korak sploh uspel. To kaže na nizek politični nivo te politične strukture.” Opozoril je, naj samo pogledamo, kdo je opozarjal, torej ne samo politična desnica SDS in NSi, ampak tudi Andraž Teršek in varuhinja Nussdorferjeva. “Tukaj se je celotna stroka odprte glave, ki brani odprto družbo, postavila v bran pluralne družbe, ki jo želi 60 poslancev izigrati zaradi meni nerazumljivega ideološkega boja na neki točki, ki je malenkostna z vidika naše družbe.”

Javen je program, kriteriji izvajanja tega programa in izvedba so lahko bodisi državni bodisi zasebni
“Tu gre za financiranje javnega programa in osnovno nerazumevanje je, da javno ni enako državnemu. Mi imamo delitev državno zasebno, imamo pa delitev javno zasebno v drugem smislu. Javno je vse, kar se mi dogovorimo o tem, kako bomo živeli našo medsebojnost, zasebno je pa moja sfera, v katero se nihče nima kaj vtikati,” poudarja Jeretič. “Kaj je javno na področju šolstva? Javen je program, kriteriji izvajanja tega programa, in javna je kontrola, nadzor nad izvajanjem tega programa. Izvedba je lahko bodisi državna bodisi zasebna.” Po prepričanju Jeretiča je ključno, da javno šolstvo temelji na vsebini javnega programa, ne pa da ga monopolistično izvaja država. Govoriti o tem, da bodo ogrožena sredstva za javno šolstvo, je navadna bedarija, poudarja in dodaja, da boj kaže na nizko raven politične strukture slovenske levice in glorifikacijo monopola države na vseh področjih.

Foto: Nova24TV

Čirič: Imamo premalo dobrih šol
Po prepričanju političnega analitika Miloša Čiriča  je bizarno poudarjanje, da zasebne šole pomenijo razslojevanje. “To imamo že ves čas, v Ljubljani, Kopru, Mariboru se ve, katere šole so najboljše, in tja si starši želijo vpisati otroke, a to ne gre, kar kaže na razslojevanje.” Po besedah Čiriča je huda past, da navajajo, da gre za cerkveno zgodbo. “Naš problem je, ali imamo dovolj dobro šolo ali ne, in dejstvo je, da imamo premalo dobrih šol.” Če ne bomo imeli dobrih kadrov, nimamo kaj početi, zato so ti ideološki boji sramotni. “Več je dobrih šol, več dobrih programov, bolj bomo mi uspešni. Tu ne gre za cerkveno šolstvo, ampak se pogovarjamo o kakovosti šolstva, in to razpravo je treba čim prej preobrniti,” je še dodal.

Jeretič v luči stališča Ustavne komisije Državnega zbora opozarja na to, da sprejemanje neustavnih zakonov aktualni vladi več kot očitno ni tuje, zato je prepričan, da bodo prav s tem poskušali izigrati zgodbo. Pristali bodo na 100-financiranje javnega programa, ukinili pa bodo sofinanciranje dopoldanskega in popoldanskega bivanja. “Poskušali bodo odigrati partijo na drug način in s popolnoma ideološkimi razlogi.”

N. Ž.

 • VERRZIFIKATOR

  Miroslav Butalec ml.

  NISO VEČ ZAKONI NAM POVŠEČI

  Niso več zakoni nam povšeči,
  so v osnovi mnogi nenaravni,
  sami znotraj sebe protipravni,
  moramo na hitro jih zavreči.

  Rekel je butalski vaški vodja,
  na posvet brž zbobnal starešine,
  pokalo od uma je širine,
  znanstvena privlekli so orodja.

  Za nazaj zakone spremenimo,
  skupščine doda predsedujoči,
  strinjajo večinsko se navzoči,
  novih za nazaj se zdaj držimo.

  To storimo z gibom leve roke,
  kaj izgubljali bi se v razpravah,
  v glasovalnih vsa je moč napravah,
  te so kot igračka za otroke.

  Prvi se odpravi zakon teže,
  so za nas pretežki argumenti,
  nanje vežejo se sentimenti,
  zakon tak preveč Butalca veže.

  Drugih treba sploh ni več popravkov,
  zakon teže je ovira glavna,
  sporni člen beseda jasna, javna,
  ni potrebnih več dodatnih stavkov.

  To sklenili urno so Butalci,
  za nazaj zakone spremenili,
  da iz njih bi drugi se učili,
  kdo in kaj so fanatizma talci.

 • domovina mili dom

  Kako razkriti kje so levičarji infiltrirani? Samo konkurenco ustanoviš, pa postanejo bebavo agresivni.

 • PIA PlA

  Po zakonu se šoloobvezni otroci lahko učijo tudi doma in v šoli delajo samo izpite, torej se tudi njih ne sme izločiti iz financiranja, saj je denar namenjen otrokom in ne šoli.

  Zakon pravi, da mora vsak otrok opraviti osnovnošolsko izobraževanje. Možnosti ima tri. Ali obiskuje javno šolo ali obiskuje zasebno šolo ali pa se uči doma in v šoli dela samo izpite. Starši, ki izberejo tretjo možnost, morajo vse financirati sami. Denar za šolanje je namenjen otrokom in ne šoli. Torej bi morali vsi otroci, ki se šolajo doma, prejeti sredstva za šolanje, kot jih prejme tudi šola.

  Sama ne želim, da bi moji otroci hodili v javno šolo, preveč je rdeče obarvana. Nočem pa jih poslati niti v zasebne šole, ker mi noben njihov program ni všeč. Otroci se največ naučijo doma, če se jim starši le dovolj posvečajo in imajo dovolj gmotnih sredstev, da si to lahko privoščijo. V pomoč staršem, ki šolajo otroke na domu, bom kmalu odprla internetno stran. Razmišljam pa tudi o ustavnem sporu, ker so poslanci otroke, ki se šolajo doma, čeprav je osnovna šola obvezna, čisto izvzeli iz financijske sheme.

  Temu pa se reče diskriminacija.

  • luckyss

   Podpiram šolanje na domu…in sorazmerni del bi morala plačati tudi država, saj menda imajo podatke koliko jih stane posamezen učenec v javni šoli…

   • ahnenpass

    Jaz pa niti ne oziroma delno, ker del šole je tudi, da se otrok navadi druženja oziroma socializacije z vrstniki. Kaj mu pomaga znanje, če ne bo vedel kakšni so ljudje. Tudi denar lahko itak dobi edino od drugih ljudi, potem si lahko gre kupiti z njim recimo ljubezen.

    • PIA PlA

     Tipičen odgovor levakov, ki ne vedo kaj socializacija sploh je. Navezovanje stikov z vrstniki je samo en njen manjši del. Socialzacije se naučiš doma! V šoli pa hiarhije in to je za komuniste bistveno!

  • čips

   Midva sva poiskala malo podružnično šolo, program je res preveč rdeč ampak , ker je otrok malo imajo vsi dovolj pozornosti, razlika je ogromna starejša otroka sta obiskovala večjo šolo. Na šolanje doma sem že tudi pomislil pa nimam poguma.

  • Bodeča Neža

   Bravo !

  • indijanka

   Tvoja ideja je najlepše kar človeka lahko doleti. Meni so vse šole preveč statične. Življenje niso zidovi in poslušnost ampak svet in radovednost.

   • PIA PlA

    Tako je. V šoli se naučiš hiarhije in to je za komuniste bistveno.

  • ahnenpass

   Kaj pa, če bo tvoj otrok padel na izpitih, a bi mu omogočila neskončno ponavljanje recimo tretjega rezreda osnovne šole, tam do 50. leta starosti, ko bo itak preveč dementen, da bi se lahko naučil še kaj novega?
   Mogoče bi lahko take vpisali v šolo s prilagojenim programom za otroke s posebnimi potrebami, bi pač učila svojega malega genija doma bolj preproste stvari.

 • France

  Kaj pomeni 100% financiranje zasebnih šol? Ali to pomeni, da mora država povrniti sredstva za izgradnjo in opremo šole, da mora financirati obnovo take šole, da mora plačati VSE programe te šole. To pa ni več zasebna šola, to je javna šola. Če pa je 100% samo plačilo programa, se MORA OBVEZNO poravnati stroške predpisanega programa, ki velja za javne šole, program, ki pa ni v javnih šolah in ga privatne šole izvajajo, pa doplačjo starši ali sponzorji. In zasebnom šolam država NE PLAČA investicij ali adaptacij, lahko pa šole vse te stroške vložijo kot davčno olajšavo.

  • čips

   Mislim, da samo predpisani program…

   • France

    Ok, hvala, sem ZA samo predpisani program, oz. za finaciranje programa javnega izobrazevanja v celoti.

    • Bodeča Neža

     Problem je, da zasebniki nočejo vzgajat v duhu LGBT brezboštva.

     • France

      A je LGBT obvezni del šolskega programa? Poleg tega LGBT ni brezboštvo, saj se lahko v angleškem jeziku prebere takole: Liquer, Guns, Bacon Tits. Če me bojo pa tole spet zbrisal, je zaradi Bacon, pa me zanima če je admin islamist?

 • Muslimanske investicije

  V Evropi, ki ji vlada muslimanska naftna mafija bi seveda hindujce zaprli v Haag. Nikomur pa ni bilo mar, da se je Osama bin Laden srečal s Alijo Izetbegovićem in nikomur ni bilo mar, da so na Kosovu prodajali človeške organe.
  Normalno.
  Tu sem našla lep članek o tem kako so muslimani zakurili vlak in potem sami postali žrtev maščevanja lokalnega prebivalstva.

  Požar, ki je bil uperjen proti hindujskim romarjem, je sprožil enega najhujših medverskih nasilij z najmanj tisoč smrtnimi žrtvami.

  Sodnik P.R. Patel je minuli teden obsodil 31 muslimanov, da so bili del kriminalne zarote, ki je privedla do smrti 59 ljudi, ko so leta 2002 na potniškem vlaku, polnem s hindujskimi romarji, podtaknili ogenj, poročajo tuje tiskovne agencije.

  Vlak, ki se je vračal iz svetega mesta Ayodhya v zvezni državi Uttar Pradesh, so 27. februarja 2002 napadli na postaji blizu mesta Godhra in zanetili požar v enem od vagonov.

  Sodišče je obsojene označilo za “glavni odbor”, ki je organiziral kakih tisoč ljudi, da so napadli vlak in z več kot sto litri bencina podtaknili ogenj, je poročala televizijska postaja NDTV.

  Napad je sprožilo maščevanje nad muslimani, ko so hindujske množice v divjanju po muslimanskih naseljih v treh dneh ubile skoraj tisoč ljudi. To je bilo eno najhujših medverskih nasilij od neodvisnosti Indije leta 1947.

  Na sojenju v mestu Ahmedabad so sodili skupno 94 ljudem, ki so bili v priporu od leta 2002. Danes so objavili sodbe. Sodnik je 63 ljudi oprostil zaradi pomanjkanja dokazov, medtem ko imajo obsojeni sedaj 90 dni časa za morebitne pritožbe.

  Odgovornost za požar je sporno vprašanje med hindujci in muslimani, obsodba sodišča pa daje prav hindujskim trditvam, da so muslimani napad načrtovali. Slednji to vztrajno zanikajo in na drugi strani obtožujejo hindujske oblasti v zvezni državi Gudžarat, da ne samo da po požaru niso preprečile nasilja nad muslimani, ampak so ga celo vzpodbujale, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  Zaradi bojazni pred izbruhom novega medverskega nasilja po objavi kazni so po zvezni državi Gudžarat namestili dodatne policijske enote, a poročil o nemirih ni.
  Vir: https://siol.net/novice/svet/indija-smrtne-kazni-za-pozar-ki-je-sprozil-medverske-nemire-355771

 • luckyss

  Sicer pa ne mislim plačevati šol kjer sedaj zjutraj molijo “očenaš”, čez kakšno desetletje pa bodo v šolo nosili molilne preproge…
  To je moj edini argument proti zasebnim šolam…

  • Franc Šink

   Ti bi raje internacionalo…..Druže tito….Hej brigade…….

  • Burek Burecki

   Se strinjam. Pusti ovce jansisticne, ki ne razmisljajo…

 • Vojteh Dovč

  kaj pomeni zasebništvo?? zasebna šola zasebni zdrevnik zasebni mehanik,zobozdravnik. a oni tudi kaj dobijo od države . samo vprašam

 • totex39

  Sramota je, da so pri nas še vedno časi, ki nas spominjajo na “pionirske ideale” in ne odstopajo od drugačnega šolstva.

  • luckyss

   Šolaj si otroka doma, če želiš drugačno vzgojo…ali pa plačaj zasebno šolo…jaz ti je ne mislim plačevati..

   • Bodeča Neža

    Ti itak nikomur nič ne plačuješ, ampak visiš na seskih paradržave ter po portalih klobasaš neumnosti.

    • luckyss

     Tipično za tukajšnje ovce….nekaj si izmisliš in potem to trdiš…Ni čudno, da vas na volitvah še pes ne povoha več…

     • Olga_10

      Govorite zase?

     • Burek Burecki

      Govori za vas jansisticne ovce ki ne znate z svojo glavo razmisljat. Ce se tip ne strinja z vami ne pomeni, da je komunjara ampak je lahko tudi desnicar, ki zna uporabljati mozgane… In mi pravi desnicarji nikoli ne bomo zmagali na volitvah prav zarad vas ovc brez glav…

   • Olga_10

    Vas bo pa res kdo vprašal…

 • Olga_10

  Ustavni pravnik Cmero Jero naj takoj odstopi! Fuj za mostograditelje tipa Peterle, Novak, “Serpentinšek”…. Cerkev se je končno oglasila, a bi se morala že zdavnaj prej!
  Bistvo napada na zasebno šolstvo – z obveznim državnim programom, je strah pred bodocimi razumniki, ki ne bodo kimali pokvarjenim levičarjem!

  • Burek Burecki

   Bistvo je, da lahko cerkev trobi kolikor hoce saj nima vpliva na drzavo in politiko kar je tudi prav. Ce hoces furat privat solo bos pa tudi placal ane. Lahko pa otroka vpises v javno solo katera je popolnoma zastojn…

 • Janez

  ” DRŽAVNA ŠOLA”
  TO JE ČISTO BLEFIRANJE – ” NENAŠIH” EX KP, ZK- JEV.
  T.I.
  DRŽAVNE ŠOLE V SLOVENIJI SO BILE – VSI VEMO? Ideološko komunistične, socialistične ! Dejstvo.
  Niso
  BILE NEVTRALNO DRŽAVNE.
  Gojile so kult KP, ZK, KOMUNIZMA, PARTIZANSTVA itd. Dejstvo. L.r. JANEZ K. KOMENDAr
  P.s.
  CELO VZGOJA V VRTCIH JE BILA?
  KOMUNISTIČNO – SOCIALISTIČNA. Dokaz v LINKU.
  URADNI ZBORNIK
  SOCIALISTIČNIH VZGOJITELJIC – I. Levičnik itd.

  ” 30 let socialistične predšolske vzgoje”

 • Hun

  pravi pizdek tale napovedovalec…faco zateguje k da bi mel limono v rit

 • mapu

  Ko pogledam Tabakovića (nekateri ga kličejo pedi) vidiš IQ cele vladajoči strani,
  menda je v velikosti številke čevljev, ki jih nosijo…

  • RATATA

   Ja, smrdijo pa za taužent.

 • if

  Jeretič: “Zgodovino vojn razčiščujejo še dolgo po njenem koncu.”

  Nekatere stvari je poterbno storiti takoj! Tak primer je OF laž. Vsakega 27. aprila jo glorificira predsednik RS.
  27. aprila 1941 so bili komunisti nacistični kolaboranti, zato so tistega dne tvorili PIF usmerjeno proti VB, Franciji in ZDA, kar je bilo skladno z dikatom Kominterne, katere člana sta bila Tito in Kardelj!

  Jeretič: “Boj proti okupatorju je nekaj svetega.”
  Definirajmo okuaptorja v času 2. svetovne vojne!
  Napad na JU 6. aprila 1941 je bil politično in vojaško skladen s paktom Huitler-Stalin (šef Kominterne, katere člana sta bila tudi Tito in Kardelj).
  Izpeljava! V tistem času je bil okupator JU nacifašistično-komunistična sprega! Zato je Titov odporniški molk okupatorskega značaja. Potrdsil ga je 13. maja 1941, ko je Stalinu radiogramsko odgovril: “Odzvali se bomo v slučaju, če boste napoadeni.”
  Tako stanje je veljalo do 22. junija 1914.
  Po 22. juniju 1941 sta JU okupirala oba, pretežno v vlogi vzajemnega sovražnika!

  Jeretič: ” Ločiti temo partizanskega boja od svetlobe partizanskega boja.”
  Dejstva takoj osvoboditi spon, ki jih vzdržujejo vsi, ki glorificirajo OF laž! Tisti hip, ko bo glorifikacija OF laži padla, bo nastala svetloba resnica, ki bo odprla spregled!

  Čirič: “Resnice so različne.”
  Ne strinjam se. Take so lahko le v sprevrženem kriterijskem siistemu! Imenujmo jih relativizirane resnice.

  Tisti hip, ko bodo dejstva osvobojena spon, bo prevladala krovno vzročna resnica, ki bo relativizirane resnice sidrala na enoznačno merilo, kar bo sprostilo tenzije in odprlo pot spregledu!

  Čirič: “Strpnost razprave.”
  Strinjam se. Razprava je strpna, ko vsak pove kar misli, posluša druge, se ob tem uči, dejstva sprejema kot absolutne korektorje dosedanjih stališč.

  • RATATA

   Jeretič je totalni komunajzer! On je politkomisar, ki se dela lepega. Ne morem ga gledat.
   Kaj a je morda rekel, da se še vedno demokratično prenavljajo ali kaj.
   Bul in čikin šit!!! oba!!!

   • rubec

    Oba sta profiterja. Jeretič reklamira uhane, Ćirić pa črn globin. Očal pa noče prodat ker jih noben noče kupit.

    • RATATA

     Ma, kaj si morda vidu polkne na špeglih (?) Nisi!
     No vidiš, kdo še kupuje rabljena očala brez polken.

     • rubec

      HAHAHAHAHA, sem pa res bik. Jaz sem sprva mislil da imajo debato o poklicih, smer avtogeno varjenje.

     • RATATA

      Ne se sekirat, se ti je pač mudilo in si spregledal.
      Obadva sta zvarjenca, ki ju je švajser skup sešvajsu!

  • francelj3

   Kje pa ta tip vidi “svetlobo partizanskega boja”?

 • Viktorh

  Tem, rdečim klovnom tega sploh ne moremo zameriti…saj ne vedo kaj delajo…hostarji, pač…

 • rubec

  Uredništvo Nove pa ne da morate Ćiričiriću dati tudi kak honorar za obisk, ker potem se tudi jaz prijavim. Pridem v skafandru.

  • RATATA

   Ćiribirć je sredinski! U centru pažnje. Target.

 • montyamp

  DELAVCEM DELO IN ČAST
  ULTRAIDIOTOM DENAR IN OBLAST .
  Pa kdo je zaj tu nor ???

  • ahnenpass

   Najbolj nora je zemlja, ker pripada tistemu, ki jo obdeluje.

 • Burek Burecki

  Privat solo si iz privat zepa placujte ce vam to slabo gre od rok lahko se vedno vpisete otroka v javno ustanovo katera je popolnoma zastojn… Ne vem kaj vam ni jasno pri tej cisto logicni stvari.

 • Mary

  Če bo vladi uspelo spremeniti ustavo, potem to ne pomeni nič dobrega za javno šolstvo.

  Poglejte, kako to deluje na primer v ZDA. Elita pošilja svoje otroke na privatne šole, javne šole pa dobivajo vsako leto manj iz proračuna, zato morajo nenehno prilagajati učni načrt – na slabše. In na koncu bomo lahko srečni, če bodo otroci po končani osnovni šoli znali brati in računati. Višja izobrazba pa bo skoraj izključno za absolvente privatnih šol, saj bodo ti na višjem nivoju znanja.

  In v Nemčiji se je s prihodom migrantov iz Bližnjega Vzhoda in Afrike pojavil še dodaten problem. Na novo prispele otroke dajo glede na (ocenjeno) starost kar v isti razred kot ostale nemške otroke, čeprav ti ne znajo jezika in ne posedujejo potrebnega predznanja. Potem se pa učiteljice skoraj ves pouk ukvarjajo z njimi namesto, da bi učile po učnem načrtu. Dvomim, da bo pri nas drugače. In naši bogataši svoje otroke že ne bodo dali v takšen razred, saj imajo dovolj denarja, da bodo hodili v razred “s sebi enakimi”.

  Zdravstvo v Sloveniji je dober pokazatelj, kaj čaka naše šolstvo. Prepričana sem, da bi bilo v veliko boljšem stanju, če naša elita ne bi mogla na zdravljenje v tujino in jim denar ne bi omogočal preskakovanje vrst.

 • ahnenpass

  Šole največkrat povezujemo z znanjem, nekateri tudi z neumnostjo, znanje pa z znanostjo, ki je precej mlada veda. Znanje so imeli že prej, vendar ne tako, da bi se ga lahko dalo preizkusiti kjerkoli v znanem vesolju in bi vedno dobili isti rezultat, znali so recimo skuhat dober močnik. Marsikdo si še danes narobe razlaga pomen znanosti, nekateri mislijo, da je mogoče o fizikalnih ali matematičnih dejstvih debatirat. Sama struktura mednarodne znanstvene skupnosti in njihovega teoretičnega modela, pa se je pojavila šele pred kakšnimi 200 leti, z razsvetljenstvom, ki ga je širila socialistična revolucija oziroma zaton klasičnega fevdalizma. Šole očitno poznamo še od prej, kaj je torej sodobna misel prinesla šolstvu novega? V smislu obrti, pravzaprav nič kaj posebnega, še danes niti z najmočnejšimi stroji nihče ne zna izdelati določenih umetnin ali pa znajo, vendar ne obstaja nobena tehnologija, ki bi naredila nek izdelek bolj uporaben in robusten. Razlika je predvsem v načinu dojemanja znanja, ki nastane s sintezo učenca in učitelja. Predstavljajte si dva dinamična in senzitivna uma, ki skušata prenašati izkušnje in senzacije skozi nek medij in med tem gradita prijateljski, zaupanja vreden in dostojanstven odnos.
  Jaz bi ohranil osnovno šolo obvezno in javno, vendar bi tudi odprl prostor za neodvisne predavatelje in druge učitelje. Privatniki lahko študirajo razne projekte in strukture, ki so specifični za posamezne kraje ali je potencial pač na razpolago, škoda bi bilo zamuditi priložnost, ker so pravi individualci pri nas redki. Rabili bi torej šole učiteljevanja, kako usposobiti amaterje, da lahko predavajo nekaj ur mesečno ali letno robotiko, biotehnlogijo, informatiko… mogoče arheološko tudi zgodovino lastnega kraja. Te amaterje bi lahko financirala država, njihova sredstva pa bila porabili za nakup opreme in sredstev, ki jih rabijo za nadaljnje raziskave ter sistematizacijo znanja. Zakaj bi država kupovala zastarele robote, če se lahko z modeli poklicno ukvarjajo entuziasti, na primer, zakaj bi bilo tako težko usposobiti kakšnega študenta, ki sodeluje pri lokalnih študijah, da odpredava tistih par ur specializiranega znanja, to vendar more biti sposoben vsak intelektualec. In zakaj mora imeti šola čistilko ter vrtnarja, kot da ne more država plačati par hišnikov in drugih mojstrov, ki bi organizirali šolske delavnice, vsaj za preprosta opravila in servise.
  Po drugi strani bi privatiziral vse srednje in višje šole, vse razen nacionalne Akademije ter tako omogočil oblikovanje visokega strokovnega potenciala, ki bi lahko sčasoma postala neka nacionalna, tradicionalna in intelektualna blagovna znamka, unikatna za naše področje. Tako bi se poudaril individualni karakter dobrih učiteljev in predavateljev, ni vseeno, če se učiš samo matematiko ali ti matematiko predava točno določen učitelj, na svoj mednarodno priznan način, po katerem slovi določena šola. Država mora znati vzgajati predvsem ljubezen do znanja, vsem otrokom mora omogočiti neko enako osnovo, za pestro in kvalitetno ponudbo pa mora skrbeti konkurenca, ki jo je država dolžna ugotavljati in stimulirati. Naj se starši sami potrudijo in grebejo za prestižna predavanja, na poceni in subvencioniranih šolah jim bodo vaški mojstri in čudaki razlagali grafe ter kazali miselne vzorce, v naprednih pa bodo lahko videli modele v praksi in tudi sami kaj prčkali po njih, da bodo vsaj enkrat v življenju izkusili in videli zanimive stvari na lastne oči. Se splača varčevati in si plačati taka predavanja, potem veš nekaj, o čemer se drugim še niti ne sanja.

 • francelj3

  Rešiti šolstvo in zdravstvo je čisto enostavno. Državno financiranje obojega z davki je treba obdržati, izvajanje obojega, od posameznega zdravnika do UKCL, pa je treba PRIVATIZIRATI. Vseh težav, od razpada otroške srčne kirurgije do večletnih čakalnih vrst, bo v zelo kratkem času konec.
  Treba je tudi čimprej sprejeti ustavno določilo, ki bo določalo, da je treba vsako spremembo ustave potrditi na referendumu, preden začne veljati. To bo rdečim prascem vzelo veter iz jader. Saj se še spominjate referenduma o volilnem sistemu, vsaj upam.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!