fbpx

Brutalno umorjena zakonca Hribar lahko po 61 letih končno počivata v miru

Foto: iStock

Na gradu Strmol so odkrili spominsko obeležje zadnjima lastnikoma gradu, zakoncema Hribar, ki so ju leta 1944 umorili pripadniki varnostno-obveščevalne službe. Predsednik Borut Pahor je ob tej priložnosti izrazil obžalovanje za zločin, ki je družini Hribar vzel sorodnika.

Pahor je poudaril, da se ob spominu na njuno tragično usodo z obžalovanjem spominjamo vseh žrtev revolucionalnega nasilja. “Kdor ju je ubil, se je strašno spozabil nad človeškim življenjem, pravičnostjo in stvarjo, za katero se je boril,” je še dodal.

Opravičilo družini Hribar
Družini Hribar se je Pahor opravičil, ker je bilo potrebno toliko časa, da sta jima bila vrnjena čast in dostojanstvo. Zahvalil se ji je, da je vsa dejanja na poti rehabilitacije spomina in imena Ksenije in Rada Hribarja vodila na način, ki je iskreno spraven, poroča STA.

“Napredek nekega naroda se ne meri le v materialni blaginji. Izrazi se tudi v njegovem duhovnem stanju. Če je to duhovno stanje stanje strpnosti in spoštovanja, stanje brez zamer in predsodkov, potem ni trdnejšega temelja od tega tudi za našo narodno obnovo in razvoj,” je še povedal Pahor.

Zakonca Hribar dostojno pokopana šele po 61 letih
Zakonca Hribar so pripadniki varnostno-obveščevalne službe umorili januarja 1944. Njune posmrtne ostanke so arheologi v gozdu nad vasjo Mače izkopali marca letos, šele nedavno pa so ju pokopali v družinski grobnici na ljubljanskih Žalah.

Peter Hribar: Dovolj je bilo razklanosti
Peter Hribar, nečak Rada Hribarja, pa je poudaril, da je bilo dovolj razklanosti. Ta je globoko zažrta v duše tistih naših najstarejših, ki so doživeli vse grozote druge svetovne vojne, in vedno znova zastruplja rod za rodom. Kot je dejal, je skrajni čas, da končno nastopi čas odpuščanja ter se ta tragedija slovenskega naroda končno in enkrat za vselej konča.

N. K., STA